Hvert eneste år forsvinner hundrevis av julegaver før de kommer under treet. Ikke alle blir erstattet.

– Senest i forrige uke måtte jeg skuffe en kvinne som hadde mistet et gullkjede til en verdi av over 20.000 kroner på reise. Det sier reise-ekspert i Tryg Forsikring, Roy Vetaas.

Kvinnen får ikke erstatning for det tapte gullkjedet, fordi hun hadde pakket det i kofferten og ikke i håndbagasjen.

– Reglene er slik at alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være forsikret mot tyveri eller skade, uttaler Vetaas.

LES OGSÅ: – Flammene sto ut

Forsikringsselskapene får hvert år mange meldinger om julegaver som enten er stjålet eller skadet.

– Mange av disse gavene kunne blitt reddet dersom de var pakket slik de skulle, sier Vetaas.

Alt som kan være utsatt for tyveri, er regnet som verdisaker. Derfor legger du klær og toalettsaker i kofferten. Verdisaker tar du med som håndbagasje.

LES OGSÅ: Er du influensasyk eller bare forkjøla?

Det er imidlertid ikke nok å pakke bagasje og julegaver på skikkelig vis. Skal du på juleshopping i utlandet, må du også huske på tollreglene.

– Kjøper du varer for mer enn 6.000 kroner på reiser, må du gå på rødt og fortolle varene når du kommer hjem. Er ikke gavene fortollet, er de heller ikke omfattet av forsikringen. Dette gjelder alle typer forsikringer, framholder Vetaas.

Å ha tollklarert varer du har kjøpt i utlandet, betyr også at du har dokumentasjon i tilfelle varen blir stjålet ved en senere anledning.

LES OGSÅ: Per Michael ble lurt da han solgte iPhonen sin på Finn – men det var etter han gikk til politiet at det virkelig ble dyrt (+)

De aller fleste kjøper julegavene innenlands. Også for disse er det viktig å ta sine forholdsregler dersom ikke jula skal bli ødelagt av gaver som blir stjålet.

– Hvis julegavene først er kommet i hus, dekker innboforsikringen et eventuelt tyveri. En helt annen sak er det dersom julegavene ligger og frister i bilen. Vi dekker normalt ikke tap av verdigjenstander fra bil. Du bør derfor gjemme gavene i et låst bagasjerom, sier Roy Vetaas. (ANB)