Gå til sidens hovedinnhold

Favorittdingsen til Emil og Sofia innføres på skolen

5. og 7. klassinger skal bruke nettbrett i undervisninga

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå kan ikke Framnes-elevene lenger komme med noen dårlig unnskyldning for å ha glemt leksa hjemme. Den kan nemlig sendes via en skytjeneste på skole-iPaden.

Den eneste lyden som høres i gymsalen på Framnes skole er at det «swipes» på nettbrett når Sandefjords Blad kommer på besøk. Denne uka har skolens storstue vært arena for opplæring av lærere og elever og deres splitter nye læringsverktøy: iPad.

– Det blir skikkelig gøy å bruke den i undervisninga, forteller Emil Henrik Skjærven (10).

5. klassingen har nettopp presentert en oppgave han har laget ved hjelp av applikasjonen «iThoughts».

– Når vi har iPad trenger vi ikke skrive i kladdeboka. Det går fortere å skrive på iPad, og så blir jo sekken mye lettere når vi kan lese bøker på brettet, legger han til.

LES OGSÅ: Kvinne (37) brøt seg inn på barneskole og stjal 17 nettbrett

Ved å innføre iPad i undervisninga kommer Emil, og de andre elevene som har fått nettbrett, til å bruke den i nesten alle fag. 10-åringen tror matematikken vil gå mye lettere på iPad. Det er Sofia Ranes Avgerinou (10) enig i.

– Det er jo så mange apper å få tak i inni denne her. Og mange av matte-appene er morsomme, sier hun.

Har restriksjoner

Skoleledelsen har i samarbeid med kommunens IT-avdeling sørget for å laste ned relevante applikasjoner. Blant dem er tankekartet «iThoughts», dukketeateret «Puppet Pals» og «Book creator». Appene kan brukes i mange fag. I tillegg er mange lærebøker tilgjengelig digitalt.

iPaden er sperret for nedlasting av apper. Det vil si at elevene selv ikke kan laste dem ned. Applikasjonene lanseres og rulles ut etter behov. Samtidig får ikke elevene lov til å slette loggen sin. Skjer det, venter en samtale med læreren.

– Vi kan til enhver tid sjekke hvor mye lagringskapasitet nettbrettene har og hvor mange apper de har, forteller rektor Tom Olav Guren, som mener at innføringen av nettbrett også lærer elevene nettvett og selvdisiplin.

LES OGSÅ: Oppfordrer til å ikke bruke Jodel

– Vi har inngått en avtale med elevene og deres foresatte om at dette er et nettbrett som kun brukes i skolesammenheng. Elevene tar den med hjem og bruker den til å gjøre lekser og til å sende lekser til læreren via en skytjeneste og en innleveringsapplikasjon.

Framnes skole testet ut nettbrettbruk i 7. klasse i fjor. Forsøket resulterte i økt læringsutbytte og flere motiverte elever.

– De jobbet på dingser som de var vant til å bruke og det var artig. Det førte blant annet til at tekstproduksjonen økte hos de elevene som til vanlig skrev veldig lite, sier Guren.

Lærte å «klappe igjen»

Skoleledelsen har nå kjøpt inn iPader til samtlige elever på 5. og 7. trinn. Framnes skole er den første offentlige skolen som innfører dette. Privatskolen Moe har allerede innført nettbrett i undervisningen.

Selv om flere av elevene har både iPad og iPhone hjemme, har de lært mye nytt om nettbrettet under opplæringsseansen i gymsalen.

– Og så har vi lært at klapp igjen ikke betyr at vi skal holde munn, men at vi skal klappe igjen iPaden, forteller Emil.

Kommentarer til denne saken