Høyre tilbake i alle tre kommunene

Bystyret: Høyre lekker, særlig til Arbeiderpartiet. Her er bystyret i forbindelse med sammenslåingsvedtaket i februar. Foran fra venstre: Erling F. Sørhaug, Audun Tjomsland, Kristin Flåtten, Anne Gro Olafsen og Tor Steinar Mathiassen - alle Høyre. Foto: Paal Even Nygaard

Bystyret: Høyre lekker, særlig til Arbeiderpartiet. Her er bystyret i forbindelse med sammenslåingsvedtaket i februar. Foran fra venstre: Erling F. Sørhaug, Audun Tjomsland, Kristin Flåtten, Anne Gro Olafsen og Tor Steinar Mathiassen - alle Høyre. Foto: Paal Even Nygaard

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Makta tærer på Høyre i Sandefjord. Også i Stokke og Andebu mister partiet oppslutning.

DEL

Med en oppslutning på 40,4 prosentpoeng går Høyre tilbake 7,5 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Og det er bare i liten grad til FrP velgerne i Sandefjord går, men til Arbeiderpartiet, som øker nesten like mye i oppslutning, som Høyre taper. Med unntak av en svak framgang for KrF, går SV og Venstre tilbake. Med en oppslutning på 2,7 prosentpoeng snuser Miljøpartiet De Grønne (MDG) på en plass i bystyret.

Målingen viser imidlertid at det ikke blir noe maktskifte i Sandefjord, gitt at FrP og KrF fortsetter samarbeider med Høyre.

Det er InFact Norge AS som har gjort målingen for Sandefjords Blad. Målingen ble gjort 30. juni og ble besvart av 601 personer.

- Alltid sltasje ved roret

Leder i Sandefjord Høyre, Tor Steinar Mathiassen, er ikke overrasket over tallene.

– Vi gjorde et ekstremt godt valg sist, og målingen nå er også bedre enn vi oppnådde ved valget for åtte år siden. Det er alltid en viss slitasje å sitte ved roret, som jo Høyre også merker på riksplan, sier Mathiassen.

– Kan resultatet i målingen ha sammenheng med politikken til Sandefjord Høyre?

– Vi kan ikke helt se bort fra det. Vi hadde for eksempel den store saken om evaluering av elever. Andre aksjoner, som motstanden mot utbyggingen av Høgenhall, kan også spille inn. Målinger er ofte påvirket av saker der og da. Nå får vi bruke den til ytterligere innsats.

- Oppløftende retning

Også for lederen i Sandefjord Arbeiderparti, Jonfinn Bremnes, er målingen en inspirasjon til videre innsats, men altså med et annet utgangspunkt enn for Mathiassen.

– Dette tar vi som en oppmuntring og en pekepinn. Det er først og fremst retningen dette viser som er oppløftende.

Selv om målingen ikke gir maktskifte, vil ikke Bremnes helt utelukke at Høyre og FrP samlet kan komme under 50 prosent. Dersom KrF skifter side og går sammen med Venstre, SV og MDG kan det bli et nytt flertall. Sannsynligheten for at KrF gjør nettopp det, avhenger ifølge Bremnes av hvem som kan tilby partiet mest i forhandlinger.

Tilbakegangen for Høyre i nabokommunene Stokke og Andebu er nesten identisk.

For Andebus del er det også til Ap velgerne går. Her vil fire av ti stemme Ap dersom styrkeforholdet holder seg til valget 14. september. Også FrP klatrer på målingen i Andebu. Taperen er Senterpartiet, med ordfører Bjarne Sommerstad i spissen, som mister to av tre velgere. 253 personer i kommunen er spurt.

I Stokke er bildet noe annerledes. Ap holder stand, mens oppslutningen til FrP øker.

Spesielt med Stokke er økningen til «andre partier». Det går ikke fram av undersøkelsen hvilke andre partier, men det er nærliggende å tro at en vesentlig del av de 6,3 prosentpoengene tilhører Innbyggerlista, som har sin basis i striden rundt Vears tilhørighet i en ny kommunestruktur. 219 personer bosatt i Stokke har svart på målingen.

De tre kommunene slår seg sammen fra 1. januar 2017. Samlet er Høyre det største partiet, fulgt av Ap og FrP. Det nye kommunestyret får 39 representanter fra Sandefjord, 11 fra Stokke og syv fra Andebu.

– Dette er en god start, og jeg tror vi blir mange flere, sier Anders Larsen fra Innbyggerlista i Stokke.

Håper å komme på vippen

Kommunevalget i Stokke gjelder altså også hvilken vei Vear skal gå fra 2017 – til Tønsberg eller nye Sandefjord (SAS).

Anders Larsen, som representerer Innbyggerlista i Stokke, går for Tønsberg. Han tolker oppslutningen i InFacts måling på 6,3 prosentpoeng til «andre» som støtte til lista. Selv om oppslutningen alene ikke er nok til å løsrive Vear fra SAS, mener han resultatet er gledelig og en god start.

– Valgkampen har så vidt begynt, så jeg tror vi blir mange flere, sier Larsen.

Hvor mange stemmer lista må få for å påvirke utfallet av Vear-valget vet han ikke. Håpet er imidlertid å komme på vippen og dermed avgjøre maktkampen i Stokke.

– Vi tar stemmer fra alle partier og kan plassere oss i midten mellom Arbeiderpartiet og Høyre, sier Larsen.

Han understreker at Vear-valget ikke handler om for eller imot Sandefjord, men hva som er best for folk på Vear.

Hva som eventuelt skjer dersom de får stor nok oppslutning til å bli blant de 11 fra Stokke som får plass i det nye kommunestyret for SAS, vet han ikke.

– Det skal vi nå utrede sammen med fylkesmannen, men det er det minste problemet, sier Larsen.

Artikkeltags