Din stemme kan gi Rannveig 100.000 kroner

SPILTE INN VIDEO: Nylig samlet Rannveig Horntvedt 20 av sine medlemmer i Sandefjord Søppelplukkerlag, da Coop var i Sandefjord for å spille inn en video til årets femte tildeling av Coops miljøpris «Änglamarkprisen». Videoen ble spilt inn på Mokollen.

SPILTE INN VIDEO: Nylig samlet Rannveig Horntvedt 20 av sine medlemmer i Sandefjord Søppelplukkerlag, da Coop var i Sandefjord for å spille inn en video til årets femte tildeling av Coops miljøpris «Änglamarkprisen». Videoen ble spilt inn på Mokollen. Foto:

Konkurransen avsluttes mandag 12. november klokka 23.59.

DEL

Rannveig Horntvedt og resten av søppelplukkerne i Sandefjord er én av fire kandidater til en miljøpris på 100.000 kroner. Det er antall stemmer fra befolkningen som avgjør.

– Vi er ikke vant til å ha penger mellom hendene. Da jeg fikk høre dette, ble jeg helt satt ut, sier Rannveig Horntvedt til Sandefjords Blad.

Det hun sikter til er «Änglamarkprisen», tidligere Coops miljøpris. Premien er på 100.000 kroner øremerket et prosjekt som skal bidra positivt til miljøet. Fire kandidater er plukket ut, deriblant Sandefjord Søppelplukkerlag og lagets grunnlegger og leder.

LES MER OG SE VIDEO HER:

Nå er det opp til folket å avgjøre hvem som vinner prisen. Ved å gå inn på coop.no kan alle som vil avgi sin stemme med et enkelt tastetrykk. Horntvedt og resten av laget vil nå mobilisere alt de kan for å få flest mulig stemmer. Avstemningen startet mandag og avsluttes mandag 12. november.

Vinneren avsløres på Coops høstkonferanse i Oslo 15. november. Dit er Horntvedt invitert.

LER MER: Ble applaudert rundt hele byen

Ønsker å forebygge

Hvordan en eventuell pengepremie skal brukes har hun allerede noen tanker om.

– Hittil har vi vært opptatt av å plukke søppel for å hindre at det havner i bekker og sjø. Nå ønsker vi å forebygge og vil gjerne gjøre noe for å få til en holdningsendring for å stoppe tilførselen av søppel. Da må vi blant annet nå ut til skolene, politikere og andre, sier Horntvedt.

Nådd ut har søppelplukkerlaget i høyeste grad allerede gjort, etter etableringen i 2014. Ikke bare har de vært profilert i mange medier; Rannveig ble invitert til slottet, og både dronningen og kronprinsessen har vært på besøk hos dem i Sandefjord. Det er også dannet søppelplukkerlag i andre byer, deriblant Tønsberg og Horten, og stadig får Horntvedt henvendelser om hvordan de kom i gang og driver i Sandefjord.

LES MER: Fikk kongen til bords

LES MER: Kongelig rene gater

– Imponerende kandidater

Også de tre andre kandidatene til «Änglamarkprisen» har gjort seg bemerket med arbeid mot forsøpling, i hovedsak marin forsøpling.

Simen Knudsen fra Stavanger er nominert for sin innsats i Nordic Ocean Watch, som han er både leder og grunnlegger av. De blir gjerne kalt surfernes miljøorganisasjon.

Pia Ve Dahlen fra Sarpsborg er én av to initiativtakere til selskapet Passion for Ocean. Marinbiologen har også skrevet boka «100 ting du ikke visste om havet» og deltatt i NRK-serien «Planet plast».

Den fjerde kandidaten er Kenneth Bruvik og Hordaland Jeger- og fiskerforening. For 20 år siden etablerte Bruvik TAM-prosjektet (trygghet, ansvar, mestring), et praktisk undervisningstilbud til barn og unge.

– Blant svært mange dyktige og engasjerte organisasjoner og enkeltpersoner er det fire imponerende kandidater. For oss i Coop, som jo er eid av kundene våre, er det naturlig å la folket bestemme hvem som fortjener prisen, sier Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop.

Artikkeltags