Tirsdag, bare noen timer før kommunestyret skulle vedta budsjettet, hadde Elin Feen en kronikk i Sandefjords Blad der hun understreket behovet, og sitt sterke ønske, for en kulturell flerbruksarena ved Hjertnes. Til tross for at både rådmannen og flertallet blant politikerne har signalisert at arenaen kommer, ville ikke Feen ta seieren på forskudd før det endelige budsjettvedtaket ble gjort tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Rådmannens forslag til budsjett: Skal investere for 1,1 milliarder på fire år

– Nå sitter vi med en brusende seiersfølelse, og har tro på at dette blir noe av, sier Feen dagen derpå.

Bør ligge mot nord

For ikke å forkludre debatten har ikke kulturrådet gått ut med noen klar preferanse for hvor arenaen burde bygges. Det kan Feen nå gjøre. Konsulentene som har jobbet med saken har lagt fram to alternativer; et bygg over dagens uteamfi på sørsiden av Hjertnes kulturhus, eller et bygg på nordsiden mot Hjertnespromenaden.

– Vi ønsker det nordlige alternativet. Da er det fortsatt mulig å bruke uteamfiet, samtidig som vi ikke bygger inn foajeen og hindrer lys i å komme inn, sier Feen.

LES OGSÅ: Arkitekter anbefaler kulturarena på Hjertnes nord

Liten debatt

Hun fulgte videooverføringen fra møtet i kommunestyret, og kunne konstatere at budsjettdebatten bare i liten grad handlet om den kulturelle flerbruksarenaen. Til tross for at kostnaden er på totalt 50 millioner kroner var det faktisk kun Geir Ellefsen, medlem for Høyre i hovedutvalget for kultur, friluftsliv, by- og stedsutvikling, som i positive ordelag nevnte saken spesielt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Endelig. Det har vært vurdert ulike alternativer og plasseringer underveis. Nå gleder jeg meg til at arenaen står ferdig i 2021, sa Ellefsen.

LES OGSÅ: Vil vurdere å flytte blackbox hit

Den andre som sa noe om denne konkrete saken var Bror-Lennart Mentzoni (KrF). I sitt budsjettforslag utsatte KrF arenaen til 2022. Partiet mener bygging av omsorgsboliger må komme først.

Elin Feen og kulturrådet vil nå «være på ballen», som hun sier, for at den fleksible kulturarenaen ikke bare skal bli «en sal nummer to».

– Vi må få et styre med representanter fra dem som skal bruke arenaen, slik at vi får en eierfølelse og kan påvirke hvordan bygget blir teknisk og hvordan det skal brukes i praksis. Dette må skje i et samarbeid med kommunen, sier Feen.

Med dette vedtaket i havn vil kulturrådet nå konsentrere seg om oppgradering av kulturarenaer ved skolene, spesielt i Andebu og Stokke.

– Deilig og moro

En annen som er glad for vedtaket tirsdag, er Frode Aleksander Rismyhr i ungdomsorganisasjonen Frillynt. Han har i mange år etterlyst en slik arena.

– Å,  det er deilig og moro å se at denne saken endelig er landet. Kultur har vært akterutseilt de siste 40 årene, og det er gøy at det er tverrpolitisk enighet om dette, sier Rismyhr.

Som Feen mener han det har vært riktig å ikke la debatten rundt kulturarenaen dreie seg om plassering. Når vedtaket først er fattet, mener også han at det nordlige alternativet mot Hjertnespromenaden er det riktige.

– Da kan kulturarenaen lett knyttes til hovedscenen i Hjertnes, sier Rismyhr.

Nå er han spent på hva politikerne etter hvert vil gjøre med Verdensteateret.

– Der er det ikke så mye aktivitet lenger, men bygget er perfekt i ungdomssammenheng, sammen med Napern.