Til topps i juleøltest

FORNØYD: Butikkvarianten av Lade Gaards juleøl (pallen) gikk helt til topps i VG test av juleøl. Det er administrerende direktør Morten Gran (t.h.) fornøyd med. Bak står lagerarbeider Tore Østerud.

FORNØYD: Butikkvarianten av Lade Gaards juleøl (pallen) gikk helt til topps i VG test av juleøl. Det er administrerende direktør Morten Gran (t.h.) fornøyd med. Bak står lagerarbeider Tore Østerud. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det beste butikkølet til julematen kommer fra Sandefjord. Det viser en større test av årets juleøl.

DEL

– Vi mener vi lager det samme ølet hvert år, men i tester kan det gå alle veier.

Det sier adminstrerende direktør Morten Gran ved Grans Bryggeri. I en større test har et panel utvalgt av VG rangert bryggeriets Lade Gaards juleøl helt på topp blant sortene som selgs i vanlig butikk. Selv om også Hansa og Ringnes får terningkast fem, var det Grans som oppnådde den høyeste poengsummen.

«Et meget godt og balansert juleøl som er yppelig til mange av julens retter. Ølet har en tørr avslutning», skriver juryen.

Bryggeriet fikk også terningkast fem for sin sterkere Lade Gaards-variant (6,5 prosent) som selges på Vinmonopolet. «Et balansert juleøl med masse smak. Ølet har fin karbonering og god balanse. Denne hører julen til!», ifølge juryen. Også fem andre bryggerier fikk samme terningkast, hvorav fire ble bedømt foran Grans. Her gikk Ringnes og Sagene Bryggeri helt til topps, begge med terningkast seks.

LES OGSÅ: Rekordår for Grans: – Spesielt sterk vekst på ett område

Ikke alt bra

Like bra gikk det ikke for det vanlige juleølet til Grans, som med terningkast to ble rangert nestsist av sortene levert fra klassiske bryggerier.

«Et øl med ok balanse, men framstår som kunstig, har oljete munnfølelse. Metallisk», skriver juryen.

Grans Bryggeri har fire ulike juleøl på markedet, hvorav tre med vanlig butikkstyrke. I volum er det produsert 90.000 liter Grans juleøl, 90.000 liter Bare juleøl, 60.000 liter Lade Gaards juleøl og 10.000 liter Lade Gaards sterk juleøl.

LES OGSÅ:  Grans brygger på noe stort

– Totalt sett er vi fornøyd med årets juleøl og hvordan det smakes og oppleves. Selv om smaken kan variere fra år til år, gjør vi ikke store forandringer for ikke å få reaksjoner fra kundene. Det er også godt å vinne denne ene klassen, når panelet skal gjennom over hundre sorter, sier Gran.

Rent økonomisk spiller ikke slike tester noen stor rolle for bryggeriet; de selger som regel ut alt de produserer. Og det er allerede for sent å sette igang ny produksjon.

– For noen bryggerier er slike tester veldig viktig, andre har sine merker som kundene liker uavhengig av testpaneler. Det vi merker når vi gjør det godt, er at vi blir utsolgt litt tidligere enn vanlig.

LES OGSÅ: Stinn brakke på Grans' oktoberfest

Fem klasser

VGs test omfattet 124 forskjellige juleøl fordelt på fem klasser: Klassiske bryggerier/butikkstyrke (maks 4,75%), klassiske bryggerier/polstyrke (over 4,75%), håndverksbryggerier/butikkstyrke, håndverksbryggerier/polstyrke og alkoholfrie typer. Ølet er vudert ut fra utseende, lukt og smak. Testpanelet har også foreslått retter som passer til de forskjellige produktene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.