Gå til sidens hovedinnhold

Har løpt ti mil for å fange Pokémon

Artikkelen er over 4 år gammel

Witold Skalski (29) pleide å holde seg unna kondisjonstrening, men med Pokémon Go løp han 100 kilometer på fem dager.

Skalski har som svært mange andre blitt bitt av Pokémon-basillen den siste uka, og har i løpet av de første dagene blitt en av byens beste spillere. 29-åringen har alltid likt "gaming", men han har aldri vært så mye i aktivitet som nå.

– Jeg er en person som går all-in eller bare dropper det. Her gikk jeg all-in og jeg angrer ikke. Jeg har fått løpt 100 kilometer, og det hadde jeg aldri gjort uten dette spillet, sier han.

LES OGSÅ: Derfor snakker alle om Pokémon nå

Mobilspillet har fått folk i alle aldre ut til beins for å fange virtuelle Pokémon. Witold nådde nivå 22 i løpet av få dager - men det krevde en del fysisk.

–  Jeg har kjent en stor forskjell, og da spesielt i beina. Når jeg sto opp i går kunne jeg såvidt bevege på meg, men det er fortsatt en deilig følelse, forteller Witold fornøyd.

Mer populært enn Tinder

På tirsdag ettermiddag kryr det av spillere i alle aldre i Badeparken. Selv om man ikke kan "slåss" mot hverandre med den nåværende versjonen, er det ingen tvil om at spillet er svært sosialt.

– Det er moro å se at folk kommer seg ut. Jeg tror jeg aldri sett så mange folk i Badeparken på en helt vanlig ettermiddag, sier Skalski smilende.

Mens han snakker kommer flere spillere løpende forbi.

–  Se der borte, jeg er sikker på at han der ikke hadde løpt så mye hvis han ikke fanget Pokémon, og det er det som får meg til å smile.

LES OGSÅ: Har du spilt pac-man i nabolaget ditt?

Selv spiller Skalski ofte alene, men han forteller at han har blitt kjent med mange gjennom det nyeste spillfenomenet.

– Miljøet er kjempekult og man blir kjent med mange forskjellige mennesker. Nå på søndag så var jeg ute tidlig på morgenen, og da så jeg for eksempel en far og sønn gå sammen for å lete etter Pokémon, sier Skalski, som til daglig jobber på Komplett.

– Spillet er faktisk allerede mer populært i USA enn Tinder. Hos oss på jobben er det noen som skal på Pokémon-date på lørdag. De skal ut å fange Pokémon og kose seg sammen, røper han.

– Selger ekstrabatterier i bøtter og spann

Som Komplett-ansatt har Witold fått oppleve fenomenet fra flere kanter. Spillet tar svært mye strøm, og derfor har folk gått mann av huse for å skaffe seg ekstrabatterier, eller såkalte powerbanks.

På Elkjøp har de hatt en oppgang i salget av disse på 320 prosent, og også på Komplett selger de powerbanks så busta fyker.

– Vi har solgt powerbanks i bøtter og spann de siste dagene, sier Witold.

– Produktsjefen til powerbanks kom innom jobben idag, og han holdt på å gå bananas. Han spiller ikke selv, så han har ikke fått med seg hvor stort dette er. Han skjønte ingenting da han så tallene, og var sikker på at han hadde priset varene feil, ler Witold.


Selv om spillet er gratis trenger man internett-tilgang. Da må naturligvis de fleste ty til bruk av mobildata når spillet foregår utendørs. Men det er ikke så dyrt som man skulle tro, ifølge Witold.

– Den bruker overraskende lite 4G i forhold til hva jeg trodde den kom til å gjøre. Men det kommer jo an på hvor mye du spiller og hva slags budsjett du har. For en ungdom på 16 år kan det bli dyrt hvis man spiller like mange timer som jeg har gjort, sier han.

LES OGSÅ: På jakt med nesa ned i barndomsnostalgien

På en benk i Badeparken treffer vi også brødrene Bjørnar og Frank Noren. De har som mange andre brukt uttallige timer på spillet de siste dagene.

– Spillet tar litt databruk, så jeg skaffet meg en datapakke på to gigabyte med en gang, forteller Bjørnar.

– Største fenomenet noensinne

Det populære mobilspillet ble lansert i Norge lørdag 16. juli, men da hadde allerede mange lastet ned spillet - f.eks gjennom utenlandsk Apple-ID.

– Jeg lastet det selv ned to dager før det kom ut, og da var allerede Badeparken full, sier Skalski.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot Pokemon Go: – Barna må ikke la seg lokke

Han mener spillet traff blink med lanseringsdato midt i sommerferien.

– Lanseringen er helt «konge» siden folk flest her ferie, og tid til å spille. Skolen har heller ikke startet ennå, så barna har tid til å utforske spillet, sier Witold.

– Jeg vil påsta at det er det største spillfenomenet på mobil noensinne. Det er helt sinnsykt, sier Pokémon-entusiasten fornøyd.

Witolds tips til ivrige Pokémonjegere

 • Ha på deg gode sko og ta med vann - En selvfølgelighet for de aller ivrigste.
 • Ikke kjør mens du fanger Pokémon! - I Drammen kjørte et par feil vei i en enveiskjørt gate, og måtte ut med en saftig bot på over 4.000 kroner.
 • Powerbank - Da kan du spille i mange timer uten å tenke på strømmen
 • Spar batteriet - Hvis du ikke har en powerbank, er det flere andre måter å spare strøm på - Skru ned lysstyrken, lyd og alt av bakgrunnsapplikasjoner. I tillegg finnes det et strømsparingsalternativ inne i selve spillet.
 • Beskyttelse - Både til skjerm og telefon. Flere og flere mister mobilen i bakken.
 • Last ned Google Maps Offline - Det kan spare deg for dyre mobilutgifter.
 • Fang Pokémon med venner - Det er kjempesosialt og får deg ut av huset.
 • Vær aktiv - Gå rundt hele tiden, aktivitet lønner seg. Prøv og gå til steder der Pokémon ofte dukker opp, f.eks Brygga og ved Baker Halvorsen.
 • Utvikle dine Pokémon - Når du finner samme Pokémon flere ganger får du noe som heter candy. Disse kan du sende videre, og ved å samle opp mye candy kan du utvikle dine Pokémon.
 • Spar på Stardust og Pokécandy - Spar alle "stardustene" til du kommer på et høyt level, da får du lucky egg, noe som gir deg dobbel erfaring på level 9,10 og 15.
 • Besøk Pokéstops - Pokéstops er der du får tak i Pokéballs og andre verdifulle ting som gjør at du etterhvert går opp i level.


 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.