– Selv om hagen ligger i dvale, behøver ikke tankene å gjøre det. Når snøen ligger dyp får man ikke gjort noe praktisk hagearbeid
Gartner Vibeke Dahl Skelton vasser i snø og ser for seg vår, sommer og det grønne under snøen. Selv om det er hennes jobb, mener hun vanlige hageeiere også bør starte planleggingen nå. Og den bør starte med å registrere tomt, inklusiv måling, og hva som er der fra før.
– Det er ikke lett med én meter snø?
– Akkurat nå betinger det at man kjenner tomta, men kart får man tak i hos kommunen. Så bestemmer man seg for hva man vil beholde, hva man ønsker å bygge og hvilke planter man ønsker.

Tenk praktisk

Deretter starter skissearbeidet inne. Dahl Skelton anbefaler å bruke papir som kan legges lagvis ettersom ideene og planene skrider fram. Og akkurat som folk tenker gulv, vegger og tak inne, bør man tenke det samme ute.
– Det handler om trivsel, men skal også være praktisk og funksjonelt. Gangveier bør legges der det er naturlig å gå, og hvor postkasse, kompost, søppel- og tørkestativ skal være bør inngå i planene.
Som på andre områder er det også trender for hager. Nå er mange opptatt av kjøkkenhager med muligheter for urter og grønnsaker. Den bør ligge i nærheten av kjøkkenet anbefaler Dahl Skelton.
– Hvilke tiltak gir mest igjen for pengene og innsatsen?
– Det er planter, som er langt billigere enn belegningsstein. Man kommer også langt bare med frøposer, avleggere og stiklinger. Det kommer også an på hvor tålmodig man er.

Øker verdien

Ifølge Dahl Skelton er det eksempler på at taksten på en bolig har økt med flere hundre tusen, kun med en investering på 50.000 kroner. Men det aller viktigste er likevel at man skal trives med og i hagen sin.
– I de fleste hager er lite gjort. Derfor er potensialet stort, sier Vibeke Dahl Skelton som driver Vestfold Hagedesign.


RÅD FOR PLANLEGGING
3 Skaff et kart over eiendommen.
3 Se på lys- og klima- og jordforhold.
3 Bestem hva som skal bli og hva som kan fjernes og endres.
3 Tegn en skisse for. Tenk helhet og følge egen smak og stil.