Rødts lokallag ble født da regjeringen fikk ny tillit: – Det er på tide med et politisk skifte

SKIFTE: Lokallaget til Rødt startet i Sandefjord for to år siden. Sondre Johan Wikran Larsen håper på å bidra til et politisk skifte.

SKIFTE: Lokallaget til Rødt startet i Sandefjord for to år siden. Sondre Johan Wikran Larsen håper på å bidra til et politisk skifte. Foto:

Rødt jobber motstrøms i et blått Sandefjord. Men de mener venstre-vinden blåser godt i seilene.

DEL

Det er bare to år siden Rødt startet lokallag i Sandefjord.

– Ting har gått veldig fort, og vi er såpass ferske at jeg er usikker på om alle vet at det faktisk er en mulighet til å stemme Rødt i Sandefjord, sier partiets listetopp, Sondre Wikran Larsen.

Ettersom partiet er såpass ferskt, lokallaget startet jo to år etter forrige kommune- og fylkestingsvalg, så har de ingen representanter i kommunestyret, eller i andre verv for den saks skyld. De håper de skal endre seg etter 9. september.

– Vi fikk 3,6 prosents oppslutning på den forrige meningsmålingen til Sandefjords Blad. Om det blir valgresultatet, får vi to representanter i kommunestyret. Det ville være bra. Klarer vi tre må vi oppgradere til å si at det er utrolig bra.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME? TEST VALGOMATEN

Fersk i politikken

Og det er ikke bare lokallaget som er ferskt i politikken. Listetoppen er også ny i det politiske spillet. Motivasjonen kom etter stortingsvalget i 2017.

– Da regjeringen fikk beholde makta fant jeg ut at det var på tide å engasjere seg, forteller Larsen og utdyper:

– Sandefjord er en veldig blå kommune. Nå ser vi at det er en sterk vind fra venstre, det er en gylden sjanse for oss som ønsker et politisk skifte i byen.

SONDRE JOHAN WIKRAN LARSEN

Alder: 25

Yrke: Student/hjemmetjenesten

Bosted: Bugården

Politisk erfaring: Har vært med i  lokallaget til Rødt i Sandefjord siden 2018.

LES OGSÅ: Slik har vi laget valgomaten

Søker på venstresiden

Det er ikke tvil om hvilken retning partiet ser i når de skal lete etter samarbeidspartnere i framtidige saker.

– Dersom vi får stor nok oppslutning til å få en stemme i politikken i Sandefjord, ser vi til Ap og SV for et potensielt samarbeid, forteller Larsen.

Sosialismen står sterkt i partiet. I partiprogrammet skriver de at forskjellen på rik og fattig ikke har vært større i Norge på over 80 år.

– En av de viktigste sakene for oss er å begrense forskjellene på rik og fattig. Noen virkemidler som kan bidra til det er gratis SFO og gratis skolemat, forklarer Larsen.

LES OGSÅ: Oppfordrer alle til å bruke stemmeretten: – Én stemme kan gjøre den lille forskjellen

Barnefattigdom

Sandefjord har et barnefattigdomsproblem. Statistikken til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR) viser at hele 13,5 prosent av barna i Sandefjord bodde i husholdninger med vedvarende lav inntekt i 2017. Tallene for 2017 er de siste som er sluppet.

– Det er veldig problematisk at Sandefjord sliter med barnefattigdom. Det er ikke bra for barna at vi har så mange familier med vedvarende lav inntekt. Et grep som vil hjelpe her er at man holder barnetrygda utenfor når man beregner sosial stønad.

I Vestfold er andelen barn som bor i husholdninger med vedvarende lav inntekt 11,7 prosent, mens tallet er 10,7 prosent for landet.

Vedvarende lav inntekt er når den gjennomsnittlige husholdningsinntekten i en treårsperiode ligger under lavinntektsgrensen. Lavinntektsgrensen er i dette tilfellet 60 prosent av medianinntekten.

LES OGSÅ: Dette er velgernes viktigste saker før valget

Eiendomsskatt

Rødt ønsker at det skal innføres eiendomsskatt i Sandefjord. Men de vil legge inn en løsning for som sørger for at man ikke havner i arvefella.

– Jeg har snakket med lokallaget i Skien. Der er det eiendomsskatt, men en del av skatten går i et fond, så kan de med lav inntekt søke om å få tilbake pengene. Da løser man problemet som oppstår dersom noen med lav inntekt arver eiendom.

Partiet vil også at man skal ha et strengere oppsyn med at arbeidsregler følges. Her ser de mulighetene for at organer som allerede skal sjekke en ting kan ta flere oppgaver.

– Et konkret tiltak vi ønsker, er at skjenkekontrollen ikke bare skal sjekke skjenking, men også kontraktene til de ansatte. Det er en sektor med lav lønn, og det blir ikke bedre dersom reglene ikke følges, sier Larsen.

LES OGSÅ: Flere kvinner i politikken i Sandefjord

Flere i faste stillinger

En annen viktig valgsak for Rødt i Sandefjord er å få flere ut i fast arbeid. Et konkret eksempel på hvordan partiet mener man kan få til det henter Larsen fra helsetilbudet i kommunen.

– Vårt forslag er at man lager en vikarpool i kommunen. Da er man fast ansatt i kommunen, men kan bli satt inn der det er bruk for deg. Dersom det ikke er direkte behov en dag, så er det alltid et sted man kan hjelpe til med noe, sier Larsen og legger til:

– Dette er ikke en ideell løsning, det beste hadde vært faste stillinger på faste steder, men det er mye bedre enn dagens løsning med bemanningsbyråer.

I partiprogrammet skriver Rødt at de ønsker at alle kommunale helseinstitusjoner, barnehager, byggeprosjekter og drift av kommunale tjenester kun drives med kommunen som arbeidsgiver.


Artikkeltags