– Økende skogbrannfare i Sør-Norge

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er stedvis stor fare for skog- og krattbranner i lavlandet i Sør-Norge, opplyser Norsk brannvernforening.

DEL

I overgangen mellom vinter og vår og før vegetasjonen har rukket å bli grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Gammel kvist som ligger på bakken, og tørre kratt gjør også at brannfaren øker.

– Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

LES OGSÅ: Prøver seg igjen med nedsatt pris på bolig

Kan føre til erstatningsansvar

På grunn av at det i flere fylker er tørr vegetasjon i lavlandet, advarer han mot å gjøre opp ild i skog og mark fram til det kommer nytt påfyll av nedbør.

– Det gjelder også bruk av engangsgrill. Generelt mener vi at engangsgrill er et lite egnet produkt for bruk i skog og mark, både på grunn av brannfaren og hensynet til miljøet, sier Søtorp.

LES OGSÅ: Selger telefonnummeret sitt for 375.000 kroner: – Et helt unikt platinanummer

Snart bålforbud

Den administrerende direktøren minner om det landsdekkende bålforbudet som varer fra 15. april til 15. september.

– Da er det forbudt å gjøre opp ild i, eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret kan imidlertid gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er dessuten tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, skriver stiftelsen i en pressemelding.

– Det er ellers verdt å merke seg at brannvernlovgivningen setter strenge krav til aktsomhet når man velger å gjøre opp ild, og at brudd på aktsomhetskravet kan føre til erstatningsansvar, legger Søtorp til. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken