Gå til sidens hovedinnhold

Søsknene får 5,5 millioner

Artikkelen er over 6 år gammel

Sandefjord kommune betaler de fem søsknene 5,5 millioner kroner for å ikke ha gitt dem den beskyttelsen de hadde krav på.

Klokka kvart over ti i går kveld ble Sandefjord kommune og de fem søsknenes advokat enige om et forlik i erstatningssaken mellom dem. Saken har nå har pågått i tingretten i over en uke.

Både dommeren og søsknenes advokat, Mette Yvonne Larsen, har ment at det ville være fornuftig om kommunen gikk med på et forlik. Dermed ble Sandefjords rådmann innkalt til retten i går kveld for å finne en løsning.

LES OGSÅ: Saksøkes for 25 mill.

– Summen vi nå får er mye lavere enn den vi gikk ut med opprinnelig. Vi er likevel veldig fornøyde. Barna var glade og lettet i går kveld da vi kom i mål, forteller Larsen til sb.no.

Til sammen får de fem søsknene 5,5 millioner kroner. Dette blir fordelt med 1,5 millioner til hver av de tre eldste (24, 23 og 22 år) og en halv million til hver av de to yngste (18 og 17 år).

LES OGSÅ: Ventet på rapporter

LES OGSÅ: Savnet dokumentasjon

Utbetalingen av beløpet vil skje innen 1. august, og er avhengig av at formannskapet godkjenner forliket.

– Kan komme seg videre

– Nå kan barna få kommet videre med livene sine, og de kan gå med hodet hevet. Nå vet de også at det var riktig det de gjorde, forteller Larsen, som selv har jobbet med saken i snart to år.

LES OGSÅ: Kommunen brøt loven gjentatte ganger

Hun poengterer at det viktigste hele tiden har vært at søsknene får en beklagelse fra kommunen. Det får de nå.

Kommunen beklager at det ikke ble satt inn hjelpetiltak da barna hadde behov for det i perioden fra 2005 til 2009.

Påtar seg ikke skyld

I forliket heter det at Sandefjord kommune beklager at barna i sin oppvekst har blitt utsatt for belastninger som de ikke burde vært utsatt for. De beklager også at det ikke ble satt inn hjelpetiltak som kunne bidra til å beskytte og hjelpe barna mer.

Til sb.no poengterer kommunens rådmann, Gisle Dahn, at de nå ikke aksepterer at de har skylda for barnas situasjon.

– Men vi beklager at barna ikke fikk den hjelpen det offentlige burde gitt. Sett i ettertid er det klart vi skulle gjort en del forhold annerledes. Det går på måten vi dokumenterer de vurderingene vi gjør, men vi mener håndteringen fra barnevernet ikke er skyld i det triste de barna har opplevd.

Kommentarer til denne saken