– Sandefjordingens rotur er en del av verdenshistorien, sier Andreas Bjørn Salvesen.
Det er liten tvil om at dette er en sak som engasjerer mannen fra hjembyen til Georg Harbos rokamerat. Salvesen er blant dem som har jobbet siden 2007 for at de to som rodde over Atlanteren fra New York nå får sin egen bronseskulptur i Farsund 11. juli. Han og Victor Samuelsen i New York har prøvd å få til det samme i Sandefjord, men har fått nei.
– Er det én sandefjording som fortjener en statue, så er det Georg Harbo. Ingen har gjort noe større bragd, sier Salvesen.
LES OGSÅ: Blir den eldste til å ro over dammen
Ville ha oppmerksomhet
For etter å ha prøvd lykken i USA noen år, boende i et skur som skjellfisker, uten å bli særlig rike, bestemte Georg Harbo, født Gottleb Harbo Ragnhildrød i Sandar, og Frank Samuelsen fra Farsund, seg for å sørge for at de fikk litt oppmerksomhet. Redaktøren i sladderbladet «Fox» i New York sa seg villig til å betale dem, trykke historien deres og gi dem hver sin gullmedalje dersom de rodde over Atlanterhavet.
Mange ville kanskje tenkt at det var galskap i en åpen båt i 1896, men ikke nordmennene. Etter å ha bygget om robåten noe, og sørget for oppbevaring av proviant, rodde mennene østover i juni. Og etter 55 dager i solsteik, kraftig vind og bølger som skyldte dem over bord, kom de til noen øyer utenfor England. Derfra gikk turen videre til London og Paris – hvor de fikk mye oppmerksomhet. Men i Norge hadde Fridtjof Nansen nettopp kommet hjem fra Nordpolen, og roerne forsvant i skyggen.
På eget initiativ
– De fikk ingen mottakelse i hjemlandet. Samuelsen ble feiret i Farsund, men Harbo fikk liten oppmerksomhet i Sandefjord, og dro raskt tilbake til USA, forteller Victor Samuelsen, som skal stå for avdukingen.
Initiativtakeren synes det er ille at de ikke har fått større anerkjennelse, og det har han gjort noe med. Fra New York har han samlet inn penger, engasjert kunstner Bjørn Sørvang Hansen, og viet mye av egen tid og penger. Det har resultert i den to meter lange skulpturen, som står i Farsund havn.
– Der vil den bli sett av alle som kommer inn i byen. Jeg håper det bidrar til at folk lærer mer om de to gale nordmennene, sier han som ikke gir seg med én skulptur.
– Vi har en dialog med et museum i New York som veldig gjerne vil ha en slik skulptur. Og det hadde vært flott om vi fikk til det samme i Harbos hjemby i 2016. Vi sørger for skulpturen og innsamling av penger. Alt vi trenger er en plass av kommunen, sier Samuelsen, som så langt har fått nei.
Ordfører Bjørn Ole Gleditsch sier til Sandefjords Blad at det sikkert er mange fra Sandefjord som skulle hatt en statue, men at kommunen kan ikke prioritere alle.
– Da kreves det ekstra engasjement fra privatpersoner, noe det ikke har vært i kommunen så langt, sier han.