JANUAR
Snøen som kom i romjula rekker både å forsvinne, komme igjen og atter forsvinne. Klimaendringene vi lenge har kjempet for å få, har kommet for å bli.
Imens fortsetter Bjørn Hoelseth (H) sin kamp for å erte opposisjonen i bystyret gjennom lokalavisas meningssider. Han lykkes hver gang. Lykkes med å hisse hverandre opp, gjør også debattantene på hver sin side i en viss region nede ved Middelhavet.
Argumentene er de samme som i 2015, i årene før og årene som kommer. I samme region hutrer flyktninger seg gjennom en kuldeperiode og vurderer hva som er minst utrygt; bomber og overgrep, eller overfylte gummibåter, piggtrådgjerder og en norsk integreringsminister.
Tilhengerne av det gamle byvåpenet (heretter VÅPENET) forbereder neste trekk for å vinne fram mot det de mener er kommunepamper, som føler tilfredsstillelse over å kjøre over mannen i gata på arrogant og udemokratisk vis.
FEBRUAR
Kommunalminister Jan Tore Sanner innser at kommunereformen går trått. Han blir igjen nødt til å trekke fram SAS-modellen som et eksempel til etterfølgelse, og drar opp flere millioner i belønning til kommuner som slår seg sammen.
Men etter å ha blitt tvunget av Erna Solberg til å spille stein, saks og papir med snillhetstyranniminister Sylvi Listhaug, og tapt, følger det 40 innstrammingstiltak med pengene. Blant annet at grensetvisten med Vear ikke skal nevnes med ett eneste lite ord, selv om innbyggerne som stemte for Tønsberg begynner å få dårlige vibrasjoner når de ser at deres nye kommune må kutte i tjenestetilbudet.
20. februar registrerer tilhengerne av VÅPENET seg formelt som organisasjon og klager avslaget fra fylkesmannen inn for Sivilombudsmannen. Et nytt snøfall fører til en storm av klager om manglende brøyting. To dager senere kommer mildværet og tar seg av jobben.
Samme dag detoneres bomben som forteller at Marit Bjørgen er minst to måneder på vei. Samtidig kan SB melde at fire nye svenske lavpriskjeder har fått unntak fra arealkravene og etablerer seg på Hegna og på Pindsle. Handelsstanden raser og Fjord Line krever nattåpen ferje som plaster på handelslekkasjesåret. Stella Polaris må legge ned.
Fjord Line krever nattåpen ferge som plaster på handelslekkasjesåret
MARS
En samlet Ap-gruppe i bystyret krever offentlig beklagelse fra Bjørn Hoelseth. Begrunnelsen er uklar, men det skal ha noe med at han har svertet landsfader Einar Gerhardsens ettermæle. Hoelseth svarer, selvfølgelig.
Det er ikke Gerhardsen, men Høyres første formann Emil Stang som er landsfader, hevder Hoelseth.
To dager senere klager Fjord Line konkurrenten Color Line inn for ESA. De hevder hardnakket at Color Line har klaget Fjord Line inn for ESA – på usaklig grunnlag. Umiddelbart etableres Facebook-gruppa «Vi som hater at Fjord Line klager Color Line inn for ESA». Debatten raser på sosiale medier.
Påsken banker på, og samtlige norske aviser skriver identisk om bypåske, fjellpåske, påskeviner, påskemat, påskesjokolade, påskeværet, påskenøtter og påskebøker. Ingen reagerer.
APRIL
Sivilombudsmannen avslår kravet fra tilhengerne av VÅPENET, med en veldig ovenfra-og-ned-retorikk, ifølge tilhengerne. Avslaget klages inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Flyktningstrømmen mot Europa øker og innstrammingsminister Listhaug anklages for ikke å være stram nok. Carl I. Hagen raser til sarkasmefnys fra venstresiden og rikskommentariatet.
I midten av måneden finner politikerne (les Høyre) en egnet tomt til det nye, store sykehjemmet – på et foreløpig hemmelig sted i Sandefjord. Dette til stor fortvilelse for innbyggerne i Andebu og Stokke, når de innser at deres distriktspolitiske forslag ikke vant fram.
Nå klager Color Line Fjord Line inn for ESA, uten at noen med sikkerhet vet hvorfor. ESA bestemmer seg av situeringspraktiske årsaker for å flytte hovedkontoret til Sandefjord. Men de trenger en tomt.
En synlig svanger Marit Bjørgen vinner nå verdenscupen i langrenn og reiser på rulleskiturné fra Nordkapp til Kristiansand – med minstemann på ryggen og nestemann i magen. VG ansetter 10 nye sportsjournalister.
ESA bestemmer seg av situeringspraktiske årsaker for å flytte hovedkontoret til Sandefjord
MAI
Det går opp for en gruppe innbyggere at ruta for 17. mai-tog på nytt er endret som følge av oppgravde gater. Klagestorm mot kommunen i avisa følger.
I det ukentlige foreningsmøtet til tilhengerne av VÅPENET ventes det i spenning på utfallet i Strasbourg. Samtidig blir Facebook-gruppa «Vi som krever sykehjemmet til Andebu», stiftet. Like etterpå blir Facebook-gruppa «Vi som ønsker de som krever det nye sykehjemmet til Andebu dit pepper’n gror» etablert.
Vestfoldfestspillene lover «tidenes festspill» og leserbrev med protester og sarkastiske argumenter om hvor håpløs hele festspillgreia er, dukker opp på løpende bånd. De får ett og annet søvnig svar i retur. Det «å ønske noen dit pepper’n gror», utvikler seg raskt til en opprivende rasismedebatt, etter hvert, fullstendig ute av proporsjoner.
Stella Polaris trenger likevel ikke å legge ned – noen fant penger.
JUNI
Det går mot sommer alle andre steder enn på Østlandet. Sandefjordinger flest er opptatt av å glede seg til årets utenlandsferie, men beklager seg over kronekursen. Tilhengerne av VÅPENET innser at dommen i Strasbourg lar vente på seg.
Meningssidene i lokalavisa teller i juni 14 leserbrev fra Hoelseth, 11 fra opposisjonen og åtte fra hver av gruppene meningsmotstandere i den kroniske konflikten i regionen der nede ved Middelhavet.
Øvrige leserbrevtemaer er festspillenes fallitterklæring, og ikke minst skammelig høye jordbærpriser. Dette som en følge av rekordlave temperaturer og ekstremregn. Kommunen bes trå til og bidra til billigere jordbær. På Snapchat koker det over av bilder med den ene prisen høyere enn den andre.
En ren tilfeldighet stanser et planlagt innbyggerinitiativ på Facebook.
JULI
SF har pause og SB kan ikke lenger skrive om det sterkt forventede opprykket etter at Bohinens soldater har gjort reint bord i vårsesongen. Så journalistene må snu sommerbunken fra de siste 20 åra og gå i gang: Rekorddyre reker!, Min sommerperle!, Hva er din beste sommerlektyre?, Malin (5) stupte sommeren inn!, Regnet spolerte festen og Vellykket sommerrevy. Slike ting.
Idet den rekordkalde sommeren er på sitt mest tilforlatelige detoneres atombomben: På sommerfullmakt sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch ja til et kombinert sykehjem og ESA-hovedkvarter på Tivolitomta.
På toppen av tegningene Sandefjords Blad trykker dagen etter, ser vi et tydelig omriss av «Tenk stort» på toppen av den nye 15-etasjeren.
AUGUST
Folk snakker fortsatt om været, og om hvor uendelig dyrt det er å være norsk i utlandet. Og lokalavisa skriver om det, i tillegg til skolestart og fotbalkamper. Mot slutten av måneden er Hoelseth tilbake fra ferie. Men det snakker ingen om.
For nå følger en orgie i leserbrev, avisartikler, protestmarsjer, fakkeltog, innbyggerinitiativ, trusler om dette og hint og veldig mange likes på Facebook-gruppa «Vi som digger Bjørn Ole».
På sommerfullmakt sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch ja til et kombinert sykehjem og ESA-hovedkvarter på Tivolitomta
SEPTEMBER
Tilhengerne av VÅPENET fortviler over hva som nå blir neste trekk, etter at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har bestemt at kommunevåpen og menneskerettigheter ikke har noe med hverandre å gjøre.
To dager etter at lokalavisa omtaler det tåredryppende møtet, kommer en pressemelding om at styret i foreningen har tatt ut søksmål mot kommunen, ordføreren og leder i komiteen for nytt kommunevåpen og sjefinkvisatør Audun Tjomsland.
Det dukker opp nye tegninger fra helsesenteret på ESA-tomta og debatten er nede på byggehøyde-nivå. Vi leser at festspillene gikk med dundrende underskudd. Siste helgen i måneden stiller utestedene og musikkmiljøet velvillig opp til dugnad for hvalen og vikingskipet. Kulturjournalistene går berserk. Hvalrocken 5 arrangeres i Verdensteateret.
OKTOBER
Audun Tjomsland presenterer det nye byvåpenet (heretter «DET SOM BLE RESULTATET ETTER AVSTEMMING PÅ SB.NO»).
Innbyggerne i Andebu og Stokke er i en meget kort periode i harnisk over at de ikke kjenner igjen noe fra sine gamle kommunevåpen, men ellers er det stille.
Det nye våpenet med hvalstjerten engasjerer ikke. Avisa mislykkes med utallige fem-på-gaten, skråblikk og jeg-er-indignert-artikler.
Men når kommer IKEA?
NOVEMBER
«DET SOM BLE RESULTATET ETTER AVSTEMMING PÅ SB.NO», utnevnes av sammenslåingsminister Sanner til et «eksempel til etterfølgelse».
Framtidshåpet stiger i Sandefjords Blads spalter, når leserne ser en hval med en trekanta tømmerstokk i kjeften.
DESEMBER
Snøen laver ned, og avisa (sic!) skriver om det. Hoelseth skriver et forsonende innlegg om felles verdier, basert på budskapet i juleevangeliet.
Han utnevnes av sjefredaktør Steinar Ulrichsen til årets leserskribent. Samfunnsdebatten svinner sakte hen, foruten ett og annet sukk over kjøpehysteriet i jula, glede over Hoelseths nye og forsonende linje, begeistring over planene for ESA-tomta og for at Sandefjord Fotball rykket opp til Eliteserien – der vi alle sandefjordinger hører hjemme.
Godt nytt år og lykke til.