Gå til sidens hovedinnhold

Liam (4) fikk være brannmann for en dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Heldigvis hadde brannvesenet forberedt både minibrannbil og slukningsutstyr, for lørdag brant det i et minihus på brannstasjonen.

Liam Krohn-Olsen (4) var blant barna som rykket ut. Én etter én sørget de små brannkonstablene for å slukke den lille brannen, og Ivar Gade hos Sandefjord Brannvesen slo fast at de gjorde en god jobb, for det ble aldri mulighet for spredning.

– Nei, det er verre å holde fyr på dette her, sier han.

LES OGSÅ: Husk 20-20-regelen om noen du kjenner brenner seg

1.500-2.000 besøkende

Brannslukkingen var én av mange øvelser under den åpne dagen på brannstasjonen lørdag. Barna fikk også mulighet til å ta en tur opp i liften, sitte i en stor brannbil og gå gjennom en brannvernløype sammen med foresatte.

– Dagen er veldig populær, sier Gade, og anslår at 1.500-2.000 personer tok turen innom stasjonen i Sandefjord i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Dette må du ikke gjøre inne

(Saken fortsetter under bildet).

 

Brannvern i fokus

Målet er å sette fokus på brannvern. Lørdag fikk besøkende med seg informasjon om hvordan man arrangerer en brannøvelse hjemme, noe brannvesenet oppfordrer til å gjøre flere ganger i året.

I forbindelse med Brannvernuka kommer brannvesenet også på besøk til en rekke barnehager i Sandefjord de kommende dagene.

– Vi jobber hele tiden med brannvern rettet mot barn. Ofte følger også foreldrene bedre opp hvis barna kommer hjem med en brannvernslapp, enn om vi bare går ut med informasjonen til foreldrene, sier Gade.

Slik arrangerer du en brannøvelse

  • Hele familien bør være enige om hva som skal gjøres i tilfelle brann. Sett dere ned og lag en plan i fellesskap.
  • Avtal et møtested utenfor boligen. Dette er viktig for at man skal ha full oversikt over at alle har kommet seg i trygghet.
  • Test alle alternative rømningsveier, som for eksempel brannstige, slik at dere vet at de fungerer. Sjekk også at dører og vinduer enkelt kan åpnes fra innsiden.
  • Avtal hvem som går først og hvem som går sist. Har du små barn, er det lurt å avtale hvem av de voksne som tar hvilket barn.
  • Test røykvarslere, med testknappen eller røyk.
  • Sjekk at brannslukningsutstyret er lett tilgjengelig og klart til bruk. Utfør selv ettersyn av brannslange og brannslukningsapparat. Husk at brannslukningsapparater regelmessig skal kontrolleres av fagpersoner.
  • Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen dere har laget. Om feil eller mangler avdekkes, er det viktig å utbedre disse.
  • Og har du gått gjennom denne rutinen før, så gjør det igjen – gjerne flere ganger i året.

Kilde: Brannvesenet, DSB, IF og Norsk brannvernforening

 

Kommentarer til denne saken