Gå til sidens hovedinnhold

Ukjente lokale krigshelter

Artikkelen er over 10 år gammel

Sandefjordingen Vidar Steen- Hansen kom nylig over en fyldig rapport som viser at Sandefjord har eller har hatt flere ukjente krigshelter.

Det er britiske Inter-Service Topographical Department som har gitt ut rapporten som ble publisert i mars 1945.
Rapporten er bygget på spionasje som både enkeltpersoner og organisasjoner i Sandefjord leverte til allierte myndigheter i Sverige og Storbritannia i løpet av siste krig.

Del på Facebook

Svært detaljert

Etter hvert som krigsgenerasjonen blir gamle dukker det, ifølge Steen-Hansen, stadig opp nye dokumenter og opplysninger fra krigens dager, og lokalhistorikeren som er bosatt i Åsgårdstrand forteller at han sitter på mye interessant materiale.

– Det finnes fortsatt mye inte-ressant og ukjent materiale der ute, mener han.
Rapporten han viser til Sandefjords Blad, heter «Sandefjord Port and Town», og gir et svært detaljert bilde av Sandefjord i begynnelsen av 1940-åra.

Rapporten, som er billedlagt, forteller om alt fra tidevann og værforhold, til informasjon om industri og hvor det var fordelaktig å i landsette tropper.

Livsfarlig

– Det var allment kjent at Terboven ikke hadde til hensikt å kapitulere uansett hvordan det gikk med Hitler-Tyskland, så rapporten er ment som et hjelpemiddel for en invasjon av Norge, forteller Steen-Hansen.

Journalist og forfatter Alf R. Jacobsen, kan fortelle at det ble laget slike rapporter for alle større byer langs kysten i Norge for å sikre en endelig frigjøring. De tyske myndighetene var klar over dette, noe som gjorde spionasjen vanskelig og minst livsfarlig.

– De som spionerte, gjorde en fantastisk jobb, og flere ble tatt, forteller Jacobsen.

XU-spioner

Amanuensis Frode Færøy ved Hjemmefrontmuseet forteller at rapportene fra Inter-Service Topographical Department ble utgitt i tidsrommet 1943 til 1945. Spionene som hentet inn materialet, tilhørte etterretningsorganisasjonen XU, som besto av like mange kvinner som menn.

– XU var en godt organisert, men svært hemmelighetsfull organisasjon, forteller Jacobsen.
Så hemmelig var organisasjonen, at den ikke ble avslørt før i 1988. Derfor er det også få som kjenner til både rapportene, organisasjonen og ikke minst alle de ukjente krigshelter- og heltinner der ute.

Kommentarer til denne saken