Gå til sidens hovedinnhold

Disse to dagene bør du helst ikke reise på påskeferie

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvis du kan, bør du unngå å reise på påskeferie torsdag eller fredag denne uken. Halvparten av forsinkelsene i hele påsken skjer disse to dagene.

Det viser tall fra Frende Forsikring.

– Nordmenn gjør så mye som mulig ut av påskeferien. Det er tydelig når halvparten av alle forsinkelser skjer såpass lenge før de røde dagene, sier skadesjef på reise hos Frende Forsikring, Petter Lassen.

Påsken kommer også ekstra tidlig i år.

– Mange steder i landet ser vi for oss at været vil skape utfordringer for påsketrafikken både i luften og på veiene, sier Lassen.

Det kan være lurt å reise en dag tidligere eller utsette avreisen en dag, enten du skal reise med fly, tog eller bil.

– Det er fryktelig kjedelig og frustrerende å ta ut ekstra fridager, glede seg til ferien og så ende opp i kø, sier Petter Lassen.

LES OGSÅ: Slik blir påskeværet

– Planlegg godt

Hvis du likevel reiser torsdag eller fredag denne uken, er det viktig å beregne god tid.

– Planlegg godt hvis du skal rekke videre flyvninger, og sjekk at togstrekninger eller kjøreruter ikke er påvirket av vedlikeholdsarbeid som kan forsinke deg ytterligere, anbefaler Lassen.

Undersøkelser viser at hele 70 prosent av skadene som skjer torsdag og fredag før påskeuken skyldes forsinkelser. Antallet meldte skader på reiseforsikringen er 40 prosent høyere i påsken enn i ukene før og etter høytiden.

– Tall fra de siste tre årene viser at torsdag og fredag denne uken har flest skader i påsken, tett fulgt av onsdag neste uke og skjærtorsdag, sier Petter Lassen.

De hyppigste skadetypene er forsinket ankomst, innhenting av reiserute ved forsinket avgang og forsinket bagasje.

LES OGSÅ: Dette er vårens mest populære storby

Dette gjør du hvis flyet er forsinket:

  • Kontakt selskapet du reiser med. Sjekk hva de dekker og når du kan forvente å få reise.
  • Hva du har krav på, avhenger av hvor langt du skal reise og hvor langvarige problemene blir. Husk å ta vare på alle kvitteringer hvis du legger ut for mat eller overnatting. 
  • En EU-domstol har slått fast at hvis reisen din er forsinket med mer enn tre timer, har du rett til samme standardkompensasjon som ved innstilte flyginger. 
  • Hvis du ikke får dekket alle ekstrakostnader etter forsinkelse eller kansellering, kontakt forsikringsselskapet. Husk at dekningene til selskapene varierer. 
  • Forbrukerrådet har god informasjon på sine nettsider om hva du har rett på for din type reise: https://www.forbrukerradet.no/forside/reise/

Den roligste skadedagen i påsken er 1. påskedag.

– Selv om det ikke er så populært å framskynde hjemreisen fra påskeferien, kan det være et godt tips å komme seg hjem igjen en dag tidligere for å unngå potensielle forsinkelser, sier Petter Lassen.

Påskens tre på topp-dager når det gjelder forsinkelser:

  • 1. Fredag 23. mars
  • 2. Torsdag 22. mars
  • 3. Onsdag 28. mars

(ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.