Gå til sidens hovedinnhold

Elever vil ha nye regler for homofile

Artikkelen er over 3 år gammel

Skolen godtar ikke homofilt ekteskap. Elevrådet reagerer, og ønsker regelendringer. Samtidig får rektoren som nå har sagt opp, de beste skussmål fra skoleeier Normisjon.

«Vi forstår at dette er en vanskelig sak, men finner det overraskende og trist at ikke nestekjærligheten seirer over moralen i denne saken. Det er trist å miste vår kjære rektor og sette vår skole i et dårlig lys».

Det skriver elevrådsleder Filip (han ønsker ikke stå fram med fullt navn) ved Gjennestad videregående skole i en epost til Sandefjords Blad. Bakgrunnen er at rektoren ved skolen har sagt opp, fordi han vil inngå ekteskap med en mann.

Det var NRK Vestfold som først fortalte om saken torsdag.

Spør aldri om legning

Normisjon, som eier skolen, har et verdidokument som brukes ved ansettelser. I det godtas ikke homofilt ekteskap. Det bekrefter leder i Normisjon, Svein Granerud, overfor Sandefjords Blad.

– Loven gir tros- og livssynssamfunn anledning til å stille krav ved ansettelser, når kravet er betinget av stillingens karakter. Vårt verdidokument er basert på klassiske kirkelige verdier, slik vi finner dem i Bibelen, sier Granerud.

Om samliv og ekteskap heter det i verdidokumentet:

«Det livslange ekteskap mellom én mann og én kvinne er utgangspunkt for familien og rammen for det seksuelle samliv».

– Ville rektoren ha blitt oppsagt, dersom han ikke valgte å si opp selv?

– Det måtte vi ha snakket om, men i utgangspunktet ja.

Rektorens seksuelle legning skal ha vært ukjent for ledelsen ved Normisjon og styret ved skolen da han ble ansatt i 2013. Det Svein Granerud vet, er at rektoren for halvannet år siden ble enkemann, og at han har fire barn.

– Vi spør aldri om seksuell legning ved ansettelser. Han har gjort en svært god jobb som rektor, og vært avholdt både blant ansatte og elever ved skolen.

Styreleder ved Gjennestad videregående skole, Agnar Kvalbein, sier til NRK at verdidokumentet er satt av landsstyret i Normisjon. Han sier det er lite realistisk å tro at en endring på denne situasjonen vil skje her og nå.

Sandefjords Blad har forsøkt å komme i kontakt med rektoren, men ikke fått svar.   

– Ønsker ikke å skade skolens omdømme

Elevrådslederen påpeker overfor Sandefjords Blad at det er verdidokumentet kritikken rettes mot, ikke mot skolen.

– Vårt formål med dette er å få Normisjon til å endre sitt verdidokument angående samliv. Det er fordi vi ikke ønsker at flere skoler skal oppleve å miste dyktige ansatte på grunn av deres seksuelle legning, skriver elevrådslederen.

– Vi ønsker ikke å skade Gjennestads omdømme, men vi ser på saken som sterk diskriminering. Normisjon sier selv at alle mennesker er like mye verdt og at alle er skapt i Guds bilde. Dette mener vi de går imot i denne saken, fortsetter han.

Elevrådslederen påpeker at elevene er fornøyde med skolen og trives godt, og at det derfor er trist å miste rektoren og sette skolen i et dårlig lys.

– Blant elevene er det flere som har en homofil legning. I dag er vi vokst opp med at det er fullt ut akseptert. Legning er ikke noe man velger, men er. Vi finner det derfor svært vanskelig å akseptere at vi i 2018 ikke har kommet lenger enn at rektor må forlate sin stilling på grunn av hvordan han vil leve sitt private liv.

LES OGSÅ: Ingen andre skoler på Østlandet har en slik garanti

Føler sorg

Til Tønsbergs Blad sier styreleder, Agnar Kvalbein at dette kom som en overraskelse på alle på skolen.

– Vi mister en god rektor. De ansatte er preget av det som har skjedd, og føler sorg, sier Kvalbein til Tønsbergs Blad.

Det var i slutten av november den nå avgåtte rektoren fortalte om sine gifteplaner med en mann, og han leverte da sin oppsigelse rett oppunder jul.

– Det er en privat avgjørelse han har tatt, og det er et sterkt ønske fra ham at det ikke skapes en konflikt ut av hans oppsigelse, sier Kvalbein.

Ifølge Normisjon-leder Svein Granerud vil rektoren stå i stillingen ut oppsigelsestiden, som vil si til utløpet av mars. Stillingen er nå utlyst.

LES OGSÅ: Bygger noe Vestfold ikke har sett liknende til tidligere