– Vi er på jakt etter personer som har tid, som brenner for kreftsaken og som liker å organisere aktiviteter i fellesskap med andre, sier Janniken Klaveness, aksjonsleder i Kreftforeningen i Vestfold.

Under Stafett for livet (se fakta) skal sandefjordinger og andre i alle andre i 24 timer sammen dra lasset i kreftsaken.

Foruten deltakere til stafettlagene, trengs nå først og fremst mange frivillige til én styringsgruppe og åtte arbeidsgrupper som skal planlegge opp mot og bidra under septemberdøgnet det hele skal skje.

LES OGSÅ: Kreftsyke Jarle: – Pengene russen skaffer på to timer med bøsser, kan forlenge mitt og andres liv med tusenvis av timer

PR, mat og lysseremoni

Derfor blir det informasjonsmøte i kommunestyresalen på rådhuset mandag 15. januar klokka 18.30.

– Informasjonsmøtet er uforpliktende, og først og fremst rettet mot aktuelle frivillige. Vi håper å engasjere mange, og trenger nok nærmere 100, sier Klaveness.

Styringsgruppa får koordineringsansvaret, mens arbeidsgruppene skal stå for blant annet:

■ PR- og sponsorarbeid

■ Verving av lag til stafetten

■ Rigge opp og ned telt, bord etc.

■ Bevertning

■ Arrangere fighterrunde (den første stafettrunden, der kun syke/overlevere går mens de heies fram av de andre)

■ Lysseremoni i mørket (man minnes dem som har gått bort og viser støtte til dem som står i stormen nå)

Foruten selve stafetten og funksjoner knyttet til den, består arrangementet av underholdning, informasjon og pengeinnsamling.

LES OGSÅ: Én av tre som overlever brystkreft, er likevel syke og plaget

LES OGSÅ: Isabella (10) gir bort håret sitt til kreftrammede barn

Mistet datteren

Da Stafett for livet ble arrangert i Norge for første gang i fjor, deltok over 1.700 mennesker fordelt på 47 lag.

Se den rørende videoen (snaue fem minutter) med klipp fra de 24 timene i Randaberg, der Wenche forteller hvor mye det betyr at så mange vil minnes datteren Lise hun mistet i 1996.

 

Stafett for livet Sandefjord har egen Facebook-side, og har også lagt ut videoen fra Randabergs arrangement i fjor høst.

Fra klokka 12.00 lørdag 15. september til klokka 12.00 søndag 16. september i år er også Sandefjord med i Stafett for livet. Det hele skjer i Badeparken.

– Vi vurderte også Storstadion. Men fasilitetene i sentrum, scenen, lokaler på rådhuset og teltet veide for Badeparken, forteller Klaveness.

LES OGSÅ: Victor (54) fikk føflekkreft og måtte hurtigskrive testamente. Nå ber han andre sjekke seg.

– En flott by

Da Kreftforeningen bestemte seg for å utvide antall stafettarrangementer, skulle regionkontoret (som dekker Vestfold, Buskerud, Telemark og Østfold) velge seg ett sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Siden vi skulle arrangere dette første gang, var det praktisk med nærhet til kontoret vårt i Tønsberg, forklarer Klaveness om valget av Sandefjord.

– Det er en flott by med gode muligheter til å avvikle en stafett. Dessuten har vi mange kontakter i Sandefjord, både frivillige, kommuneansatte og i Sandefjord Kreftforening. Vi måtte også ha kommunen med på laget, og ordføreren var positiv, forteller hun. 

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch påpeker at de fleste familier på en eller annen måte er berørt av kreft.

– Gjennom å synliggjøre fasen kreftberørte er i, og sammen lage et fellesskap med syke, familiene deres og andre som er med underveis, kan denne stafetten bli en positiv opplevelse, sier han.

LES OGSÅ: Samlet inn 300.000 kroner på ett døgn til kreftsyk tobarnsmor

Følger rundt 140 pasienter

Tine Haugen og Silje Wergeland Kvestad er kreftsykepleiere i kommunen, og møter mange kreftsyke og deres pårørende. Akkurat nå følger de rundt 140 pasienter.

– Kreft rammer så utrolig mange flere enn den syke. Det må vi ikke glemme, sier Kvestad, som opplever at flere av familiene og de syke er positive til Stafett for livet-arrangementet. 

– Vi håper også at det kan dannes stafettlag blant oss som jobber med disse, for eksempel hjemmesykepleien, lindrende enhet og andre, sier Haugen.

LES OGSÅ: Vestfold er på krefttoppen – og dette er trolig årsaken

Feirer livet

Foruten oppmerksomhet mot kreftsaken og støtte til dem som har stått i krisen eller nå kjemper mot kreften, er stafetten også en feiring av livet. Pengene som kommer inn, går til arbeid for kreftberørte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Janniken Klaveness har tro på at mange frivillige i Sandefjord vil melde seg, og at Sandefjord får minst like mange stafettlag som i Randaberg.

– Det kan være én person som vil løpe eller gå i 24 timer, eller mange der man kan fordele om man vil ta rundene i ti minutter eller flere timer. Mange i Sandefjord har allerede sagt de vil være med. Jo flere, jo bedre, sier Klaveness.

Lagpåmelding og mer informasjon finnes på Kreftforeningens nettsider.

Dette er Stafett for livet

■ Et 24-timers arrangement som visualiserer at det alltid bør være noen «på banen» for den som er kreftsyk.

■ Varigheten på 24 timer symboliserer at kreften ikke tar pause eller ferie – man kan ikke «slå av» kreften underveis.

■ Stafetten består av ulike lag som går eller løper traseen i 24 timer. Hvert lag må ha minst én deltaker på banen til enhver tid. Stafetten er ingen konkurranse i tid eller flest runder. Målet er aktivitet i ett døgn.

■ Lagene kan bestå av én eller mange personer. Det kan være den syke selv, pårørende, etterlatte, kreftoverlevere, øvrig familie, venner, naboer, kolleger, idrettslagsmedlemmer el.l.

■ Bak hvert lag er det en historie: Laget støtter en som er kreftsyk nå eller minnes en som er død av kreft. Laget kan også støtte en kreftoverlever eller bare solidarisk støtte kreftsaken.

■ Stafett for livet ble arrangert første gang i Norge i fjor. Det skjedde i Randaberg i Rogaland. I 2018 utvides stafetten med ytterligere syv steder, deriblant Sandefjord.

■ I Sandefjord skjer det i Badeparken 15.-16. september. Før den tid må frivillige arbeidsgrupper og lag på plass.