"Vant" i retten - nå trekker Aspaas seg fra arbeid i rettssalen

Agnar Aspaas fra Sandefjord blir nytt medlem i styret for Vestfold Festspillene.

Agnar Aspaas fra Sandefjord blir nytt medlem i styret for Vestfold Festspillene. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Han var rettspsykiater i drapssaken mot en familiefar i Vestfold, etter skuddene i Badeparken og i 22. juli-rettssaken. Agnar Aspaas mente alle gjerningsmennene var tilregnelige - dommerne kom til samme konklusjon. Nå er sandefjordingen ferdig i rettssalen.

DEL

– Det er mye å forbedre i norsk rettspsykiatri, men jeg vil ligge lavt i den debatten, sier psykiater Agnar Aspaas.

Fredag formiddag var det bare ett spørsmål alle var spent på; ville Anders Behring Breivik bli kjent tilregnelig, eller ikke.

Den samme spenningen satt Agnar Aspaas med, hjemme i stua i Sandefjord, sammen med sin svarte labrador. I et halvt år hadde han etter eget utsagn levd i en slags unntakstilstand, der hans egen praksis i Tønsberg hadde gått på sparebluss.

I stedet var alt arbeidet rettet mot å utarbeide den andre psykiatriske rapporten om de ansvarlige for terroren 22. juli i fjor.

Aspaas og hans kollega Terje Tørrissen konkluderte med at Behring Breivik ikke var psykotisk under terrorangrepene, men led av narsissisme og en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Hvis Oslo tingrett sluttet seg til dette, ville det bety en forvaringsdom basert på tilregnelighet.

LES: Aspaas: - Breivik er strafferettslig tilregnelig og fortsatt farlig

Jeg har ikke hatt noen personlig agenda.

Alternativet var at retten støttet de to andre psykiaternes (Torgeir Husby og Synne Sørheim) tidligere konklusjon om psykose og utilregnelighet. Det ville ha betydd overføring til tvungent psykisk helsevern.

Klokken 10.00 utløste tingrettsdommer Wenche Arntzen spenningen.

Dommen er enstemmig. Anders Behring Breivik dømmes til forvaring med en tidsramme på 21 år og 10 år minstetid.

LES fra dommen var klar: Breivik er tilregnelig

Spent på begrunnelsene

Ti minutter senere åpner Aspaas døra i Nedre Åsen vei.

– Jeg har sett på utfallet som helt åpent, og var spent. Men jeg har ikke hatt noen personlig agenda. Mitt anliggende har vært å redegjøre for min vurdering og gi retten mitt beste skjønn. Jeg kan bare konstatere at retten har sluttet seg til vårt syn, sier Aspaas til Sandefjords Blad.

Hvordan retten begrunnet sin konklusjon hadde han ennå ikke fått med seg. Det var fortsatt flere timer igjen til hele den 90 sider lange dommen var opplest i sal 250 i Oslo tinghus.
– Det blir spennende å høre de rettspsykiatriske begrunnelsene, sa Aspaas før disse var lest opp.

Flere fagfelt må med

Han vil ikke ha noe «hjemme-hos» bilde i stua, med fjernsynsbilder i bakgrunnen. Han avviser også spørsmål inneholdende ord som «lettet» og «seier». I stedet tar vi turen til Mokollen, noen hundre meter. Underveis vibrerer det stadig i telefonen hans. Han antar det er andre medier.

Den erfarne psykiateren håper de berørte har fått en dom de kan akseptere og finne fred med. Han er også sikker på at debatten om norsk rettspsykiatri, som allerede har pågått lenge, vil øke ytterligere.

– Den debatten trenger vi, for det er mye å forbedre i norsk rettspsykiatri. Det som diskuteres nå er en slags institusjonalisering, og kanskje mer organisering og forskning. Men man må tenke seg godt om og se på erfaringer fra andre land. Også andre fagfelt må inn.

Han viser til at det under rettssaken var fine bidrag fra historikere, filosofer og samfunnsvitere.

Forlater rettspsykiatrien

Men selv vil han ikke delta i den debatten, ut over at han vil stille opp for partene i etterkant av dommen i den grad det er ønskelig fra partene.

– Jeg kommer til å ligge lavt i debatten, for jeg vil ikke bli oppfattet som nøytral. Nå går jeg tilbake som vanlig provinsdoktor og holde meg borte fra rettspsykiatrien.

Praksisen i Tønsberg, under navnet Tønsberg Psykoterapisenter, deler han med sin kone Målfrid Aspaas og psykolog Lillian Smith. Arbeidet med Behring Breivik-rapporten har han derimot vært alene om, og heller ikke diskutert med andre enn Terje Tørrissen.

Under arbeidet har han likevel fått gjort det mest nødvendige i sin vanlige praksis ved å jobbe lørdager og helligdager.

Ville respektert annet utfall

- Hvordan ville du har reagert dersom retten hadde kommet til motsatt konklusjon; at ABB var utilregnelig?

– Det ville jeg ha respektert uten videre. Jeg har stor respekt for dommere og retten.

- Enkelte psykiatere mener nå at juristene har tatt makten i rettssalene tilbake, på bekostning av rettspsykiaterne, og at den makten psykiaterne har hatt ikke selv har vært ønsket?

– Jeg ser den problemstillingen og synes det er veldig viktig at retten har siste ord. Nå er jeg spent på reaksjonen i befolkningen, sier Agnar Aspaas.

LES OGSÅ: – Ikke holdepunkter for å si at PST kunne avverget ham

Artikkeltags