Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal Helge (54) tilbake i jobb

Artikkelen er over 10 år gammel

Ryggen og høyrebeinet satte Helge Johansen (54) ut av spill. Etter et halvt år hos Frisklivssentralen, er han på full fart tilbake til arbeidslivet igjen.

– Smertene er sterkt redusert og jeg er ikke lenger så stiv. Nå er kroppen på rett vei.
Helge Johansen (54) trår til på trugetrening med Frisklivssentralen.
To ganger i uka får han og andre som har fått frisklivresept av fastlegen, tilbud om blant annet trening.

Sparer ved å forebygge

Frisklivssentralen er et tilbud til pasienter med muskel-/skjelettsykdom, hjerte-/karsykdom, diabetes II, overvekt, lungesykdom, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, lettere psykisk lidelse, som røyker og/eller som er inaktive.
Tanken er at forebyggende helsearbeid gir økt livskvalitet for den enkelte og store summer spart for samfunnet. Foreløpig har Frisklivssentralen i Sandefjord budsjettpenger ut 2011.
– Hvis kommunen vil spare penger, bør de investere mer i Frisklivssentralen. Det er småpenger i forhold til hva det ellers vil koste, mener Helge Johansen.
Til våren får de folkevalgte en evaluering av Frisklivssentralens arbeid og effekt. Denne evalueringen blir viktig med tanke på neste års kommunebudsjett og eventuell videre drift av Frisklivssentralen.

– Her kan alle delta

– Dette betyr utrolig mye. Mange av oss som er med her, klarer ikke å følge en time på et helsestudio. Men her kan alle delta – man gjør sitt beste ut fra de forutsetningene man har. Frisklivssentralens tilbud har gitt meg bedre helse, både fysisk og psykisk. Innen sommeren er jeg 100 prosent tilbake på jobb, sier Johansen optimistisk.
Han har fullført de 16 ukene den såkalte frisklivsresepten legger opp til, men har valgt å fortsette gjennom å kjøpe frisklivskort. Med det kan han vedlikeholde treningen på lavterskeltilbudet sammen med andre han er blitt kjent med og motivert av å trene sammen med.
– Vi kommer oss ut, og trener på mange måter. Vi går på flatmark, i lett terreng og har øvelser, sier 54-åringen.

Veiledes av fysioterapeut

Han fikk resept på Friskliv av fastlegen etter sykmelding da ryggen låste seg og muskulaturen i høyrebeinet sviktet. Under veiledning av fysioterapeut og gruppetrening tilpasset nivået, har 54-åringen og hittil rundt 70 andre vært innom frisklivsgruppene siden tilbudet startet i august i fjor.
Da Helge Johansen startet, ble han testet. Etter 16 uker ble han testet på nytt. Resultatet av to ukentlige treninger var ikke til å feil av:
– Muskelmassen har helt klart økt. Jeg hadde aldri trodd det gikk så raskt å bedre seg. Jeg er mer bevegelig, har bedre kondisjon og har mye bedre humør, fastslår Johansen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.