Jente (16) fikk 60 dagers betinget fengsel for å dele video fra fest

LA UT VIDEOKLIPP PÅ SNAPCHAT: Bevismaterialet ble lagt fram i Sandefjord tingrett torsdag før påske. Dommen ble forkynt for 16-åringen onsdag 19. april.

LA UT VIDEOKLIPP PÅ SNAPCHAT: Bevismaterialet ble lagt fram i Sandefjord tingrett torsdag før påske. Dommen ble forkynt for 16-åringen onsdag 19. april. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg håper med dette at ungdom tenker over hva de gjør i tilsvarende situasjoner framover, sier politiadvokat Torunn Hallenstvedt Siqveland.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

En 16 år gammel jente fra Sandefjord er ved Sandefjord tingrett dømt til 60 dagers betinget fengsel for å ha filmet to 17-åringer utføre «handlinger av seksuell karakter» på en fest i desember.

Hun delte den tre sekunder lange videoen på My Story i appen Snapchat, hvor rundt 300 personer hadde tilgang. Klippet ble også lastet ned og sendt til et par andre venner av 16-åringen.

Filmen lå ute på Snapchat i cirka to timer, før 16-åringen fjernet videoen som følge av at den fornærmede jenta ba henne slette den. Skjermbilder av videoen ble i ettertid delt videre av andre.

LES MER HER: 16-åring delte video fra fest – risikerer betinget fengsel

LA UT VIDEOKLIPP PÅ SNAPCHAT: 
Delingen av en tre sekunder lang video har vist seg å få alvorlige konsekvenser for en 16-årig jente. (Illustrasjonsfoto: Vegar K. Vatn)

LA UT VIDEOKLIPP PÅ SNAPCHAT: Delingen av en tre sekunder lang video har vist seg å få alvorlige konsekvenser for en 16-årig jente. (Illustrasjonsfoto: Vegar K. Vatn)

Bot og oppreisning

Saken ble behandlet i Sandefjord tingrett torsdag før påske. Dommen ble forkynt for 16-åringen onsdag ettermiddag.

I tillegg til 60 dagers betinget fengsel, må jenta betale 10.000 kroner i bot og 5.000 kroner i oppreisningserstatning.

– Etter mitt syn er denne dommen grundig, på den måten at de formildende omstendighetene er ivaretatt. Hun er glad for at hun har blitt trodd i retten på sin forklaring, sier 16-åringens forsvarer Johan Gran til Sandefjords Blad.

Et vilkår for dommen er at partene må møte i Konfliktrådet. Samtlige samtykket til dette under rettssaken.

– Hun ser fram til å møte i Konfliktrådet for å skvære opp med partene, sier Gran.

16-åringen har vedtatt dommen, og ønsker ikke å anke den.

LA NED PÅSTAND: Aktor Torunn Hallenstvedt Siqveland og bistandsadvokat Christofer Arnø. (Foto: Lily Marcela Gundersen)

LA NED PÅSTAND: Aktor Torunn Hallenstvedt Siqveland og bistandsadvokat Christofer Arnø. (Foto: Lily Marcela Gundersen)

– Viktig at det blir slått hardt ned på

Siden de fornærmede begge er under 18 år, ble den 16 år gamle jenta tiltalt for å ha produsert materiale som seksualiserer barn, samt å ha krenket en annens fred.

Aktor Torunn Hallenstvedt Siqveland ønsket 90 dagers betinget fengsel, med prøvetid på to år, samt bot på 5.000 kroner. Bistandsadvokat Christofer Arnø mente at 10.000 kroner i tillegg var en rimelig oppreisning.

–  Jeg mener at dette er en god dom, som langt på vei er i tråd med min påstand. Påtalemyndigheten er glad for at tingretten også ser alvoret i handlingen som hun nå er dømt for, og håper med dette at ungdom tenker over hva de gjør i tilsvarende situasjoner framover, sier Siqveland til Sandefjords Blad, og legger til:

– Det er viktig at det blir slått hardt ned på denne type straffbare handlinger, og at man når ut til ungdommen med hvor alvorlig konsekvensene kan bli i denne type saker. Der har både skole, foreldre og politiet en jobb å gjøre.

Hun mener det er bra at det er satt som et vilkår at partene skal møtes i Konfliktrådet, siden dette er ungdom på samme skole.

Forsvarer Johan Gran mente retten burde vurdere å kun ilegge 16-åringen en bot, og at alternativet måtte være en svært kort betinget fengselsstraff.

Lignende sak i fjor

Det er ikke lang tid siden en lignende sak gikk for Sandefjord tingrett. I september ble en 17 år gammel gutt dømt til fem måneders betinget fengsel for spredning av en video på Snapchat. I tillegg fikk han en bot på 5.000 kroner og måtte betale oppreisning på 20.000 kroner.

Gutten hadde filmet en jente som var yngre, men over den seksuelle lavalderen, mens hun utførte seksuelle handlinger med ham.

Foreløpig er det få lignende dommer å sammenligne saken som gikk for Sandefjord tingrett før påske med, og det var derfor utfordrende å finne rettspraksis som er sammenlignbar. Aktor henviste til dommen fra Sandefjord tingrett i fjor, samt en dom fra Asker og Bærum tingrett, som begge omhandlet lignende saker.

Flere av detaljene i saken som ble behandlet før påske beskrives imidlertid som mildere av både aktor og forsvarer.

Artikkeltags