Gå til sidens hovedinnhold

Fire dømt for russevold – tre frikjent

Artikkelen er over 3 år gammel

Fire personer er dømt i russevoldssaken i Kvelde, der en sandefjording ble banket opp og fikk omfattende skader.

Den 20 år gamle hovedmannen fikk ett år og én måneds fengsel, mens en annen 20-åring fikk tre måneder i fengsel. To 17-åringer slapp unna fengsel, men ble dømt til henholdsvis 300 og 150 timers samfunnsstraff.

Tre personer ble frikjent i saken. Det var i alt syv tiltalte.

Larvik tingrett syntes saken var svært vanskelig å dømme i.

– Det er åpenbart at de tiltalte, med unntak av (navnet), ikke har ønsket å fortelle hele sannheten om den voldsutøvelsen som foregikk nede i grøfta i Lågendalsveien. Forklaringene deres i retten er ikke troverdige, skriver retten i dommen.

– De er alle enten gode venner eller gode bekjente av hverandre, sa retten, som fant det påfallende at ingen kunne gjenkjenne mer enn én av dem som utførte volden – nemlig han som tilsto. Flere trakk også tilbake ting i retten, som de hadde fortalt til politiet.

Hadde karakter av overfall og mishandling

Retten mente at kroppsskaden var grov, av flere grunner. Den ble begått av flere i fellesskap, og hadde karakter av overfall og mishandling.

– Volden var uprovosert. De som sto for en eventuell provokasjon var gutter fra Larvik, som helt fra start la an en svært aggressiv holdning overfor de fra Sandefjord. Retten tror ikke på at han som ble angrepet har sagt noe stygt om kjæresten til en av Larvik-guttene. Det var mest sannsynlig et påskudd fra en fra Larvik, for å kunne angripe en fra Sandefjord, sier retten, og legger til:

– Det var mellom 100–150 stykker fra Larvik på festen, mot syv-åtte fra Sandefjord. Man ypper ikke til bråk fra en underliggende situasjon, konkluderer retten.

Retten trodde på offeret fra Sandefjord

Retten trodde på historien til offeret fra Sandefjord.

– Retten finner forklaringen hans troverdig på de punkter han husker. Det er deler av hendelsesforløpet han ikke kan gjøre rede for, fordi han ikke husker. Forklaringen på det er nok den volden han ble utsatt for, sier retten, og legger til at sandefjordingen kun kjente igjen to av de mange personene som utførte vold mens han lå nede, i fosterstilling.

Volden skjedde på en russefest natt til 26. februar i år. En jente-russebuss – som først er russ våren 2018 – inviterte til en «teaser» på Gylnarheim i Kvelde. 150 personer fra russen i 2016, 2017 og 2018 var invitert – alle fra Larvik.

Syv-åtte gutter fra Sandefjord ble også invitert, fordi en av dem hadde kjæreste fra Larvik. De var litt redde for bråk, men valgte å dra likevel. Det tok ikke lange tida før det ble misstemning. Sandefjordingene ble møtt med en aggressiv væremåte, og spørsmål om hvilket russekull de tilhørte.

Prøvde å komme seg unna

Guttene fra Sandefjord bestemte seg for å dra fra stedet. Samtidig var det mange fra Larvik som slengte dritt om dem. Offeret gikk mot Esso-stasjonen i Kvelde, med Larvik-guttene hengende like etter.

Offeret fikk høre at Sandefjord var en drittby, og at han burde dra tilbake dit. Sandefjordingen gikk rolig fra stedet, for ikke å provosere noen. En kamerat ba ham om å løpe, fordi det kom mange etter dem. Det ville han ikke – for han hadde ikke gjort noe galt, og tenkte at de ikke ville gjøre ham noe.

Han tok feil.

Han ble slått eller dyttet i ryggen, og endte i grøfta bak autovernet. Så begynte marerittet. En rekke personer slo og sparket ham, mens han lå forsvarsløs på bakken.

Karret seg tilbake på veien – slått ned igjen

Svært medtatt klarte offeret å komme seg opp på veien igjen, og da møtte han en bil. En person gikk ut av bilen, en som aldri hadde møtt Sandefjord-gutten tidligere. Han slo offeret i ansiktet. Igjen landet sandefjordingen i grøfta.

Han som slo og en jente hjalp etter hvert Sandefjord-gutten til vennene hans, og så dro de tilbake til Sandefjord. Offeret nektet å gå til legevakta da han kom hjem.

– Russen i Larvik har flere ganger de siste årene vært involvert i alvorlige voldsepisoder. Dette skjer på store fester hvor russ fra Larvik og russ fra andre byer kommer sammen, og formålet for noen er å ta folk fra den andre byen. Dette er en svært uønsket trend, og allmennpreventive grunner må få betydning for straffen, skriver retten i dommen.

20-åring var «hovedmannen og drivkraften» bak volden

To personer ble dømt for grov kroppsskade. En 20-åring fikk 13 måneders fengsel. Retten omtaler ham som hovedmann og drivkraften bak volden mot sandefjordingen. Retten fant ingen formildende omstendigheter for 20-åringen. En 17-åring endte opp med 300 timers samfunnsstraff.

En annen 17-åring skal ha foretatt «mindre alvorlige spark mot kroppen». Men det var straffeskjerpende at han sparket til en person han visste nettopp var blitt slått og sparket gjentatte ganger av flere personer. Offeret lå helt forsvarsløs på bakken, og var muligens bevisstløs. Han fikk 150 timers samfunnsstraff for kroppskrenkelse.

Fjerdemann som ble dømt (for kroppskrenkelse) var han som kom i bil, gikk ut og slo til sandefjordingen i etterkant av den første mishandlingen. Retten skriver at volden fra 20-åringen var helt uprovosert.

Må betale erstatning og oppreisning

20-åringen som fikk den lengste fengselsstraffen og 17-åringen som ble dømt til 300 timers samfunnsstraff, må begge punge ut i tillegg: De må betale 7.278 i direkte utgifter etter overfallet, samt 50.000 kroner i oppreisning. De to er solidarisk ansvarlige for at pengene blir betalt.

To 19-åringer og en 18-åring ble frikjent. Retten mente de var i grøfta da volden skjedde, men retten kunne ikke si med sikkerhet at de hadde deltatt i volden. De slapp derfor både straff og erstatning.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.