Gå til sidens hovedinnhold

Slik lurte han Eva (70) og andre eldre for hundretusener

Artikkelen er over 9 år gammel

– Han overbeviste meg om at jeg trengte å bytte tak og kledning på huset. Jobben var elendig utført, og til dels helt unødvendig.

Det sier Eva Sannes (70) fra Larvik. Onsdag fulgte hun interessert med i Sandefjord tingrett under saken mot den svindeltiltalte 22-åringen.

I en rettssak mot samme Sandefjord-mann fra 2010, ble Sannes tilkjent 150.000 kroner i erstatning.

Del på Facebook

Hun mener Tonni Karlsen, tross sin unge alder, gjennom mange år bevisst har utnyttet mange eldre, men hun bedyrer at hun ikke er bitter.

Lurte eldre for store summer

Tonni Karlsen (22) står tiltalt for seks tilfeller av bedrageri og underslag mot pensjonister på Øst- og Vestlandet. Et av tilfellene anses som grovt.

I tingretten onsdag erkjente Karlsen straffskyld og erstatningsplikt for underslag i fem av tilfellene.

Kun i tilfellet som omfatter grovt bedrageri og underslag, nektet 22-åringen straffskyld.

Svindlet bare eldre

Gjennom enkeltmannsforetaket Karlsen Byggtjenester skal sandefjordingen ved gjentatte anledninger i 2010 og 2011 ha lurt til seg store pengesummer fra pensjonister i Stavanger, Porsgrunn og Bærum.

LES: Slik svindler han eldre igjen

Pengene ble utbetalt som forskudd for avtalte vedlikeholdsjobber knyttet til de eldres boliger. Vedlikeholdsjobbene ble, med ett unntak, aldri utført.

Kan det se ut som dette nærmest har vært en måte å livnære seg på.

Tiltalte understreket at han ved alle anledningene hadde hatt som intensjon å utføre arbeidene, men han hadde likevel ikke gjort dette.

Ikke første gang han lurer eldre

Det er ikke første gangen Karlsen står tiltalt for å ha lurt til seg penger fra eldre.

I 2010 ble han dømt til fengsel i fem måneder for flere liknende saker, blant annet mot Eva Sannes.

LES: Taktekker tiltalt for svindel av eldre

Den unge mannen soner for tiden en dom på ett år og åtte måneder for forhold begått i Sverige.

Svindlet for å spille

Karlsen fortalte at hovedgrunnen var at han sliter med spilleavhengighet. Forskuddene hadde uavkortet gått til dette formålet, enten som innsats eller til å dekke spillegjeld.

LES OGSÅ: 66-åring sier hun ble fralurt 50.000

Aktor Jan Stapnes, politiinspektør og leder for Vestfold politidistrikts økoteam, presenterte en omfattende tiltalebeslutning mot 22-åringen onsdag.

Tiltalen omfatter blant annet seks tilfeller av bedrageri og underslag av betydelige pengebeløp fra flere eldre i forbindelse med arbeider som hans firma Karlsen Byggtjenester hadde avtalt å utføre.

– For tiltalte kan det se ut som dette nærmest har vært en måte å livnære seg på: Å svindle til seg forskudd på jobber han sjelden har påbegynt eller fullført. Han har en dom som omfatter flere liknende forhold fra tidligere, og soner nå en dom for slike forhold i Sverige, sier Stapnes.

Han mener det er viktig at de berørte pensjonistene ser at sakene ender i retten.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet advarer mot håndverker på døra

– Betydelige beløp

– Det er viktig å vise at anmeldelsene tas seriøst. Dette dreier seg tross alt om betydelige beløp, sier Stapnes.

I tillegg til bedrageri- og underslagssakene, må unggutten svare for ett tilfelle av falsk forklaring, en voldsepisode i Sandefjord sentrum, skadeverk på en bil han i tillegg skal ha stjålet og tollunndragelse for en klokke.

Strafferammen for tiltalepunktene 22-åringen onsdag erkjente straffskyld for, er inntil tre års fengsel. Saken avsluttes fredag.

LES OGSÅ: Pengedrama på Fokserød

Kommentarer til denne saken