De eldre tror studenthjelp kan fungere: – Men under visse regler

FIKK BESØK: Aps Lozan Balisany (nummer tre fra venstre) tok turen innom Engveien-senteret i Stokke mandag formiddag. Der møtte hun blant andre John Sulesund, Jo Stensholt, Anne-Berit Helgeland, Eva Bundgaard og miljøarbeideren Rigmor Sørensen.

FIKK BESØK: Aps Lozan Balisany (nummer tre fra venstre) tok turen innom Engveien-senteret i Stokke mandag formiddag. Der møtte hun blant andre John Sulesund, Jo Stensholt, Anne-Berit Helgeland, Eva Bundgaard og miljøarbeideren Rigmor Sørensen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Arbeiderpartiet ønsker å etablere studentboliger i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger. – Jeg vil ikke tro noe annet enn at det hadde fungert, sier Eva Bundgaard.

DEL

Hun bor på eldresenteret i Engveien i Stokke, som mandag formiddag fikk besøk av Aps tredjekandidat fra Vestfold, Lozan Balisany.

Nylig la Arbeiderpartiet frem sine planer for eldreomsorgen. En av ideene er å starte et prøveprosjekt, der studentboliger etablereres i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger.

Ideen er inspirert av et prosjekt i Nederland, der studenter kan leie hybel mot å delta i sosiale aktiviteter eller hjelpe til 30 timer i måneden.

– Velkommen sier jeg! Jeg vil ikke tro noe annet enn at det hadde fungert, sier Bundgaard, og flere rundt bordet virker å ha samme oppfatning.

– Heller 30 timer i uka! sier Jo Stensholt smilende.

LES OGSÅ: Jonas ute og syklet i Sandefjord

– Trenger visse regler

John Sulesund har bodd på senteret siden 2002, og påpeker at man må ha klare regler hvis et slikt prosjekt skal fungere.

– Det er ikke umulig at det hadde fungert, men selvfølgelig under visse regler, sier han.

Balisany understreker at det naturligvis vil bli husregler som studentene må følge.

– Selv om man bor på en ren studentbolig, har man jo også det, sier 25-åringen. 

LES OGSÅ: – Jeg tror ikke folk flest – eller politikere – forstår hvor tøft det er å drive egen bedrift

(Saken fortsetter under bildet)

KAFFEKOS: Flere av beboerne på Engveien-senteret likte idéen om studenthjelp, men understreker at trengs visse regler.

KAFFEKOS: Flere av beboerne på Engveien-senteret likte idéen om studenthjelp, men understreker at trengs visse regler. Foto:

– Kan komme begge til gode

Hun tror det er mange studenter som har et ønske om å hjelpe til.

– Vi vet det er mange studenter og eldre som bruker en del tid alene, og derfor tenker jeg at denne kombinasjonen kan komme begge til gode. Studentene får en fin erfaring også, og de eldre kan få bedre livskvalitet, sier Balisany, og tilføyer:

– Jeg tror mange unge mennesker kan ha godt av å stille opp for de eldre. Ikke det at de ikke gjør det i dag, men det er mange som har deltidsjobber ved siden av studier. Dette kan sette ting litt i perspektiv for unge mennesker. Vi har nok mye å lære av dem som har levd mye lenger enn oss!

Balisany understreker at dette foreløpig er et forslag, og at det ennå ikke er utredet nok.

– De kommunene som har lyst til å prøve det ut, velger hvordan rammene blir.

LES OGSÅ: Ap vil endevende pensjonsreformen før evalueringen de bestilte er klar

– Sunt

På Engveien-senteret er det stort sett bare eldre frivillige.

Miljøarbeideren på senteret, Rigmor Sørensen, sier de tidligere har fått hjelp av elever fra Stokke ungdomsskole, og synes det generelt er spennende å bruke ungdom.

– Jeg tror det hadde vært sunt for begge parter. Studenter trenger også å omgås eldre. Kanskje folk som bor litt langt ifra sine besteforeldre kan synes det er hyggelig. Og beboerne her synes i hvert fall det er veldig hyggelig at det er ungdommer rundt her.

– Det er klart at alle må tilpasse seg hverandre. Man kan ikke ha en gigantisk fest inne på et sykehjem eller en institusjon for eldre. Eldre liker at det foregår litt ting rundt dem, men det er klart at det kan slå begge veier. Man må ta hensyn til hverandre, sier miljøarbeideren.

Artikkeltags