Gå til sidens hovedinnhold

Vil prise åpenheten

Artikkelen er over 8 år gammel

Større åpenhet rundt det tabubelagte emnet psykiske lidelser, skal Åpenhetsprisen 2012 bidra til.

– Det er sikkert noen sandefjordinger som fortjener ros for å bidra til å skape åpenhet om psykiske lidelser.Det mener komiteen som i disse dager ønsker forslag på kandidater til Åpenhetsprisen 2012.

Prisen deles ut til en person, gruppe, forening eller organisasjon som har gjort en innsats for å øke folks kunnskaper om psykisk helse og dermed gjort slike lidelser lettere å snakke om og akseptere.

Alle drypp hjelper

– Psykisk helse er fremdeles tabubelagt. Det skjer en endring, men den går sakte. Det er ikke alle som ønsker å si at de sliter psykisk, sier Elisabeth Fevang, som er leder i Frivilligsentralen og en av komiteens medlemmer.

Alle små drypp i det offentlige rom som kan bidra til mer åpenhet og innsikt vil hjelpe, mener hun.

Livet ble lettere

Anne Bente Løvdal Nygård er hjertens enig.

Hun kan fortelle om en person som syntes det var veldig vanskelig å takle sin psykiske lidelse, og holdt problemene for seg selv. Da det ikke lenger var noen hemmelighet at hun slet, ble livet lettere for henne.

Erfaringer viser at det hjelper å snakke om tingene på en åpen måte. Det burde være like naturlig å snakke om en psykisk lidelse som det er å snakke om at man har vondt i ryggen, mener komiteen.

Utdeling for fjerde gang

Nå etterlyser komiteen, som er sammensatt av representanter fra ulike foreninger og organisasjoner, kandidater til Åpenhetsprisen 2012. De ønsker å kåre en prisvinner som virkelig fortjener det.

Det er fjerde gang prisen deles ut. Tidligere prisvinnere er Bjørg Pettersen, Ellen Torp og John Andersen.

Prisen skal deles ut under et større arrangement i bystyresalen 10. oktober, som er verdensdagen for psykisk helse.

Kommentarer til denne saken