(Nettavisen)

SE VIDEO: Grødeland forklarer hvorfor hun mener man kan sikre seg bedre mot nye koronavirusmutasjoner på andre måter enn å gi folk en tredje vaksinedose:

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ropte varsku mot at Norge nå setter i gang å vaksinere deler av befolkningen med en tredje koronavaksinedose under Debatten på NRK tirsdag kveld.

Tirsdag varslet Bent Høie at flere nordmenn nå vil få tilbud om en tredje dose, nærmere bestemt de over 65, samt de med underliggende sykdom. En annen forutsetning som må ligge til grunn, er at det har gått over seks måneder siden man sist mottok en vaksinedose.

Hukommelsesrespons

Mange andre land i Vesten har allerede tilbudt sine innbyggere en tredje vaksinedose, og det til en mye bredere befolkningsgruppe enn det som nå gjøres her til lands.

Grødeland argumenterte under Debatten for at det ikke er entydig de over 65 år tjener best på å få en tredje vaksinedose. Dette fordi de allerede har bygget opp en tilstrekkelig hukommelsesrespons.

– Etter to doser får du en god og veldig langvarig hukommelsesrespons som beskytter deg til tross for at antistoffnivåene går ned, sier Grødeland.

Les også: Derfor vil ikke FHI ha en tredje vaksinedose til alle i Norge nå

– Ikke bruk for ytterligere beskyttelse

– Hukommelsesresponsen blir ikke trippel så god etter tre doser?

– Jo, men spørsmålet er hvor god du egentlig skal ha den? Du når et nivå hvor nok er nok, og hvis du får over, så havner du over, men du har allerede oppnådd god beskyttelse. Du har ikke bruk for ytterligere beskyttelse, sa hun.

Hun argumenterte også for at nye virusmutasjoner i størst grad er noe de som er i risikogruppene bør frykte, men at de ikke vil være en trussel for de øvrige vaksinerte.

– Hva er sammenhengen mellom tredje dose i Norge og Afrika?

– Jo flere doser du har til å bruke i Afrika, i større grad vil man kunne redusere sannsynligheten for at det oppstår mutasjoner som kan komme tilbake til oss. I tillegg får du jo faktisk en mer etisk rettferdig fordeling av vaksinene ved at vi faktisk sørger for at andre får den beskyttelsen vi har og har hatt en stund nå, sa hun.

Les også: Regjeringen anbefaler tredje vaksinedose til eldre

Bør prioritere land med dårlig vaksine-tilgang

Et annet poeng som ble brakt på banen av generalsekretær i Norsk folkehjelp Henriette Westhrin og Leger uten grenser-lege Elin Hoffmann Dahl under debatten, var at vaksinedekningen andre steder i verden er så dårlig, at det bør være førsteprioritet nå, ettersom vi har vaksinert så mange med to doser i Norge og i Vesten for øvrig.

I august i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) nok en gang ut og advarte velstående land om å vente med å gi sine innbyggere en tredje vaksinedose før ti prosent av verdens befolkning er vaksinert.

– Vi blir nødt til å fokusere på å få dem som er mest utsatt, og mest i fare for å få et alvorlig sykdomsforløp og kanskje død, vaksinert med to injeksjoner, sa WHO-sjef Tedros Ghebreyesus.

– Jeg har bedt om at man venter med å gi tredjedoser, slik at landene som fortsatt ikke har fått muligheten til å vaksinere deres helsearbeidere og personer i risikogruppene, og som nå opplever at smittetallene stiger., sa han.