Lyser ikke politisk støtte til lys

MER ENN BARE JUL: Trærne i Jernbanealleen fikk lys allerede i slutten av oktober. Lysene både her og i flere andre gater står på til slutten av februar. Mandag var arbeidet med å henge opp girlandere over gatene igang. Lørdag åpnes julegatene offisielt med tenning av julegrana på Torvet.

MER ENN BARE JUL: Trærne i Jernbanealleen fikk lys allerede i slutten av oktober. Lysene både her og i flere andre gater står på til slutten av februar. Mandag var arbeidet med å henge opp girlandere over gatene igang. Lørdag åpnes julegatene offisielt med tenning av julegrana på Torvet. Foto:

Av og

Sandefjord Byen Vår ønsker at kommunen overtar utgiftene for vinterbelyste gater. Det vil verken rådmannen eller politikerne.

DEL

Lørdag tennes julegrana på Torvet, men belysning i byen er mer enn bare å sette folk i julestemning. Allerede i slutten av oktober lyser det i trærne i en rekke sentrumsgater. Lysene står på til slutten av februar.

Det koster. Ifølge daglig leder i Sandefjord Byen Vår AS (SBV), Elisabeth Teien, er summen 350.000 kroner i året. Dette inkluderer både vinter- og julebelysning.

– Vinterbelysning i sentrumsgatene slik det fungerer i dag er av stor verdi for byens borgere og besøkende, men har en kostnad langt utover det vi kan bære alene. Derfor er det viktig at hele næringslivet og kommunen bidrar i enda større omfang enn i dag. Vi ønsker nå at Sandefjord kommune overtar og videreutvikler vinterbelysningen i sin helhet, sier Teien.

Kommunen har i alle år gitt et bidrag til julebelysning. Beløpet er i dag på 52.000 kroner. De resterende 300.000 kronene betaler aksjonærene, samt at de får noe sponsormidler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hele næringslivet nyter godt av dette. Derfor er det ikke ønskelig med blindpassasjerer, altså de som ikke er aksjonærer i selskapet, sier Teien.

LES OGSÅ: Finn fram nisseluene, for nå kommer nissen!

Tre avslagsgrunner

For å få til en permanent løsning søker SBV om at kommunen overtar hele ansvaret for vinterbelysningen. Et annet alternativ er tilskudd, og et tredje er at kommunen overtar ansvaret for vinterbelysningen, mens selskapet selv beholder ansvaret for julebelysningen.

Da søknaden nylig ble behandlet i hovedutvalget for kultur, friluftsliv, by- og stedsutvikling ba rådmannen politikerne si nei til søknaden. Det har tre begrunnelser:

  • Vinterbelysningen skjer på eget initiativ.
  • Bare støtte til Sandefjord sentrum ville forskjellsbehandle Andebu og Stokke.
  • Kommunen har økonomiske utfordringer.

Et enstemmig utvalg deler denne oppfatningen.

– Dette er et flott tiltak. Men vi vil ikke fremme et forslag om at vi skal ta regningen nå, sa Anders Sperre (H).

– Vi forholder oss til rådmannen. Vi må tenke på Andebu og Stokke også, sa Kjetil Olsen (Ap).

LES OGSÅ: Inviterer hele byen til å hedre Anita Hegerland og tenne julegrana på torvet

Ny behandling

Elisabeth Teien håper likevel på et annet utfall når saken kommer til formannskapet 3. desember.

– Vinterbelysning gir økt trivsel og ikke minst trygghet og sikkerhet ved å ferdes i sentrumsgatene i mørketiden, sier Teien.

Følgende gater har vinterbelysning:

Jernbanealleen fra Landstads gate til Hjertnespromenaden, deler av Rådhusgata, Aagaards Plass, deler av Kongens gate, hele Kirkegata og bryggeområdet.

LES OGSÅ: Dette er ikke julebelysning! Men lyst blir det likevel

Artikkeltags