Gå til sidens hovedinnhold

Har du husket dette før strandturen i dag?

Artikkelen er over 2 år gammel

– I den intense og langvarige solsteiken er det nå svært viktig å sørge for at barn ikke utsettes for direkte sollys for lenge.

Det skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

– I verste fall kan sol og varme føre til livstruende tilstander for barnet ditt. Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment, noe som gjør de svært utsatt for solforbrenning. Barn som blir solbrent har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder. Det er derfor ekstra viktig å hindre at barna blir solbrente, sier lege Kjell Vaage Tryg Forsikrings Helsetelefon.

LES OGSÅ: Lar barnefamilier campe gratis

Husk solkrem

Barn går kortkledt hele dagen som gjerne tilbringes med mye uteaktivitet. Men idyllen har sin pris.

– De minste barna takler ikke varme like effektivt som voksne, og risikerer mye lettere overoppheting. Kle på barnet lyse og luftige klær i naturmaterialer. En tynn lue med solskjerm og solbriller er også nødvendig for å beskytte hud og øyne. Smør på en vannavstøtende solkrem med høy solfaktor beregnet på barn minst 30 minutter før de går ut i solen, og husk å ta på solkrem under klærne også. Klær uten UV-beskyttelse beskytter ikke fullverdig mot UV-strålene, sier legen.

Bildeserie

Se bildene fra stranda idag!

LES OGSÅ:

Ikke for mye direkte sollys

Legens videre tips er å fylle fryseren med saftis og ha kald frukt og iskaldt vann i kjøleskapet, som barna kan forsyne seg med før de voksne kommer hjem.

– Tegn på at barnet har fått i seg for lite væske er slapphet og tørreslimhinner, og mindre konsentrert urin. Selv om barnet ikke virker svett kan det miste mye væske gjennom pusten. Rød og varm hud, pust og uro kan også være tegn på uttørking. Kald drikke skal være tilgjengelig for barna hele tiden, og tilby det ofte, sier Vaage.

LES OGSÅ: Ikke regn i sikte for Sør- og Østlandet

Aldri uten tilsyn i bil

Legen oppfordrer dem med spedbarn å ta forholdsregler hvis man legger barnet i en barnevogn.
– Aldri heng et teppe foran kalesjen til en baby og husk parasoll på vognen. Hold barnet mest mulig i skyggen. Solen er sterkest midt på dagen, spesielt mellom kl. 12 og 15. Barn skal ikke befinne seg uten tilsyn i en bil, leketelt eller rom uten skikkelig ventilasjon. Temperaturen kan fort bli skyhøy, noe som kan virke livstruende, sier Vaage.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.