Disse kan kaste plast i restavfallet - mener kommunen

Savner beholder for plast: Hyttegjest i Sandefjord, Kåre Eie, ønsker enklere muligheter for å levere plast til gjenvinning. For å kvitte seg med plastposen drar han til Kastet gjenvinningsstasjon. Foto: Olaf Akselsen

Savner beholder for plast: Hyttegjest i Sandefjord, Kåre Eie, ønsker enklere muligheter for å levere plast til gjenvinning. For å kvitte seg med plastposen drar han til Kastet gjenvinningsstasjon. Foto: Olaf Akselsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kommunen mener hytteturister kan kaste plasten i restavfallet.

DEL

Kåre Eie fra Kristiansand har i en årrekke tilbrakt somrene på hytta i Sandefjord. Når søppelet skal sorteres og kastes, må han til gjenvinningsstasjonen for å kvitte seg med plastavfallet. – Tungvint, mener han.

Eie, som har vært på hytta i Briskebakken på Vesterøya de siste 20 somrene, stusser over at det ikke finnes mer nærliggende muligheter for å kaste plastavfallet.

– Jeg har forgjeves sett etter beholdere til plast ved bensinstasjoner og butikker, sier han.

Etter å ha sjekket på kommunens nettsider, fant han ut at han måtte dra til Kastet gjenvinningsstasjon med plastavfallet sitt.

– Min opplevelse er at det virker litt tungvint for hytteeiere som ønsker å være miljøvennlige å måtte dra til en gjenvinningsstasjon for å levere husholdningsplast, sier han. I hjembyen Kristiansand er han vant med en helt annen praksis.

– Ved kjøpesentre og bensinstasjoner er det satt opp beholdere for plastavfall som alle kan bruke. Når man likevel skal på butikken for å handle, kan man kaste plasten i samme slengen, sier han.

Ikke et krav

Kommunalteknisk sjef i Sandefjord kommune, Arne Johnsen, synes det er flott at hyttefolk ønsker å gjenvinne plast, men krav om å dra til gjenvinningsstasjonen er det ikke.

– De kan kaste plasten i restavfallet, sier han.

Han forteller at kommunen har diskutert å sette opp egne beholdere for plast ved hyttepunktene. Der har hyttefolk allerede gode muligheter for kildesortering av mat, papir og restavfall.

– Plastsortering er relativt nytt. Det kan bli aktuelt å sette opp egne beholdere ved hyttepunktene. Det er noe vi vurderer fortløpende i forhold til miljø- og kostnadsmessige aspekter, sier han.

LES OGSÅ: - Vi er flinkest på sortering

Ulik praksis

I Kristiansand har de derimot ikke henteordning av plast hjemme, slik som i Sandefjord, opplyser hyttegjest Eie. Det er opp til hver enkelt kommune å velge den mest ressurseffektive hånderingen av avfall, og derfor vil hyttegjester kunne oppleve at ordningen skiller seg fra der de bor fast. I Sandefjord er det ikke satt opp beholdere for plastavfall ved blant annet kjøpesentre, slik som Eie er vant med fra Kristiansand.

– Det er heller ikke aktuelt. De vil bli brukt av alle, og noen må jo betale for det. Da er det en bedre løsning å sette opp en ekstra beholder ved hytteområdene som betales av hytteeierne, sier Arne Johnsen.

Artikkeltags