Lykke har tidligere vunnet NM for jenter. Denne gangen stilte hun i åpen klasse til og med ni år, der både jenter og gutter deltar. Sandefjord-jenta spilte syv kamper, og vant seks av dem. Én endte med remis.

– Det stilte 71 personer i klassen, og det har vært spilt lange partier i tre dager, forteller far Reidar Bowitz Helliesen.

– Lykke var litt lei seg for at hun ikke hadde en skikkelig farsdagsgave til meg søndag. Men jeg kan jo ikke få noe bedre enn seier i Ungdoms-NM – og det sa jeg til henne, smiler faren.

Viktig med konsentrasjon

– Det ble spilt lang-partier, på opp mot tre timer lange. Det gjelder å holde konsentrasjonen på topp hele tiden. Dette er en krevende sport, sier faren.

Lykke spilte en svært god turnering, noe rekka med seks seire på syv kamper beviser.

– Hun var involvert i flere gode partier, der det ble vist mye godt spill.

Fikk raskt overtak i finalen

– Var finalen tøff?

– Den var i alle fall nervepirrende, særlig for oss som satt og så på! Lykke fikk raskt et lite overtak, ved å ta en tidlig bonde. Dette overtaket klarte hun å holde på i hele kampen og kontrollere den, helt til motstanderen ga seg etter to og en halv time. Men det skal bare et lite feiltrinn til i en slik kamp, så kan man lett miste overtaket. Man føler seg aldri helt sikker på noe som helst før partiet er ferdig. Men Lykke var flink, sier faren.

– Og hvordan tar Lykke seieren?

– Hun er veldig glad etter en lang helg med tøffe kamper. Men hun er mye mer rolig enn foreldrene sine. Vi svettet og var nervøse hele tida. Det var ikke hun, smiler faren.

Aktiv jente som gjør mye annet enn å spille sjakk

– Har Lykke satt seg noen nye mål?

– Nei, hun har ikke det – og vi foreldre har ikke spurt henne heller. Hun må få lov til å avgjøre det selv – og Lykke er ei veldig aktiv jente, med mange hobbyer – som slalåm, fekting og skøyter, sier Reidar Bowitz Helliesen.

Han håper at Lykkes suksess vil få mange flere jenter til å spille sjakk – for eksempel i Sjakklubben Caissa i Sandefjord.

– Det er tradisjonelt mange gutter som spiller sjakk. Men vi håper at mange jenter vil prøve seg framover. De er vel så gode som gutta når det gjelder sjakk, sier Reidar Bowitz Helliesen.