Tesse (4) gir Gerd friheten

Blinde Gerd Lie-Haugen er avhengig av førerhunden Tesse for å komme seg ut på egen hånd. Hun og mannen Kjell Lie-Haugen opplever at mange viser hensyn. Foto: Olaf Akselsen

Blinde Gerd Lie-Haugen er avhengig av førerhunden Tesse for å komme seg ut på egen hånd. Hun og mannen Kjell Lie-Haugen opplever at mange viser hensyn. Foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Når førerhunden Tesse (4) får på seg selen, da vet hun hva hun har å gjøre.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Nemlig å lose blinde Gerd Lie-Haugen (71). Det har Tesse gjort det siste året. På den måten slipper Gerd å være avhengig av andre for å komme seg ut.– Det er kolossalt viktig for meg å ha en førerhund. Tesse er til utrolig flott hjelp og hun gir meg en frihetsfølelse, sier Gerd.

Forstyrrelse kan være farlig

I forbindelse med Den internasjonale førerhunddagen som markeres 25. april, ønsker Norges Blindeforbund å rette søkelyset mot temaet «Ikke forstyrr en hund i arbeid».

– Jeg forstår at folk kikker, for det er ikke ofte man ser en sånn ekvipasje. Men det kan være farlig å forstyrre hunden, for brukeren kan for eksempel tråkke utfor en kant og falle og slå seg. Jeg har hørt om flere som har opplevd det, men jeg har heldigvis aldri vært utfor et slikt uhell selv, sier Gerd Lie-Haugen.

Ber folk være varsomme

Når Tesse ikke har på selen, er hun som en vanlig familiehund. Men når hun har på selen, er hun på jobb. Da skal hun verken klappes, mates eller forstyrres.

– Man skal ikke ha øyekontakt med en førerhund i arbeid. Det er viktig at personer som vil hilse på hunden tar kontakt med meg først, sier Gerd.

Hun og mannen Kjell Lie-Haugen opplever at folk i Sandefjord tar veldig hensyn til dem når de er ute og går. Men de ber folk om å holde hunden sin i bånd, for en ivrig løshund kan lett forstyrre selv en godt trent hjelper som Tesse.

Trenes i seks til åtte måneder

Flere enn 300 blinde eller sterkt svaksynte personer i Norge har førerhund. Hundene trenes i seks til åtte måneder av godkjente førerhundtrenere.

En førerhund kan være med overalt – også på restauranten, i matbutikken og i taxien.

– De er våre øyne, sier Gerd.

Labrador retriever blir mest brukt, men også golden retriever, schæfer og kongepudler er førerhunder. En førerhund koster like mye som en mellomklassebil, men er gratis for brukeren. NAV gir et fast beløp for hver hund som utdannes. I tillegg støtter mange privatpersoner Norges Blindeforbunds førerhundarbeid.

– Og hunden stortrives med å jobbe, smiler Kjell.

Artikkeltags