127 PC-er stjålet fra skole

Stefan Lilleås er IKT-koordinator for oppvekst og kunnskap i Sandefjord kommune. De fleste av de 127 stjålne pc-ene var denne modellen, en Dell Latitude 3160.

Stefan Lilleås er IKT-koordinator for oppvekst og kunnskap i Sandefjord kommune. De fleste av de 127 stjålne pc-ene var denne modellen, en Dell Latitude 3160. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra høsten skulle alle elevene ved Stokke ungdomsskole få hver sin PC. Etter et tyveri blir det i stedet to elever per maskin.

DEL

Natt til onsdag brøt tyver seg inn i Stokke ungdomsskole ved å fjerne et vindu i første etasje. Onsdag formiddag varslet rengjøringspersonalet om innbrudd. Kort tid etter ble det konstatert at samtlige PC-er til elevene, totalt 127, var stjålet. Ny pris på PC-ene er rundt 600.000 kroner.

– Maskinene er kodet og har ingen verdi for tyvene eller andre som skal bruke dem. Men for elevene er dette trist, sier Stefan Lilleås, IKT-rådgiver for oppvekst og kunnskap i Sandefjord kommune.

112 av maskinene er av typen Dell Latitude 3160, farve svart. Disse maskinene var nye i 2015, men er fullt brukbare i ennå flere år. De resterende 15 er av typen HP 440, også de svarte, og var nye nå i år. Alle maskinene er ID-merket med Stokke kommune. Merkingen skal det ikke være mulig å fjerne.

LES OGSÅ: Kvinne (37) brøt seg inn på barneskole og stjal 17 nettbrett

Håper de blir levert tilbake

I tillegg til disse maskinene skulle det fra høsten suppleres med 163 nye maskiner ved skolen, slik at alle elevene skulle få hver sin. Det skjedde etter at politikerne bevilget mer penger for å nå målet om at hver elev i Sandefjord skulle ha hver sin PC. Dersom de stjålne PC-ene ikke dukker opp, må altså 282 elever dele på de 163 nye maskinene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ETTERFORSKES: Fire teknikere fra politiet undersøkte rom for rom der tyvene hadde vært inne.

ETTERFORSKES: Fire teknikere fra politiet undersøkte rom for rom der tyvene hadde vært inne. Foto:

– Tyvene får bare brukt disken og minnebrikken, men da i andre maskiner. Disse maskinene er låst for andre enn elevene, sier Lilleås.

Nettopp derfor håper han at tyvene innser at maskinene ikke har noe verdi for dem, og i stedet leverer dem tilbake, eller etterlater dem på et sted der de kan finnes, og uten at de blir ødelagt av vær og vind.

I mellomtiden etterforskes tyveriet av politiet. Da Sandefjords Blad var på skolen ved 14-tiden onsdag finkjemmet fire teknikere skolen etter DNA-spor, fingeravtrykk og andre spor. Tyvene hadde brutt opp dører til flere rom i gamlebygget (skolen bygges nå ut) før de kom over rommet der PC-ene var lagret. Teknikerne jobbet i flere timer, både ute og inne, med undersøkelsene.

Varsku til andre skoler

Gjennom skoleåret har elevene PC-ene med seg hjem. Utfordringen er altså i sommerferien. Symptomatisk skjedde innbruddet første natten etter at elevene tok sommerferie.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VINDU: Tyvene kom seg inn ved å fjerne et vindu. Her leter politiet etter spor.

VINDU: Tyvene kom seg inn ved å fjerne et vindu. Her leter politiet etter spor. Foto:

– Dette er et varsku til skoler i alle deler av landet om å sikre slikt utstyr, spesielt i ferietiden. Vi vil nå se på rutinene for hvordan vi sikrer PC-er og annet utstyr ved sandefjordsskolene, sier Lilleås.

LES OGSÅ: Her er tyvens ønskeliste

De stjålne maskinene var forsikret, med en egenandel på 100.000 kroner. Dersom maskinene ikke dukker opp igjen, skal det bestilles nye. Med et så stort antall skjer det direkte fra produsent. Dermed kan det ta lang tid før nye maskiner er på plass. Stefan Lilleås antar derfor at det kan gå et stykke utover høsten før alle elever får hver sin maskin, slik målet er.

MERKET: Alle maskinene er id-merket med Stokke kommune. Det skal ikke være mulig å fjerne merkingen.

MERKET: Alle maskinene er id-merket med Stokke kommune. Det skal ikke være mulig å fjerne merkingen. Foto:

Artikkeltags