Kastet mat på yngre elever i kantina

Norges største: Sandefjord videregående er den største i landet. I kantina pågår det nå en ufin kamp om plassene i skolens uformelle rangsystem. Derfor starter skolen nå kameraovervåking.

Norges største: Sandefjord videregående er den største i landet. I kantina pågår det nå en ufin kamp om plassene i skolens uformelle rangsystem. Derfor starter skolen nå kameraovervåking. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Trakassering og kasting av mat mot yngre elever og elever på «feil» linje. Det var det som skjedde i kantina på SVGS da nye grupperinger begynte å sette seg ved langbordene i Forum.

DEL

Hvem som bruker de ettertraktede langbordene i kantina – Forum – på Sandefjord videregående skole (SVGS) har vært et hett tema de siste dagene. På nettsamfunnet Jodel har antallet meldinger eksplodert. Veldig mange av dem som bruker denne anonyme meldingstjenesten er elever ved Sandefjord videregående skole.

Tirsdag og onsdag meldte flere brukere av tjenesten om «stillingskrig» og kasting av mat mot elever som for første gang satte seg ved de ettertraktede og omdiskuterte langbordene.

Det ble stor oppstandelse blant årets russebussgjenger – som vanligvis sitter langs de ettertraktede bordene – da de kom til bord som allerede var besatt av yngre års elever. Det innarbeidede rangsystemet i kantinaer visst noe man ikke skal tulle med.

– Klappet da vi til slutt måtte gå

– De forsøkte å jage oss bort, og klappet da vi til slutt måtte gå derfra, forteller en av elevene som hadde satt seg ved langbordet for første gang. Vi har valgt å holde eleven anonym, siden vedkommende er redd for ytterligere mobbing fra skolens avgangselever.

Utenfor skolen møter Sandefjords Blads utsendte en håndfull av elevene som ble jaget bort. De kan fortelle at det var elever ved to forskjellige linjer som okkuperte bord som vanligvis brukes av russen. Elevene fra én av disse linjene opplevde å bli jaget bort ved at eldre elever kastet brødskiver etter dem. Rasistiske utspill ble også brukt for å få de yngre elevene bort.

Les også: SVGS-saken: Nå skal skoleledelsen diskutere neste steg

Flere vakter i Forum

Flere voksne: Det blir nå satt inn flere voksne til å patruljere kantineområdet på SVGS.

Flere voksne: Det blir nå satt inn flere voksne til å patruljere kantineområdet på SVGS. Foto:

Studierektor Anne Berit Smedstad forteller at de nå vil ha flere voksne til stede i skolens kantine.

– I tillegg til de vanlige miljøvaktene vi har der, setter vi inn avdelingsledere til å være der. Dette er for å ha flere voksne til stede der, og de vil være godt synlige, opplyser hun.

Det vil alltid være minst to av de voksne ansatte i kantina, i tillegg til dagens miljøvakter, som stort sett er pensjonerte politimenn.

Den ekstra tilstedeværelsen i kantina startet i går, onsdag, og ordningen vil fortsette så lenge det er behov for den, får Sandefjords Blad opplyst. Men skolen gir seg ikke der.

Starter kameraovervåking

Skolen installerte i vår kameraer for overvåking av skolens områder. Hittil har dette vært brukt for å bedre sikkerheten rundt oppbevaringsskapene i idrettsbygget.

Kameraer i taket: Kantina på SVGS blir fra nå av kameraovervåket, blant annet for å få slutt på matkasting på yngre elever.

Kameraer i taket: Kantina på SVGS blir fra nå av kameraovervåket, blant annet for å få slutt på matkasting på yngre elever. Foto:

– Men vi har også kameraer i kantina, som vanligvis er avslått. Nå vil vi overvåke uønsket aktivitet der, som når noen oppfører seg urimelig overfor andre elever, forteller studierektor Smedstad.

Skolen har informert elevene om tiltaket på læringsportalen Itslearning. Så lenge skolen varsler om at kameraene vil være på, mener skolen de er innenfor personvernlovgivningen.

Skolen ønsker også en dialog med elevene om situasjonen i kantina, og ser fram til at man snart får på plass årets hovedelevråd. I tillegg er rektor ute og informerer alle skolens førsteklassinger om hvordan man ønsker å ha det på skolen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.