Gå til sidens hovedinnhold

Politiet tror juletreet er påtent

Artikkelen er over 6 år gammel

Julegrana i Sandefjord sto i lys lue lørdag kveld. Politiet har en person mistenkt for å ha tent på. Søndag formiddag var fortsatt ingen pågrepet.

Det tok ikke lang tid før hele juletreet sto i full fyr, og tiltrakk seg mange skuelystne folk som var på byen.

- Det hele gikk så fort, sier Nina Teglverket, som bor i Torvet 5. Hun hørte knitiring fra brannen i et åpent vindu, kikket ut og så treet fullt overtent.

Brannvesenet rykket raskt ut, og startet slukkingen av flammene i toppen av den høye julegrana. Da hadde allerede de største flammene rast fra seg.

(Saken fortsetter under bildet)

(

I begynnelsen sto julestreet i full fyr. Foto: Morten Fredheim Solberg)

Person mistenkt

- Ingen er så langt mistenkt i saken, og ingen er sett i nærheten, sa operasjonsleer Per Arne Amundsen i Vestfold politidistrikt ved 23-tida. Han fortalte at politiet har snakket med en del vitner.

En halvtime senere bekrefter imidlertid politibetjent Bjørn Kåre Halle ved Sandefjord politistasjon at de nå har en person i kikkerten og at politiet leter etter denne personen.

Han kan så langt ikke opplyse om de leter etter en kvinne eller mann.

- Ingen er så langt pågrepet, sier operasjonsleder Merete Kvaal Martinsen i Vestfold politidistrikt ved 12.30-tida søndag.

Avsvidd mot toppen

Brannen oppsto ved 21.44-tida.

Da sb.nos utsendte ankom Torvet ti minutter senere, var allerede store deler av toppen av treet svidd av.

Hadde grana vært et par meter høyere, måtte brannmannskapene ha bedt om forsterkninger, siden slangen deres bare så vidt rakk opp til toppen.

(Saken fortsetter under bildet)

(Foto: SB-tipser)

Ifølge SBs journalist på Torvet er treet gønt og fint på den ene siden, avsvidd mot toppen på den andre.

"Nytt juletre må påregnes", skriver brannvesenet på Vestviken 110-sentralens twitterkonto.

Fryktet for torgbodene

Ifølge Vestfold-politiet var det ingen fare verken for folk eller bygninger i nærheten under mens treet brant, men politiet på stedet fryktet en stund at treet skulle falle over salgsbodene til julemarkedet.

Vestfold-politiet er interessert i tips fra alle som har sett eller hørt noe i forbindelse med juletrebrannen på telefon 02800.

Under slukkingen av brannen samlet det seg etterhvert mange skuelysne som var på byen denne adventslørdagen.

Flere vitner

Et par ungdomsgjenger hadde kommet til for å se på den spektakulære brannen, og ble spurt ut av politiet på stedet.

- Vi jobber ut fra en teori om at noen kan ha tent på en av halmballene under treet, opplyste politet til sb.no mens slukkingen pågikk.

Et vitne, som satt på PølseNilsen på Torvet da brannen startet, forteller at det var en mann i rullestol som muligens kan ha slengt en sigarettstump inn mot halmballene.

En mann som gikk over Tovet rundt ti minutter før juletreet flammet opp, merket seg en enslig, middelaldrende kvinne som sto alene inntil halmballene, vendt inn mot treet på den siden der flammene var sterkest i begynnelsen.

Viktig samlingspunkt

Sandefjordingene setter stor pris på juletreet midt i sentrum.

Tradisjonen med å samles rundt julegrana på Torvet til julegateåpning, innfødt nisse og gang rundt juletreet, satte ny publikumsrekord første lørdag i advent, med over tusen voksne og barn samlet i år.

– Trist, sier ordføreren

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch synes det er trist om noen har glede av slike pøbelstreker, hvis det viser seg at juletreet er påtent.

– Det er mange som prøver å tilrettelegge for å skape trivsel i sentrum, og at noen da tenner på julegrana, er med på å ødelegge det bildet, sier Gleditsch til VG sent lørdag kveld.

Han håper en eventuell brannstifter er en angrende synder og melder seg. Og om det trengs, nytt tre skal det bli i byens storstue.

– Som regel har det ikke vært vanskelig å få trær, men om vi må kjøpe ett, så skal vi nok klare det, sier han til avisen.

SE (liggende) LESERVIDEO nederst i spalten til høyre

TIPS OSSSMS: SBLAD til 2005 Telefon: 90 10 90 10 redaksjonen@sb.no

Kommentarer til denne saken