I vinter skrev vi om alle dataproblemene kommunen møter i jobben med å slå sammen tre kommuner. Problemene skulle i følge kommunen da være løst i mars. Men nå i mai ser det fortsatt ikke ut til at problemene er helt over.

Tirsdag skulle både formannskapet og kommunestyret hatt møter i rådhuset. Men grunnet problemer med dataløsningene, er begge møtene utsatt en uke, til 9. mai.

I formannskapet skulle man behandle hele 20 saker. I kommunestyret sto seks saker på agendaen.

– Dette er veldig beklagelig, synes ordfører Bjørn Ole Gleditsch, som også er møteleder i de nevnte møtene.

Hensynet til liv og helse

Kommunens IT-sjef, Sondre Andersen, forklarer at det var et større vedlikeholdsarbeid i helgen som var årsaken til problemene.

– Vi har en del systemer som begynner å dra på årene. Nå torde vi rett og slett ikke vente lenger, til tross for at det skulle være møter på tirsdag. Av hensyn til liv og helse måtte vi prioritere dette nå, forteller han Sandefjords Blad.

De folkevalgte bruker en digital møteportal når de skal lese saksdokumenter, både før og under møter. Problemene denne gangen bestod i at møteportalen ikke fikk kontakt med arkivsystemet. Dermed fikk man ikke hentet fram de dokumentene man trengte til å forberede seg til møtene.

Les også: Varslersaken bremser prosessen med den nye kommunen

– Vi blir veldig sårbare

Ordføreren forteller at politikerne er helt avhengige av at møteportalen fungerer som den skal.

– Vi har dette verktøyet for å gjøre det enklere og mer rasjonelt både for administrasjonen og politikerne. Det er tidsbesparende og miljømessig riktig i det papirløse samfunnet vi ønsker oss. Men vi blir altså veldig sårbare når det ikke fungerer, erkjenner han.

Les også: Vil beholde Høyjord og Kodal som stemmekretser

Endrer rutinene

Kommunikasjonsproblemet oppsto i helgen, og kommunen slet med å få tak i den nødvendige teknikeren fra leverandøren.

– Nå iverksetter vi tiltak sammen med leverandøren, slik at vi i framtida får løst det mye raskere enn vi gjorde denne gangen, opplyser IT-sjefen.

Kommunens leder for digitalisering og nye løsninger, Lars Petter Kjær, forteller at de framover kommer til å samle nødvendig vedlikehold i halvårlige vedlikeholdshelger.

– Neste gang må vi varsle leverandøren om at vi gjør slikt arbeid i helgen, sier Kjær.

Les også: Sju av 10 stoler på politikerne

Sammenslåingen ferdig i mai

Kjær forteller at helgens problemer ikke skyldes arbeidet med å etablere nye IT-systemer i den nye storkommunen.

– Nei. Men når det gjelder sammenslåingen er det fortsatt et par store prosjekter igjen. Det største er det såkalte Tankeprosjektet der alle kommunens PCer - rundt 12.000 i stykket - skal få nytt innhold. Der er vi ikke helt i mål, men jobber fortløpende, forteller Kjær.

De siste IT-prosjektene som direkte dreier seg om kommunesammenslåing skal i følge Kjær være ferdige i løpet av mai.

Les også: Nå kan du snart se og høre hva disse diskuterer