Ønsker omkamp om sykehjem

ØNSKER DET BESTE: Bror-Lennart Mentzoni (KrF) gir all mulig honnør til de ansatte ved Nygård bo- og behandlingssenter. – Men de og brukerne får ikke den beste løsningen vi kunne ha fått.

ØNSKER DET BESTE: Bror-Lennart Mentzoni (KrF) gir all mulig honnør til de ansatte ved Nygård bo- og behandlingssenter. – Men de og brukerne får ikke den beste løsningen vi kunne ha fått. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Så lenge spaden ikke er satt i jorda på Nygård, vil Bror-Lennart Mentzoni (KrF) kjempe for det opprinnelige forslaget på Haukerød.

DEL

Det går ikke mange sekundene før toppkandidaten til KrF nevner ordet første gang. Etter å ha sagt at et er viktig for Sandefjord at KrFs plasser i kommunestyret ikke blir stående tomme, at partiet i en periode har vært en tydelig stemme, særlig innen feltet helse, sosial og omsorg, kommer det.

– Jeg er skuffet over at vi ikke fikk med oss våre samarbeidspartnere på det opprinnelige sykehjemmet. Nå er det valgt en løsning som ikke er så god som den kunne vært, sier Bror-Lennart Mentzoni.

LES OGSÅ: KrF-nestoren tar en ny periode

Opprinnelig skulle det bygges et nytt sykehjem på Haukerød. Etter at prislappen for de 174 plassene til slutt endte på 800 milioner kroner, sa samarbeidspartiene stopp. Resultatet ble en delt løsning på Nygård, med et nytt bygg og oppgradering av det gamle.

Staten ville gi 300 millioner i tilskudd til Haukerød-hjemmet. Med det rimeligere Nygård-alternativet blir tilskuddet redusert til 124 millioner kroner. I tillegg til nybygget skal gamlebygget oppgraderes for cirka 100 millioner kroner.

– Med tanke på tidshorisonten er det ikke tvil om at det er riktigere å bruke pengene på Haukerød. Jeg er overbevist om at vi kommer til å få overskridelser ved driften på Nygård. Det nye, gode bygget er avhengig av fasiliteter som er i et eldre bygg, som ikke løning. De ansatte får ikke optimale forhold, når det ikke en gang blir plass til to pleiere på bad når det er nødvendig. Da får heller ikke brukerne den beste behandlingen.

LES OGSÅ: Her blir sykehjem på Haukerød skrinlagt

– Du snakker som om du vil reversere vedtaket?

– Vi har ikke begynt å grave på Nygård ennå.

– Og hvordan skal dere få til det?

– Med et annet politisk flertall. Vi er over to år på etterskudd, og trenger allerede planlegge for flere sykehjemsplasser.Selv om det kommer ny teknologi, vil flere eldre gi behov for økt kapasitet.

Fant pengene

Ekstra smertefullt for Mentzoni er at han var villig til såkalt uspesifiserte kutt på flere områder for å finansiere det nye sykehjemmet, for så å oppleve at de andre hoppet av. Han er også klar på at KrF gikk imot å bevilge 50 millioner kroner til et nytt kulturbygg ved Hjertnes, nettopp for å finansiere sykehjem.

Bror-Lennart Mentzoni

Alder: 56

Yrke: Apoteker

Sivil status: Gift, fire barn, seks barnebarn

Bosted: Flytter fra Østerøya til Gråtenveien

Politisk erfaring: 9,5 år i sandefjordpolitikken. Er nå fylkesleder i Vestfold og Telemark KrF, står på 7. plass på lista til fylkesvalget og er toppkandidat ved kommunevalget.

Det er også de vedtakene han er mest fornøyd med i inneværende periode; at KrF i tre år la til rette for sykehjemmet i budsjettet. Det han er mest skuffet over, er at Høyre, Frp og Sp sviktet dem og brukte pengene på andre ting. Det igjen har ført til forsinkelser på bygging av omsorgsboliger.

Han er også fornøyd med at KrF nå i juni fikk endret et vedtatt kutt i praktisk bistand i hjemmet.

Starter med oppvekst

Slagordet «menneskeverdet» gjorde at han meldte seg inn i KrFU som 16-åring. Han ville og vil ha en politikk for de som trenger det, som barn, og ikke politikk for de som klarer seg selv.

Så er da også trygg oppvekst, inkluderende fellesskap og verdig alder blinket ut som partiets tre viktigste saker.

Den første setningen i partiets lokalprogram lyder:

«Sandefjord skal være en bra by for barna, fordi da er Sandefjord bra for alle».

– Er byen da også bra for de uten barn, frivillig eller ikke, rusmisrukere og andre grupper?

– Vi har alle vært barn. Tanken bak er at en god barndom varer livet ut. Lykkes vi med en god oppvekst for alle, tror jeg alle får det bedre også som voksne.

Tjener på samarbeid

KrF har i dag fire representanter i kommunestyret. Etter valget reduseres antall representanter totalt fra 57 til 45. Gitt den nasjonale oppslutningen vil Mentzoni være fornøyd med to, selv om han håper på tre.

På tredjeplass står Andebus tidligere ordfører Hans Hilding Hønsvall.

– Da han var ordfører hadde KrF også stor oppslutning i Andebu. Det viser at personer kan være avgjørende i kommunevalg.

– Dette er første kommunevalg i nye Sandefjord. I hvilken grad tror du kommunesammenslåingen påvirker velgerne?

– Jeg håper SAS-prosessen er gjennomført på en måte som gjør at velgerne ser at alle får mer igjen når vi samarbeider, og at vi greier å prioritere de største behovene først. Jeg opplever sammenslåingen som bare positivt, også for KrF.

Eksempel på dette er Kodal skole, som gamle Andebu ikke kom igang med. Nå står kommunen foran en strukturendring i skolene, der skoler i gamle Sandefjord kan bli lagt ned, og nye bli bygd.

– For KrF er nærskoleprinsippet viktig. Men vi må også ha optimal sammensetning av klassegruppene. Da er fleksibilitet viktig, og den er liten på små skoler. Og når vi ser bygningene på Framnes, så fortjener elevene en bedre bygningsmasse. Om det skal rives der og bygges nytt, eller om det kommer en ny skole på Kariåsen, er ikke vedtatt. Derfor ønsker vi et kunnskapsgrunnlag.

Blir påvirket

Da KrF sist høst og gikk inn i regjeringen, var Mentzoni med på landsmøtet som avgjorde retningsvalget. Han angrer ikke, selv om partiet på flere målinger har vært nede på to-tallet i oppslutning.

– Spørsmålet var om vi skulle velge retning eller forbli et vippeparti. Jeg oppfatter KrF som et parti på midten, som kan samarbeide både til høyre og venstre, men jeg mener retningen vi tok var riktig. Så er det ikke slik at det vil være riktig for alle framtid. Det har vært en opprivende tid på landsplan, men lokalt har vi ikke hatt det. Desssverre erfarer vi at nasjonale trender påvirker lokalt.

LES OGSÅ: På vei for å avgjøre landets framtid

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken