Gå til sidens hovedinnhold

– Politikerne må forenkle, slik at folk flest kan forstå

Artikkelen er over 3 år gammel

– Mange ungdommer sier de ikke bryr seg om noe av det politikerne sier. Da er det klart det er noe som må forbedres, mener førstegangsvelger Hannah Wengård.

Valgdagen er her. I løpet av morgendagen får vi vite om det blir Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som blir landets neste statsminister.

Valglokalene er oppe frem til klokka 21.00 i kveld, men Wengård og venninnene Ingrid Saga Andersen og Ingrid Dønvold Myhre avga sine stemmer for flere uker siden.

Trioen går på videregående, er førstegangsvelgere og svært interessert i politikk, og skulle gjerne ønske det var større engasjement blant flere medelever på samme alder.

– Når vi sa vi skulle forhåndsstemme svarte flere sånn «å ja, går det an?», sier Wengård.

LES OGSÅ: Siv appellerte til sandefjordingene

– Må forenkle

Fredag forrige uke gikk Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) ut og advarte om situasjonen. De mener svært mange av dagens unge generasjon faktisk er engasjerte, men at de ikke stemmer.

– Det er et paradoks, sa Rode Hegstad fra LNU til NRK den gangen.

18–25 var nemlig den aldersgruppen med lavest prosentvis deltakelse ved stortingsvalget i 2013, og en ny rapport fra LNU viser at spesielt unge gutter, unge med innvandrerbakgrunn og ungdom som går yrkesfag skiller seg ut.

Jentetrioen fra SVGS mener politikerne burde bli flinkere til å forklare ting bedre.

– Noe politikere kan ta kritikk på, er at mye av politikken er vanskelig å sette seg inn i, sier Dønvold Myhre.

– Jeg hører mange ungdommer si at de ikke bryr seg om noe av det politikerne sier. Da er det jo klart at det er noe som må forbedres. De må rett og slett forenkle det, til den grad at folk flest kan forstå, mener Wengård.

LES OGSÅ: Vil forby profitt i barnehagene

– Plikt som borger

Selv om valget er en del av pensumet i samfunnsfag, sier jentene de gjerne skulle hatt mer om politikk på skolen.

– Jeg er veldig glad for at jeg har engasjerte foreldre som har lært meg masse, og som har gjort at jeg har denne kjærligheten for det. Men hvis man ikke har det, er det veldig viktig at skolen tar ansvar, sier Saga Andersen, som mener besøk fra lokale politikere kan være en god løsning.

– Hvis ansvaret ligger på en samfunnsfaglærer, må jo læreren være veldig engasjert og sette seg inn i alles partiprogrammer, som forandres hvert andre år. Det å få noen inn fra de ulike partiene – i noen timer, kunne vært veldig interessant.

Både hun og venninnene mener 18 år er en grei alder for førstegangsvelgere, og oppfordrer alle til å bruke stemmeretten.

– Det er din plikt som borger. Når velferdsstaten gir så mye tilbake, så kan man i hvert fall gidde å stemme. Det hjelper ikke å klage på ting, hvis du ikke gidder å være med og bidra, sier Dønvold Myhre.

LES OGSÅ: Vil ha barnetrygden ut av sosiale stønader: – Man ser Forskjells-Norge godt i Vestfold

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.