Skal fjerne ett tonn plast

ANTI-PLAST: Kjøpmann Mariann H. Hansen merker at kundene er blitt mer opptatt av å forbruke mindre plast i hverdagen.

ANTI-PLAST: Kjøpmann Mariann H. Hansen merker at kundene er blitt mer opptatt av å forbruke mindre plast i hverdagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

På Meny Stadiontunet merker de at kundene er blitt langt mer opptatt av eget og butikkens plastforbruk.

DEL

Mer pappemballasje, mer løsvekt og utelukkende resirkulerbar plast skal fjerne 150 tonn plastemballasje i supermarkedkjeden Menys 196 butikker.

– Her på Meny Stadiontunet skal vi bidra med å fjerne mellom 800 kilo og ett tonn plast innen 2020. Plastavfall er blitt et stort miljø- og forsøplingsproblem som vi alle har en plikt til å bidra til å løse, sier kjøpmann Mariann H. Hansen.

LES OGSÅ: Ber om 10.000 i bot for forsøpling (+)

20 prosent mindre

Plast er nyttig for å bevare produktkvaliteten og redusere matsvinnet på frukt og grønt. Men for å ta vare på miljøet ser de nå hvordan de ytterligere kan redusere bruken av plast og likevel beholde kvaliteten.

– Innen 2020 skal vi i samarbeid med Bama redusere plastforbruket på frukt og grønt med hele 20 prosent. Det skal vi gjøre på flere måter. Der det er mulig går vi over til løsvekt. Plast byttes med papp der det er et godt alternativ. På grønnsaker og frukt som fortsatt trenger plast skal mengden reduseres til et absolutt minimum, og vi skal kun benytte resirkulerbar plast, sier Hansen.

Denne våren fjernes blant annet plastskålene på hjertesalat, 2-pakker med avokado og Gartner gulrøtter. På norske jordbær og bringebær skal kurven byttes til papp.

LES OGSÅ: – Så flott! sier Evy (65) om miljøvennlige fiskeposer (+)

Alle aldre engasjert

På Meny Stadiontunet opplever de nå stadig oftere at kundene har med seg gjenbruksposer eller brukte plastposer til å ha varene i.

– Engasjementet hos kundene er stort, og det gleder oss. Det som vi også synes er interessant er at plast engasjerer alle aldersgrupper like mye. I starten var kundene veldig fokusert på handleposene, og hvordan det plastforbruket kan reduseres. Nå ser vi at flere også er opptatt av hva som skjer i andre deler av butikken, ikke minst i frukt- og grøntavdelingen. Vi synes det er veldig bra at kundene utfordrer oss på denne måten, sier Hansen.

De ansatte er også blitt mer bevisste.

– Gjennom engasjementet til kundene og det fokuset ledelsen i Meny har på dette, stiller de ansatte også flere spørsmål og utfordrer leverandørene til å finne bedre løsninger.

Tørrvarer er for eksempel iblant buntet sammen i plast og levert til oss i pappesker.

– Så må vi fjerne den plasten før vi setter varene i hyllen. Dette er ikke plast som kundene ser eller har et forhold til, men er selvsagt like viktig å få redusert eller fjernet. Alle her på Meny Stadiontunet ønsker å gi et skikkelig bidrag til å gjøre noen med en av vår tids største miljøutfordringer, sier Mariann H. Hansen.

LES OGSÅ: Steinar får streng beskjed av kona: Husk handlenett! (+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.