Vårens galeste eventyr i havn

Russejentene Henriette Maria Henriksen (til venstre) og Martine Holt Hasle forteller at treffet på Skjellvika er ett av russetidens absolutte høydepunkt. Neste store slag med russedress på kroppen, er Kongeparken i Stavanger.

Russejentene Henriette Maria Henriksen (til venstre) og Martine Holt Hasle forteller at treffet på Skjellvika er ett av russetidens absolutte høydepunkt. Neste store slag med russedress på kroppen, er Kongeparken i Stavanger. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det tenderer til galskap, men alle som har vært russ husker natt til 1. mai.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Skjønt det er kanskje ikke alle som husker alle detaljene fra vårens galeste eventyr like glassklart, men når russen samler seg til våkenatt på diverse steder rundt om i landet, blir mange blå og røde ungdommer utsatt for minneverdige opplevelser – på godt og vondt.

For Vestfold-russen, er det Skjellvika som gjelder natt til arbeidernes internasjonale kampdag. Slik har det vært i mange år.

LES OGSÅ: Russen holdt mange våkne i natt

Lovte å go crazy

Skal vi tro russen Sandefjords Blads utsendte møtte i orgien av flasker, griller, russedresser, dunkende rytmer fra alle kanter og milelange dokøer, så innfridde årets variant så det monnet.

Vi er fem politifolk og fire studenter her. Alle er håndplukket

– Dette er bare helt topp. En kjempefest og tillegg er været kjempebra, sier Henriette Maria Henriksen og Martine Holt Hasle, begge to tilhørende russebussen «Jawbreakers».

– I natt skal vi go crazy, og når det nærmer seg morgenen, så skal vi rulle, sier Henriette Maria.

– Det betyr å kjøre med bussen, supplerer Martine.

SE FLERE BILDER: Russetreff i Skjellvika 2012

Ikke noe å si på partystemningen når mange hundre russ feirer våren og slutten på videregående skole. (Foto: Flemming Hofmann Tveitan)

LES OGSÅ: Her er årets russeknuter

Drikker brus

Det er ikke alle som plasserer hæla lukt i taket på russetreffet. Noen sverger heller til brus og den gode samtalen.
– Vår buss er bussen for de filosofiske samtalene, sier Nathalia Miles. Hun er én av flere kristenruss, som deltar på våkenatten og tilbyr gode samtaler, mat og kaffe til de mange hundre festløvene på Skjellvika.

Camilla Klophmann (til vensre), Laila Elgvin og Natalia Miles koser seg med mat og gode samtaler. De drikker ikke selv, men slipper alle inn i russebussen og tilbyr mat, drikke og gode samtaler. (Foto: Linda Hansen)

God sikkerhet

En annen gruppe som tar vare på den vårkåte ungdommen, er politiet. Det gjør de på en omsorgsfull måte.

LES OGSÅ: Siste blant russen: Jentene laget egen musikkvideo til busslåten

– Vi er fem politifolk og fire studenter her. Alle er håndplukket av meg, og vi løser ting alternativt. Vi er her for hjelpe russen hvis det går over styr, sier Espen Molland, som har hatt ansvaret for 1. mai-treffet siden 2006.

Molland sier til Sandefjords Blad i 21.30-tiden 30. april, at han hadde forventet noe flere russ, all den tid det er langhelg. Likevel, av erfaring vet han at det siger godt på med folk ettersom mørket faller på.

Vi er fem politifolk og fire studenter her. Alle er håndplukket

Molland forteller at fallskader, er den største utfordringen i tillegg til at enkelte kan drikke på seg alkoholforgiftning. Heldigvis er det helsepersonell til stede, som kan bistå.

- Vi har på forhånd hatt veldig godt samarbeid med russestyret på  SVGS, og sammen har vi blitt enige om at vi ringer foreldre først hvis noe skulle oppstå. Det er bedre å hente dine håpefulle her på Skjellvika enn på politistasjonen. Vi er ikke her for å ta noen, bare for å hjelpe, sier Molland som til daglig jobber i Ungdomsgruppa i politiet.

Espen Molland i den rullende operasjonssentralen på Skjellvika.(Foto: Linda Hansen)

LES OGSÅ: Vil ha russefly fra Torp

Artikkeltags