Gå til sidens hovedinnhold

Her er tipsene russ 2019 bør få med seg: – Klag med én gang

Artikkelen er over 2 år gammel

Allerede nå starter neste års russ innkjøp til og planlegging av feiringen. Forbrukerrådet mener det er flere ting ungdommen bør passe på.

Forbrukerrådet ga bistand i rundt 40 saker for fjorårets russekull. Sakene gjaldt først og fremst klær og effekter som ikke kom, festivalbilletter som ikke gjaldt, busslogoer som ikke ble malt, og russebiler som sto.

– Det er nok å tenke på når man blir russ. Det er leit hvis russetiden blir ødelagt ved kjøp som ikke går som de skal, sier fungerende leder for kommunikasjon og digital utvikling, Pia Cecilie Høst, til Telemarksavisa.

– Be om pengene tilbake

Forbrukerrådet får hvert år henvendelser og spørsmål om hjelp fra folk som har fått feil russedress eller angrer på kjøpet.

– Tid er penger når du er russ. Får du ikke dressen eller lua som bestilt, så klag med én gang. Be om pengene tilbake om du ikke får varen innen to uker. En e-post til selger holder, og vi regner med at saken løser seg med det, sier Høst.

Dette bør du gjøre for å være best mulig sikret når du handler:

 • Bruk kredittkort om du kan – da kan du klage til banken om effektene uteblir,
 • Er noe feil, så gi beskjed med en gang, en e-post til selger holder.
 • Du har angrerett i 14 dager når du handler på nett eller av et firma i skolegården.

Les også

Martine (17) advarer andre russ: Sitter igjen med en kjeller full av dopapir og tom sparekonto

Lag en skriftlig kontrakt

En avtale venner imellom er viktig når russebil skal kjøpes, eller lys- og lydanlegg skal leies. Når uventede utgifter kommer, er det greit å vite hvem som har ansvar for hva. Hvis ikke, kan både penger og vennskap ryke.

– Du må være over 18 år for å forplikte deg. I avtalen bør det stå formålet, hvem som er med, hva du skal betale, når du skal betale, hvordan uforutsette utgifter skal dekkes, og hvordan eventuelt salg skal skje, sier Høst.

 • Lag en skriftlig kontrakt – du finner forslag på nettet.
 • Er folk under 18 år, må foreldrene undertegne.
 • Blir det konflikt, kan konfliktrådet hjelpe

Les også

Russen føler kjøpepress fra medelever

 

Sårbar gruppe i bilmarkedet

Det er en dårlig start på festen, hvis du blir nektet i døra fordi det er solgt flere billetter enn det er plass til, eller om festen blir avlyst fordi arrangørene er konkurs.

– Får du ikke det du er lovet, har du rett på å få pengene tilbake. Klag med én gang. Er det snakk om konkurs, kan du klage til banken om du har brukt kredittkort, kan fungerende leder for kommunikasjon og digital utvikling i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst fortelle.

 • Bruk kredittkort når du kjøper billetter.
 • Klag med én gang. En e-post holder.

En buss som ikke starter, er en skikkelig festbrems, og det er snakk om svært store summer som er på spill.

– Russ er en særlig sårbar gruppe i bilmarkedet. De fleste har ikke sertifikat for bil, og i alle fall ikke buss. Når du ikke engang kan prøvekjøre, er det svært viktig å lese serviceheftet og få sjekket bilen for ukjente feil på et godkjent verksted, sier Høst.

– Og bruk alltid kontrakt når du kjøper bil, legger hun til.

 • Bruk kontrakt.
 • Spør og les serviceheftet.
 • Sjekk km-stand, siste EU-kontroll og eier hos Statens vegvesen.
 • Sjekk om bussen er fri for gjeld hos Brønnøysundregistrene.
 • Se etter ukjente feil på et bussverksted.

Kommentarer til denne saken