Upåvirket til hans egen propagandafim ble vist

Etter at håndjernene ble tatt av Breivik, gjorde han den samme høyreekstreme hilsenen som han gjorde med håndjern på under fengslingsmøtet.

Etter at håndjernene ble tatt av Breivik, gjorde han den samme høyreekstreme hilsenen som han gjorde med håndjern på under fengslingsmøtet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffskyld, og jeg påberoper meg nødrett, sa Anders Behring Breivik etter at tiltalen var lest opp i Oslo tingrett. Under avspillingen i retten av en propagandafilm han har laget selv, brast han i gråt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Etter at håndjernene ble tatt av Breivik, gjorde han den samme høyreekstreme hilsenen som han gjorde med håndjern på under fengslingsmøtet skriver tb.no.

Før filmen ble vist som en del av statsadvokat Svein Hovdens innledningsforedrag har 33-åringen virket upåvirket.

På begynnelsen av dagen smilte han og snakket med forsvarerne sine, og tok notater nå og da.

Men da Hovden viste propagandafilmen Breivik lastet opp på nettet like før terroraksjonen startet, brast han i gråt og måtte tørke tårene flere ganger.

Han virket fremdeles beveget da filmvisningen var over og han gikk ut bakdøra for en times lunsjpause.

Før retten ble satt, håndhilste Breivik på de sakkyndige og bistandsadvokatene.

En gruppe fotografer hadde tillatelse til å fotografere i salen fram til 09.15, og to fotografer har tillatelse til å fotografere resten av dagen som en del av en samarbeidsordning.

Smiler

Massemorderen Anders Behring Breivik ser rolig ut. Han smiler, har på seg dress og slips og har velfrisert skjegg.

Da dommerne kom inn i salen, reiste alle i rettssalen seg, bortsett fra Breivik.

Like etterpå, i forbindelse med presentasjonen av rettens medlemmer, ba Breivik om ordet. Han sa at han ikke anerkjenner retten, og mener dommer Wenche Elizabeth Arntzen er inhabil på grunn av hennes vennskap med tidligere justisminister Hanne Harlem.

Dette er tidligere vurdert av retten, som konkluderte at hun ikke er inhabil.

LES OGSÅ: Lang kø før rettssaken

– Jeg er skribent

Etter presentasjonen av rettens medlemmer ble Breivik bedt om å oppgi personalia. Dommeren antok han var uten arbeid, men det protesterte Breivik på.

– Jeg er skribent, jeg jobber fra fengselet, sa han.

Tilhørere gråter

Det tar om lag en time å lese opp hele tiltalen. Tiltalen inneholder detaljerte beskrivelser av hvordan ofrene ble drept, og kan ikke refereres av hensyn til ofrene og de pårørende. Flere tilhørere gråter når tiltalen blir lest opp.


– Hensynet til pårørende er viktigere enn informasjonen om hvordan ofrene ble drept, begrunner ansvarlig redaktør Håkon Borud.

Det er ventet at opplesningen av tiltalebeslutningen vil vare til rundt klokken 10.00. Tb.no vil fortsette sin livesending etter at denne delen av rettssaken er over.

Video og telefonsamtaler

Statsadvokat Svein Holden har varslet at han vil spille av både videoopptak og telefonsamtaler når han senere i dag skal holde påtalemyndighetens innledningsforedrag mot Anders Behring Breivik.

– Det kommer til å bli avspilt både videoopptak og lydopptak under mitt innledningsforedrag. Det vil være både fra Utøya og Regjeringskvartalet, sier aktor Svein Holden til NTB.

Statsadvokaten har arbeidet med innledningsforedraget gjennom hele påsken og anslo lørdag at det trolig vil ha en varighet på om lag tre timer når han mandag skal holde det i Oslo tingrett.

– Det vil bli en redegjørelse for saken som vi håper vil gjøre det lettere for retten å følge med i bevismaterialet som skal legges fram, sier Holden til NTB.

Sent fredag ble det kjent at Anders Behring Breivik likevel ikke vil starte sin forklaring før tirsdag. Til det ble programmet på den aller første dagen i den ti uker lange rettssaken for omfattende.

LES OGSÅ: Han skal gi støtte under terrorsaken

Hans martyrdomsgave

Breivik har forklart i avhør at han da hadde gitt opp tanken på å være en finansiell støttespiller for avislamiseringen av Europa.

De neste årene brukte han på å skrive det såkalte manifestet, og spille rollespillet World of Warcraft på internett. Han hadde ikke lønnet arbeid disse årene, og mottok heller ikke ytelser fra staten.

– Breivik har i flere avhør forklart at dataspillingen var hans martyrdomsgave, sa Hovden i innledningsforedraget.

Breivik spilte World of Warcraft blant annet med karakternavnet «Justicar Andersnordic».

Disse årene spiller han rollespillet World of Warcraft på internett, og jobber med å skrive manifestet.

Før statsadvokaten begynte på foredraget, opplyste dommeren at lydopptaket og filmen som skal vises er så sterke at de ikke er tillatt kringkastet. Hun ba derfor statsadvokaten si fra i god tid for å gi teknikerne tid til å stanse sendingen.

Hovden sier det hovedsakelig er et punkt der påtalemyndigheten og Breivik er uenige om hva som er de faktiske forhold i saken, og det er om eksistensen til gruppen Knights Templar.

Han sier Breivik hevder han ble medlem av gruppen Knights Templar i London i 2002, og dette har hatt stor betydning for hvordan han levde livet sitt siden.

Breivik har forklart at han i slutten av 2001 kom i kontakt med militante høyreekstreme, noe som førte til at han dro til Liberia i 2001 og London i 2002, da det var stiftelsesmøte for gruppen.

Breivik har forklart politiet at formålet med organisasjonen var å deportere islam ut av Europa.

Startet flere firmaer

Statsadvokaten sier Breivik registrerte tre firmaer fra 1997 til 2001, som ikke ble noe av. Men i 2002 åpnet han nettstedet «Diploma services», som etter hvert genererte betydelige inntekter for Breivik.

I 2003 begynnte salget av diplomer å gi fortjeneste, og Breivik flyttet for seg selv. I januar 2005 startet han selskapet E-Commerce Group, og gjennom dette selskapet drev han salget av diplomene. Han ansatte to personer i Norge i dette firmaet, og tjente mye penger.

Han skattet ikke for alle inntektene, men opprettet et firma i et skatteparadis for å unngå det.

Hovden forklarte i retten om utstyret Breivik brukte 22. juli. Han sier kjøpene ble gjort i perioden september 2009 til juli 2011, og det dreier seg om uniform, våpen, ammunisjon, utrustning og bombe.

Breivik hadde 11 kredittkort, med snaut 300.000 kroner i kreditt, og han brukte opp nesten alt.

Det er over 100 journalister og om lag 90 tilhørere i sal 250. Sikkerheten rundt tinghuset er massiv. Også inne i selve rettssalen er en rekke sikkerhetstiltak på plass, ikke minst for å beskytte Anders Behring Breivik selv fra å bli angrepet noen i salen. Han sitter med ryggen mot en skuddsikker glassvegg. Vår naboavis i Edda Vestfold, Tønsbergs Blad følger saken fra Oslo tingrett.

Artikkeltags