Varsler skogbrannfare i påsken

OBS: Strålende påskesol byr ikke bare på fint vær, men også gress- og lyngbrannfare i store deler av Vestfold.

OBS: Strålende påskesol byr ikke bare på fint vær, men også gress- og lyngbrannfare i store deler av Vestfold. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets påske byr på knallsol. Da bør du tenke deg godt om før du fyrer opp bålet eller engangsgrillen til pølsekosen.

DEL

Påskeferien står for dør, og det er meldt skikkelig påskesol gjennom det meste av påskeuka i Sandefjord. Mange av oss har nok store planer om tur i skog og mark, og da hører gjerne grilling av pølser med.

Men det fine været byr ikke bare på kos, det bringer også med seg en fare. Det har fått Meteorologisk institutt til å gå ut og varsle om gress- og lyngbrannfare i områder uten snødekke i det meste av fylket i helgen og utover uka.

Nå ber forsikringsbransjen folk være forsiktig.

– I månedene april og mai i fjor registrerte forsikringsbransjen over 100 skader etter branner og branntilløp der kilden var grill, fyrstikker, og røyking. Erstatningsutbetalingene endte på nærmere 30 millioner kroner, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige i en pressemelding.

Anbefaler ikke engangsgrill

Selv om Voll tror de fleste kjenner til brannfaren, er han redd få er klar over at et lite vindpust kan flytte en brukt, men glovarm engangsgrill flere meter. I tillegg kan en engangsgrill være brannfarlig i lang tid etterpå. Aller helst bør du gå for andre alternativer. De samme forholdsreglene gjelder hvis du tenner opp bål i naturen.

– Selv om det kan være kaldt, kan bakken være knusktørr, og da skal det lite til før det tar fyr, sier Voll.

Han foreller at det allerede har vært flere mindre gressbranner, og brannfaren blir ikke mindre, så lenge det fortsatt er opphold og fint vær.

Grill hjemme

Voll anbefaler at innbyggerne følger de lokale rådene og oppfordrer alle til å være forsiktig med åpen ild. Skal du først grille kan det være lurt å gjøre det i egen hage, men det er fortsatt lurt å være forsiktig.

– Griller man i egen hage, bør man ha et trygt underlag, slukk grillen med vann og legg noe tungt på grillen så den ikke blåser av sted, sier Voll.

Artikkeltags