Rotter og mus koster huseiere i Vestfold seks millioner kroner

GJØR STORE SKADER: Både rotter og mus gjør store skader i Vestfold-boliger.

GJØR STORE SKADER: Både rotter og mus gjør store skader i Vestfold-boliger. Foto:

Bare her i fylket får rundt 250 hus skader etter ubudne besøk av mus og rotter.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det anslår Gjensidige forsikring. Dette selskapet alene registrerte i fjor 61 skader med samlede utbetalinger på 1,4 millioner kroner. Samlede forsikringsutbetalinger etter de 250 registrerte rotte- og museskadene i fjor beløp seg til seks millioner kroner.

– Etter bare noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra mange fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hjem, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Han frykter at 2019 ikke blir noe bedre på dette området enn fjoråret.

– Ingenting tyder på det, sier Volle.

Noen hus må totalrenoveres

– Skader på bygninger varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og kan ødelegge isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Voll. Han advarer om at ødelagte ledninger kan være brannfarlige. Det er heller ingen god følelse å legge seg om kvelden når en hører gnagelyder rett bak hodeputen, sier han.

–  Skadeomfanget etter slike skader er store, sier Voll. Flere skader er gjerne på mellom 40.000 og 50.000 kroner. Han forteller at det også finnes flere eksempler der skadeomfanget har blitt på over en halv million kroner.

Gjensidige har følgende fem råd for å hindre invasjon i huset, eller for å begrense skadene om du får ubudent gnagerbesøk:

  • Se etter åpne sprekker, særlig ved grunnmur og bak kledning
  • Fugeskum og isolasjon er godsaker for gnagerne, men de liker dårlig metallnetting og lignende
  • Ikke så ut matrester nær huset. Ikke hold dyrene med skjulesteder som store avfallshauger eller lignende nær husvegger uhellet ute, ring forsikringsselskapet før du gjør tiltak
  • Vær forsiktig med å bekjempe dyrene selv. Bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger, eller mellom etasjeskiller, og blir liggende og stinke som døde kadaver.

LES OGSÅ: – Å bekjempe skjeggkre er en voldsom affære. Men det er mulig.

Artikkeltags