Sneglene går i sjøen

Aase Lise Rød takker svigersønn som introduserte henne for arbeidsverktøyet, som gjør at ryggen holder gjennom de utallige plukkerundene av iberiasnegler.	Foto: Atle Møller

Aase Lise Rød takker svigersønn som introduserte henne for arbeidsverktøyet, som gjør at ryggen holder gjennom de utallige plukkerundene av iberiasnegler. Foto: Atle Møller Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Aase Lise Rød (79) har tatt kampen i egne hender, og utryddet 22.204 av de slimete skadedyrene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– 23. april fant jeg seks små snegler i hagen, forteller Aase Lise Rød.
Siden den dagen har hun plukket godt over 22.000 snegler.

Plukker morgen og kveld

Å plukke snegler er ifølge Aase Lise Rød nærmest en heltidsjobb. Klokken 6.30 hver morgen setter hun kursen mot hagen med en lang klype, en kanne og ny iver, klar for en to timers lang intens sneglejakt.

– I dag var det «bare» 89 snegler på dagens første tur, sier Rød, som minnes med avsky 12. juli da eiendommen var overfylt med snegler og fangsten ble nærmere 1.000 snegler i alle størrelser.

Har funnet sin egen metode

Det har tatt Rød tid å finne en effektiv måte å utrydde sneglene på. I 2005 startet hun i likhet med mange andre hageeiere med en boks med salt og en liten klype. I 2007 kom derimot det store gjennombruddet.

Det var mitt da syv år gamle barnebarn som introduserte meg for tanken å bruke sjøvann, noe som har vist seg å få dem til å forsvinne i rekordfart, sier hun.
Siden har man i lokalmiljøet kunnet se Rød med en fem liters kanne med sjøvann, gå utallige turer ned til sjøen for å slippe ut restene av hva hun selv beskriver som skadedyr.

– Staten oppfordrer oss til å spise mye grønt, men så spiser sneglen opp store deler av avlingene, sier hun.

LES OGSÅ: Denne er det bare å putte rett i munnen

Ønsker nasjonal kamp

Rød har fulgt nøye med på den pågående debatten, og har sine helt klare meninger om hvordan sneglene burde håndteres.
– Staten burde ta ansvar ved å gi folk gratis middel mot snegler, sier hun og ser bekymret utover hagen, før hun legger til:
– Vi burde i det minste ikke trenge å betale moms for å kvitte oss med den dritten staten har påført oss ved ikke å handle tidligere.
Hun er derimot sterkt imot ideen om bruk av godtgjørelser for å få bukt med snegleproblemene.

– Folk burde heller se på dette som en nasjonal oppgave, for å forebygge at hele landet blir overfylt med snegler.

LES OGSÅ: Fant en snegledrepende boasnegle

Artikkeltags