Ungdommer samlet i sorgen

SAMLING: AUFere som var på Utøya og opplevde skytedramaet var lørdag ettermiddag samlet i Vestfold Aps lokaler på Stensarmen for å bearbeide sorgen etter tapet av mange partivenner – hvorav flere fra Vestfold. Foto: Christian Roth Christensen

SAMLING: AUFere som var på Utøya og opplevde skytedramaet var lørdag ettermiddag samlet i Vestfold Aps lokaler på Stensarmen for å bearbeide sorgen etter tapet av mange partivenner – hvorav flere fra Vestfold. Foto: Christian Roth Christensen

Av og
Artikkelen er over 8 år gammel

Lørdag ettermiddag var AUFere, som hadde vært på Utøya, samlet i Vestfold Aps lokaler i Tønsberg for å å bearbeide sorgen etter tapet av mange partikamerater. Lørdag kveld var det lystenning både i Sandefjord og Tønsberg.

DEL

Til stede under samlingen var blant andre pårørende, representanter fra partiets fylkesledelse og fra kommunenes kriseteam.

Del på Facebook

Rystende historie

Martin Bast Sørsdal, som er leder i Vestfold AUF, som har fortalt til Sandefjords Blad en rystende historie om hvordan han opplevde dramatikken som utspant seg på Utøya, var blant dem som deltok på samlingen i Arbeiderpartiets lokaler på Stensarmen i Tønsberg.

– Det er fint å få være sammen med partikamerater og andre venner for å snakke sammen om det vi har opplevd, sa AUF-lederen til Tønsbergs Blad umiddelbart etter møtet.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: - Vi skal ta vare på våre AUF-ere

Sjekket lister

Martin Bast Sørsdal fra Sandefjord hadde ikke kontakt med andre AUFere fra Vestfold mens han flyktet fra våpendesperadoen på Utøya.

LES OGSÅ OM at alle de tre fra Sandefjord kom fra massakren med livet i behold

– Da jeg kom til Sunvolden, begynte jeg med en gang å sjekke lister over hvem som var kommet i sikkerhet. Hver gang det kom nye folk, sjekket jeg listene. Det var stadig flere fra Vestfold på disse listene, men dessverre var det ikke alle som klarte å komme seg i land fra Utøya. Flere partivenner fra Vestfold er savnet. Det er forferdelig tungt. Nå går mine tanker til de pårørende, sier Martin Bast Sørsdal til Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: Tre Vestfold-jenter savnet

Ifølge Asker og Bærums Budstikke er én person fra Bærum fortsatt ikke funnet.

Søket etter de fire siste som er savnet, ble avsluttet ved 22-tiden lørdag kveld. TV2 melder at det er søkt i vannet og på øyene i Tyrifjorden med rundt 50 redningshunder. En miniubåt skal ha søkt i løpet av natten.

Søndag morgen er søket gjenopptatt av Røde Kors og politiet. TV2 melder at det nå søkes etter fem personer.

Rundt 50 mannskaper og to båter fra Vestfold Røde Kors deltar i søksarbeidet.

Gjemte seg i skogen

Tidligere fylkessekretær i Vestfold AUF, Thomas Olsen, gjemte seg i skogen på Utøya da den falske politimannen begynte å skyte vilt rundt seg.

– Jeg så aldri mannen men jeg hadde hele tiden følelsen av han var like i nærheten av der jeg befant oss. Jeg gjemte meg sammen med andre i fjellkløfter på Utøya. Flere ganger hørte vi skuddene bli avfyrt på ganske nært hold, sier Olsen, som var på AUF sommerleir som representant for LO, til tb.no

Båter kom til

– Etter hvert kom det flere båter inn mot Utøya, men vi stolte ikke på noen. Når vi ikke engang kunne stole på en mann med politiuniform, hvem skulle vi da kunne stole. Til slutt skjønte vi at det var vennligsinnede personer om bord i båtene. Eterhvert fikk vi fylt opp en båt som fraktet en gjeng mot land, forteller Thomas Olsen.

Selv fikk han ikke plass i denne båten. Sammen med noen andre ble han igjen på øya.

Ekte politifolk

– Kort tid etter kom det fire tungt bevæpne politifolk med hjelmer på hodet mot oss. Situasjonen var svært uoversiktlig. Vi ble kommandert til å legge oss ned på bakken med hendene over hodet. Politifolkene tok ingen sjanser på hvem vi kunne være. Det gjorde ingenting. Vi skjønte at vi var tatt hånd om av ekte politifolk, og lettelsen var stor, forteller Thomas Olsen til Tønsbergs Blad.

Også han ble fraktet til Sunvolden. Der var han hele natt til lørdag og bidro så godt han kunne med å ta hånd om partivenner og med å få oversikt over hva som var skjedd med de andre AUFerne fra Vestfold. Lørdag ettermiddag deltok han i samlingen i regi av Vestfold Ap på Stensarmen i Tønsberg.

LES OGSÅ hvordan Frida (19) fra Stokke unnslapp skuddene

Lystenning lørdag kveld

Flere hundre mennesker var møtt frem på lystenning Farmannstorvet i Tønsberg lørdag kveld, melder Tønsbergs Blad.

Kort tid etter at nyhetsrapportene kom fra Oslo og Utøya på fredag, ble det på sosiale medier tatt et privat initiativ til en lystenning på Farmandstorget.

Også i Sandefjord kom det oppfordringer på Facebook om lystenning på Torget ved midnatt natt til søndag.

Mandag klokka 18 blir det fakkeltog i Sandefjords gater, som en markering mot terror og ved å vise de døde en siste ære og vise skadde at de bryr seg.

Venninne til savnet holdt tale

Til stede på torget i Tønsberg lørdag var et stort antall mennesker som tente lys, gråt og bearbeidet sorgen.

Ordfører Petter Berg holdt tale og Anthony Tussing, leder av ungdomsklubben Quasimodo, holdt bønn.

Det som nok gjorde sterkest inntrykk på de fremmøtte, var talen til Karoline Buer, venninne til en av de savnede.

– Min beste venninne var på Utøya, og jeg har fortsatt ikke hørt ord fra henne. Vi må stå sammen, og alt vi kan gjøre er å håpe på det beste. Ikke la noen være alene med sorgen. Vi er nødt til å være der for hverandre, sier Buer i sin tale.

Benyttet kriseteamet

I talen forteller Buer at hun har brukt dagen på ungdomsklubben Quasimodo, hvor to av de savnede hadde mange nære venner, og at hun også har benyttet seg av kommunens kriseteam.

– Det har vært utrolig bra å være hos kriseteamet. Enten du går dit for å snakke eller bare sitte der, så bør du for all del ikke være alene hvis du har det vondt. Nå skal vi holde de gode minnene kjært, og holde håpet i live, sier Buer i sin tale.

Slå ring om idealer

Tønsbergs ordfører Petter Berg påpekte også viktigheten av å snakke sammen.

– Det er uvirkelig når ondskapen rammer så blindt, men bli ikke sittende hjemme alene og gruble. Snakk sammen og la følelsene komme ut, sier Berg.

Han brukte også talen til å minne om de demokratiske verdiene som ble angrepet på fredag.

– Vi skal slå ring om de verdier og idealer vårt samfunn er bygget på, sier Berg

Minnes over hele landet

Lørdag 23. juli har det vært avholdt lignende arrangement over hele Norge.

I Oslo har kongefamilien og flere tusen mennesker lagt ned blomster utenfor domkirken.

På Facebook har mange personer delt forfatter Nordahl Griegs vakre linjer:

«Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn.»

Artikkeltags