Har visst om kantineproblemet lenge

Ikke passive: Rektor ved SVGS, Harald Møller, vil ikke si at skolen ikke har gjort noe for å løse problemene ved skolens kantine. Arkivfoto: Øystein Styrvold

Ikke passive: Rektor ved SVGS, Harald Møller, vil ikke si at skolen ikke har gjort noe for å løse problemene ved skolens kantine. Arkivfoto: Øystein Styrvold

Artikkelen er over 4 år gammel

Problemene i kantina ved SVGS har eksistert i en årrekke, ifølge tidligere elever SB har snakket med. Fredag ble tre av de omdiskuterte langbordene fjernet. Men hvorfor gjorde ikke skolen noe med saken før avisa skrev om det?

DEL

Debatten har mildt sagt vært livlig på sosiale medier etter at Sandefjords Blad skrev om rangordningen ved kantina på Sandefjord videregående skole (SVGS).

Det har ikke manglet på temperatur og hendelser blant elevene på storskolen. I går skrev vi om yngre elever som ble kastet mat påfor å gi plass til eldre elever som mente bordet var deres.

Tidligere elevråd har tatt opp saken

Rangordningen har ifølge det Sandefjords Blad erfarer eksistert i en årrekke. To tidligere elevrådsledere bekrefter dette overfor avisa. Én av dem forteller at saken også har blitt tatt opp blant miljøveilederne som patruljerer skoleområdet.

– Men om det var vi i elevrådet som presenterte saken for dårlig overfor skolen, eller om det var skolen som ikke tok saken alvorlig nok, husker jeg ikke sikkert, forteller Adrian Cyril Trømborg Martin som ledet elevrådet i 2013.

Han husker også at de vandrende miljøveilederne var ivrige på å gjøre noe med problemet.

Rektor ved SVGS, Harald Møller, vil ikke si at de ikke har forsøkt å gjøre noe med problemet i Forum. Å ommøblere på bordene er ett tiltak de tidligere har gjort.

– Det har vist seg å være vanskelig å holde på bordene slik de ble satt, forteller han.

Storskolen: Rangordningen i SVGS' kantine har vært kjent av skolen i en årrekke.

Storskolen: Rangordningen i SVGS' kantine har vært kjent av skolen i en årrekke. Foto:

At kantina egentlig er for liten til å ha plass til alle skolens elever er også en utfordring, og begrenser ifølge rektor mulighetene.

Et holdningsproblem

At noen blir jaget bort fra bordene, mener rektor er uakseptabelt. Han erkjenner at problemene som kommer til syne i Forum nå, egentlig handler om holdninger.

– Men det er ikke gjort i en håndvending å endre på disse. Vi jobber med veldig mange ting for å ha et godt læringsmiljø og trivsel, sier rektor.

Etter flere artikler i Sandefjords Blad, synes Møller det er synd at en stor gruppe på skolen nå føler seg stigmatisert. Dette gjelder særlig elever i tredje klasse ved studiespesialiserende studieretning, altså det som het allmennfaglig retning i tidligere tider.

Les også: Kjørelærer om ny fraværsgrense i skolen: – Helt på trynet

Annet volum på SVGS

Da SVGS ble innviet i 1996, hadde skolen 1.400 elever. Nå nærmer antallet seg 2.100. Kantina og Forum har ikke blitt utvidet på disse årene.

Skolen har ingen retningslinjer som sier noe om hvor mange voksne de må ha til stede i friminuttene.

Volumet på det som skjer her blir av en litt annen karakter, siden vi er så store.

Harald Møller, rektor ved Sandefjord videregående skole (SVGS)

Den siste uka har skolen satt inn ekstra ansatte for å patruljere fellesområder i friminuttene. I tillegg har de miljøveiledere - som er pensjonerte politimenn - ute blant elevene i kantina og gangene.

Rektor mener SVGS ikke har flere problemer enn andre videregående skoler, og viser til at de scorer godt på triselsundersøkelser.

– Men volumet på det som skjer på SVGS blir av en litt annen karakter, siden vi er så store, forklarer han.

Det siste skolen har gjort med saken var å fjerne tre av de omdiskuterte langbordene i kantina på fredag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken