Skeie tapte vinkampen

Geir Skeie følte seg lurt etter et ekslusivt vinkjøp, men fikk ikke medhold i retten.

Geir Skeie følte seg lurt etter et ekslusivt vinkjøp, men fikk ikke medhold i retten. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mesterkokk Geir Skeie får ikke heve kjøpet av 211 årgangsviner.

DEL

Geir Skeies selskap Vinhav kjøpte i 2009 et parti dyre Bordeaux- og Burgundviner av Olav Lomsdalen for 3,5 millioner kroner. I ettertid mener Skeie at vinen hadde oksidert. Det vil si at den enten hadde blitt påsatt nye korker eller blitt tappet om. Det at vinen utsettes for slik «lufting» kan forringe kvaliteten.

Skeie mente Lomsdalen hadde utnyttet hans manglende erfaring med gamle viner. Mesterkokken ville derfor levere tilbake hele partiet og få tilbake de 3,5 millionene.

Ble ikke lurt

Det ville ikke selgeren bli med på, og saken havnet i rettssystemet. Nå har Nedre Romerike tingrett kommet til at Lomsdalen ikke har forsøkt å lure Skeie til å kjøpe dårlig vin.

Selv om retten mener Lomsdalen utvilsomt hadde større kunnskap enn Skeie, «kan ikke retten si at han [Skeie] har hatt så lite kunnskap om vin som det er forsøkt å gi inntrykk av», heter det i dommen.

Retten mener dessuten at Skeie reklamerte for sent, og at det derfor er uaktuelt at Vinhav kan få heve kjøpet.

Ikke overpriset

Vinhav hevdet i retten at vinene var priset for høyt og at 30 av flaskene var så dårlige at de var uselgelige. Nedre Romerike tingrett var ikke enig i at prisen var satt for høyt, selv om to auksjonshus, Sotheby's og Christie's og en velrenommert vinkjenner, Dan Lystad, mente at så var tilfellet.

«Etter en samlet vurdering, er retten således kommet til at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at vinen generelt er priset for høyt og at dette representerer noen mangel i dette tilfellet», heter det i dommen.

– Lomsdalen er glad for at retten bekrefter at han har opptrådt redelig og ordentlig i alle henseender. Så må vi vurdere dommen grundigere der retten mener det er mangler ved enkelte av flaskene, skriver Kvernaas i en e-post til DN.

LES OGSÅ: Skvett gale etter vin

Retten kom til at de 30 flaskene ikke var uselgelige, men at et prisavslag var på sin plass. Dette prisavslaget ble satt til 475.000 kroner.

Advokat Øystein Horneland, som representerte Vinhav Geir Skeie i retten, sier han ennå ikke har fått studert dommen nøye og at det er for tidlig å si om dommen skal ankes.

– Men det er positivt å se at retten legger vekt på at Lomsdalen åpenbart hadde best kunnskap om flaskene han selv pakket, og derfor gir Skeie et prisavslag på 475.000 kroner for flasker som klart var i dårlig stand, noe Lomsdalen var nærmest til å se. Nå har partene en måned på seg til å vurdere en eventuell anke, sier han.

Må punge ut

Lomsdalen på sin side hevdet i retten at han ikke hadde fått betalt for flere viner han hadde solgt til Vinhav. Han kom derfor med et motkrav på 133.500 kroner.

Dette kravet førte fram i retten, og Vinhav og Geir Skeie må derfor betale beløpet til Lomsdalen.

Nedre Romerike tingrett fastslår også at partene må betale sine egne saksomkostninger.

Artikkeltags