Nå brygger de nytt vinnerøl

FORNØYD VINNER: Mannen bak vinnerølet i Vestfold er David Clark (i midten). Til bryggingen har han fått hjelp av Eirik Solvåg (t.v.) og Johan Løken Fevang ved Fjordfolk Mikrobryggeri.

FORNØYD VINNER: Mannen bak vinnerølet i Vestfold er David Clark (i midten). Til bryggingen har han fått hjelp av Eirik Solvåg (t.v.) og Johan Løken Fevang ved Fjordfolk Mikrobryggeri. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere i sommer gikk deres øl til topps i VG-kåring. Tirsdag gikk Fjordfolk Mikrobryggeri igang med fjorårets beste Vestfold-øl.

DEL

Det bobler og ryker fra karet med nybrygget, mørkt og fyldig øl på Framnes. Om fire uker er 550 liter øl ferdig på boks, for så å lanseres 18. august under Mat- og ølfestivalen i Horten.

Bak oppskriften og brygget står David Clark fra Nykirke nord i Vestfold. Under den samme festivalen i fjor deltok han på den innlagte konkurransen om det beste ølet i fylket. Og vant med sitt hjemmebrygg under navnet «Hoser Wine, Barely Wine». Ikke bare mente juryen at dette var det beste ølet – han vant også publikumsprisen.

– Jeg var selvfølgelig veldig fornøyd med det. Det har også gått bra med brygget vi gjorde i dag, sier Clark, som er tilknyttet Horten Bryggeri.

Juryen som kåret vinnerølet besto av Mathias Krüger (bryggerisjef ved Færder Mikrobryggeri), Rolf Ivar Skår (gründer av Gulating Gruppen) og Alf Kramer (lokal smaksentusiast i Horten).

Ofte tilfeldigheter

Ølet er av typen Barley Wine (nei, det er ikke en skrivefeil av «Barely»). Normalt har denne øltypen en alkoholprosent på over 10 prosent, mens ølet til Clark vil få en prosent på 4,5.

– Dette blir om ikke den første versjonen av lavprosents Barley Wine, så i alle fall én av få på markedet, sier André Trevland, daglig leder ved øl-butikken Gulating i Horten.

Det er også Gulatings 25 butikker og fem puber rundt om i landet som skal selge de i alt 1.600 boksene til Vestfoldmester David Clark. Tre av disse butikkene ligger i Vestfold, hvorav den ene ligger i Sandefjord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PUB: Bryggeriet ligger på innsiden av denne puben på Framnes. Puben er åpen i helgene.

PUB: Bryggeriet ligger på innsiden av denne puben på Framnes. Puben er åpen i helgene. Foto:

Ifølge medeier av Fjordfolk Mikrobryggeri, Eirik Solvåg, er det sjeldent å få til et så mørkt øl med så lav alkoholprosent.

– I dette tilfellet skjedde det ved en tilfeldighet. Det er ofte tilfeldigheter som avgjør hvor godt et øl blir, selv om det ligger kunnskap i bunnen. Man vet aldri helt hva man får, sier Solvåg.

Til denne batchen, som hvert brygg kalles, er det i tillegg til malt og humle brukt to typer bygg-korn. Det ene er lyst og gir masse gjærbart sukker, det andre er mer brent og gir smak og farge. Etter én times koking, kjøles ølet ned til 20 grader, for så å legges over i en ny tank. Da skal gjæret «spise opp» sukkeret i to uker for å gi alkohol. Til slutt går ølet over i en tredje tank, der det i løpet av et døgn tilsettes kullsyre. Siste etappe er boksing (0,33 liter) og påsetting av etiketter.

– Vi klarer akkurat å bli ferdige i tide til lanseringen under Mat- og ølfestivalen, sier Solvåg.

Det beste sommerølet

Fjordfolk Mikrobryggeri klarte også å stikke av med seieren, da VG for noen uker siden kåret det beste sommerølet blant 58 innsendte sorter fra 30 bryggerier over hele landet. Dette ølet var av typen Berliner Weisse, og bak oppskriften står Tomas Løver fra Sandefjord.

LES OGSÅ: Her lager de landets beste sommerøl

– Vi har opplevd en stor økning i salget etter den testen. Blant annet har mange turister oppdaget oss og puben her på Framnes, sier Solvåg, som har kapasitet til fire samtidige batcher á 550 liter i bryggeriet.

Solvåg har sin eierandel i Fjordfolk gjennom selskapet Heidrun Tapperi. Majoritetseier i Fjordfolk er Tom Harald Jacobsen. Kjøpmannstjenester i Oslo er også med på eiersiden. I tillegg til puben driver Fjordfolk Noatun Eventpark på Østerøya for bedrifter og lag, med kapasitet til 70 personer.

LES OGSÅ: Klare for ny ølfestival

Artikkeltags