Politiledere klaget på politimester Fossens lederstil

FÅR KRITIKK: Politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt får kritikk for sin lederstil. Arkivfoto: Tone Merethe Ude

FÅR KRITIKK: Politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt får kritikk for sin lederstil. Arkivfoto: Tone Merethe Ude

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg blei kvalm da jeg skulle logge på PC-en. Jeg var rastløs og måtte slite meg ut fysisk for å klare å sove, sier en politileder som klaget på Fossens lederstil.

DEL

Flere politiledere har klaget på tidligere politimester i Vestfold, nå politimester i nye Sør-Øst politidistrikt, Christina Fossen. Det er hennes lederstil klagene går ut på. Klager som senere er endret til varsler.

En av lederne, leder i Søndre Buskerud politidistrikt Erik Strøm, skal ha skrevet i sin klage til Politidirektoratet at han føler seg oversett, at han har fått skyllebøtter foran resten av ledergruppa og at kritiske spørsmål har blitt møtt med negativitet og irritasjon. Denne klagen skal Politidirektoratet (POD) senere ha omgjort til en varsling. Dette skriver Politiforum (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Dette mener vi om politiet i Vestfold (+)

Magasinet skriver at Strøm bekrefter at han har sendt klage, men vil iikke kommenterer innholdet. Dette ikke er den eneste klagen på Fosens lederstil.

For å få på plass det nye store politidistriktet, et distrikt som er landets tredje største, er det satt ned en interimledergruppe. Her sitter politimester og visepolitimester, ledelsen fra de tidligere distriktene og prosjektledelsen for innføringen av Nærpolitireformen lokalt.

LES OGSÅ: Øystein får toppjobb i Vestfold-politiet

Klager

En ansatt som, ifølge Politiforum sitter tett på denne ledergruppa, har også sendt en klage på politimester Fossen.

Varsleren trekker fram politimester Fossens oppførsel overfor flere medlemmer av ledergruppa og tillitsvalgte, og varsler i hovedsak om forhold mellom politimesteren og andre enn seg selv. Han hevder blant annet at politimesteren har reagert med sinne og utbrudd på kritiske spørsmål, baksnakket medlemmer i ledergruppa og gitt medlemmer i interimledergruppa skylden for dårlige resultater, skriver magasinet.

– Tolket motstand som omkamp

Varsleren tegner et bilde av en politimester som tolker motstand som en omkamp om plassering av hovedsete og operasjonssentral i Sør-Øst politidistrikt, ikke følger føringene i politireformen som andre i ledergruppen mener må følges, og som mangler kjennskap til hva slags saker som skal drøftes i forhandlinger. Varsleren mener det slår ut i at distriktet må snu i flere saker.

Fossens oppførsel skal også hatt den effekt at ledergruppa har blitt mer stille og mindre diskusjon og meningsmangfold.

LES OGSÅ: Måtte beklage overfor ansatte etter utblåsing i VG (+)

Advokatmat

Etter at POD mottok klagene, og senere omgjorde dem til varsler, ble de i fjor høst behandlet av advokatselskapet Kluge. Advokatselskapet skrev en varslingsrapport på oppdrag fra Politidirektoratet.

Fredag 2. februar ble arbeidsmiljøutvalget ved Sør-Øst politidistrikt orientert om konklusjonen i rapporten. Det ble også lagt ut informasjon på politiets intranett.

– Der skriver de at det nå skal settes i gang oppfølgingstiltak. Det påpekes også at politimesteren har opptrådt i strid med arbeidsmiljøloven én gang. Det informeres også om det ellers ikke fremkommer andre regelbrudd i varslingsrapporten, men at det har vært flere uheldige situasjoner, skriver Politiforum.

Fossen: – Jeg har sagt ting som skulle vært usagt

Ifølge magasinet har politimester Christine Fossen fått anledning til å imøtegå alle disse påstandene.

I en e-post sendt til Politiforum søndag ettermiddag, velger Fossen å gi et generelt svar på spørsmålene og påstandene, skriver magasinet og gjengir svaret fra politimesteren.

Her går det blant annet fram det har vært en belastning for mange å stå i endringene som kommer i Sør-Øst politidistrikt som følge av reformen.

LES OGSÅ: Høyere risiko for utforkjøring med firehjulstrekk enn tohjulstrekk

– Dette har medført høy slitasje på mange medarbeidere, ikke minst lederne. Interimsperioden var krevende. Ingen visste heller hvilken jobb eller rolle de ville få i det nye distriktet. Det har vært høy temperatur, og mange beslutninger skulle tas i stort tempo, skriver Fossen.

Hun skriver også at det har vært situasjoner der temperaturen har vært høy.

– Jeg har sagt ting som skulle vært usagt. Det er jeg lei meg for. Jeg har snakket med noen av dem som har opplevd dette, og jeg vil gjøre det samme med dem som jeg ikke har fått tatt den samtalen med, skriver Fossen i eposten til Politiforum.

– Ingen omkamp

 – Jeg opplever ikke at omkampen om hovedsete er noe tema lengre i Sør-Øst. Vi er kommet langt i omorganiseringen nå, og åpner den nye operasjonssentralen i løpet av våren, skriver hun.

Hun avslutter med å si at varslingssaker er krevende for alle de involverte.

– Det har vært en tøff høst, og jeg vet at det har vært en belastning for dem som har varslet. POD har kommet med flere forslag til tiltak som jeg har tro på. Jeg har arbeidsgiveransvaret, og må påse at de også følges opp videre. Jeg håper at vi etter hvert kan legge dette bak oss og jobbe videre. Jeg har stor tro på at vi blir et bedre distrikt for alle – både de som jobber i Sør-Øst og for innbyggerne våre, avslutter Fossen e-posten.

Artikkeltags