Naboer plaget i 17 år av kvinne som bor i svinesti

Blant skrot og møkk: Kvinnen har seks hunder og fire hester. Her bor hundene.

Blant skrot og møkk: Kvinnen har seks hunder og fire hester. Her bor hundene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Drapstrusler, bråk, tyverier og søppel ut over tomtegrensene. Naboene har slitt med beboeren i Stokke i 17 år. De synes kommunen gjør alt for lite, og nå har de fått nok.

DEL

– Senest klokka 04 i natt ringte jeg til politiet, forteller Jan Ingar Jensen når avisa møter ham på eiendommen hans i Stokke.

I ti år har han bodd på stedet. Kjæresten hans er livredd for å bo der. Selv vet verken han eller de andre naboene hva de skal gjøre.

På eiendommen flyter det av skrot. Oppi alt lever fire hester, seks hunder, i tillegg til flere kaniner og katter. Og naboene, som ikke orker særlig mer. Nattesøvn blir det dårlig med, siden det stadig er hundebråk hele natta, lyskastere rettet mot nabohusene, og trafikk inn og ut av eiendommen til alle døgnets tider (se faktaboks litt lenger ned).

Vi har vært der flere ganger.

Knut Erik Ågrav, kriminalsjef hos politiet i Tønsberg

Viste fingeren

Og Jensen skjønner godt hvorfor kjæresten er livredd. Bare minutter etter at avisa ankom stedet, får han vist fram hvordan naboen oppfører seg. Vedkommende kommer ut fra tomta si for å ta bilde av både avisas utsendte og naboene som klager.

– Du må få med deg at de plager meg også. Jeg har mange gode historier og bilder som kan bevise det, sier kvinnen i det hun gir naboene og avisas utsendte en strak langfinger til hilsen.

– Flytt deg, din lille idiot. Jeg skal si i fra til alle jeg kjenner at de skal komme hit å stjæle fra deg, sier kvinnen til Jensen.

Kræsjet i bilen: Da kvinnens bekjente stjal en crossykkel fra en nabo sist helg, kræsjet de samtidig inn i naboens bil.

Kræsjet i bilen: Da kvinnens bekjente stjal en crossykkel fra en nabo sist helg, kræsjet de samtidig inn i naboens bil. Foto:

Sist helg var naboene vitne til at bekjente av kvinnen stjal en crossykkel fra en av naboene. De hadde det så travelt at de krasjet inn i en av nabobilene under raidet (se bilde).

Vi forsøkte å få kvinnen i tale, men hun var ikke interessert i å si mer enn det hun allerede hadde ytret.

Godt kjent av politiet

I følge en annen nabo vi møter, Ingrid Kaspersen, har hun tidligere også vært hos lensmannen i Stokke og klaget over forholdene, men har bare blitt møtt med et skuldertrekk.

Politiet i Tønsberg er godt kjent med eiendommen, får vivite. Så godt kjent faktisk, at vi ikke trenger å si eksakt adresse før de vet hvilken eiendom det er snakk om.

(Saken fortsetter etter faktaboksen.)

Naboens handlinger

 • Kvinnen har bodd på stedet siden 1998.
 • Har truet naboer på livet.
 • Søppel over hele tomta og utover på nabotomtene.
 • Hunder som bjeffer nattestid.
 • Annet bråk nattestid.
 • Lyskastere ut fra tomta. Naboene har måttet flytte soverommene sine for å ikke få lyset rett inn. En av naboene har bygget et uthus foran stuevinduet for ikke å få lyskasterne rett inn i stua.
 • Tyverier fra naboene.
 • Skadeverk på bilene, nå sist i forbindelse med at bekjente av kvinnen stjal naboguttens crossykkel på søndag. Naboene skal ha vært vitner til tyveriet.
 • Biltrafikk inn og ut av eiendommen til alle døgnets tider.
 • Fire hester som går på beite i sin egen avføring.
 • Hundene ble observert på Tassebekk. En nabo fant dem tilfeldigvis men turte ikke returnere dem til eieren, men leverte dem inn til politiet. Dette kaller beboeren "kidnapping av hundene mine".
 • Skal i følge en nabo ha dumpet hestemøkk over trappa hans.
 • Punktert naboens biler.
 • Naboene har anmeldt kvinnen for flere av forholdene. Hun har også anmeldt naboene.
 • Politiet kjenner godt til saken, sier de til sb.no. De bekrefter at de har mottatt en rekke anmeldelser mot kvinnen.

– Vi har vært der flere ganger. I hovedsak på grunn av hundebråk. Og når noen tar opp saken med vedkommende, venter det trusler, forteller Knut Erik Ågrav, kriminalsjef hos politiet i Tønsberg.

Han bekrefter at de har mottat flere anmeldelser mot kvinnen. Men også naboene er anmeldt, av kvinnen.

– Må få kommunen på lag

Hos Huseiernes Landsforbund har de juridisk erfaring med hva naboer i en slik situasjon kan gjøre. Advokat Anders Leisner forteller at naboene i praksis har to valg. 

– De kan saksøke kvinnen i henhold til naboloven. Men hvis det er psykiatri inne i bildet, er ikke vedkommende strafferettslig tilregnelig, sier han.

Etter dette har vi avventet litt, for hun har faktisk ryddet opp en del.

Morten Lysheim, plan- og bygningssjef i Stokke.

Naboloven sier at man kan bruke tomta si som man vil. Men hvis man kommer over det som kalles den naborettslige tålegrensen, vil man kunne vinne fram i en rettssak.

Alternativet, som Leisner mener er noe lettere, er å få kommunen med seg på laget. Kommunen kan bruke forurensningsloven.

Paragraf 28 i forurensningsloven åpner for å straffe og ilegge bøter, mens paragraf 37 legger til rette for at kommunen kan sette en frist for opprydning, og at beboeren må ta kostnadene for dette.

Truslene hagler: Når sb.no vises rundt på området står kvinnen ved innkjørselen sin og fremfører et verbalt tordenvær av trusler og fakter.

Truslene hagler: Når sb.no vises rundt på området står kvinnen ved innkjørselen sin og fremfører et verbalt tordenvær av trusler og fakter. Foto:

– Det bør kommunen vurdere å gjøre i dette tilfellet, mener Leisner.

Kommunen: – Hun har ryddet opp

I følge naboene har de i lang tid forsøkt å få kommunen til å gjøre noe med forholdene på stedet. Derfor var gleden stor da kommunens planutvalg tok opp saken i fjor vår. Men etter dette har frister for å rydde opp bare blitt skjøvet på.

Kommunen forholder seg kun til plan- og bygningsloven i denne saken, får sb.no vite fra Stokkes plan- og bygningssjef, Morten Lysheim.

Kvinnen hadde siste frist til opprydning 1. mai, men etterkom ikke kravet.

– Etter dette har vi avventet litt, for hun har faktisk ryddet opp en del, sier Lysheim.

Han sier også at kommunen forholder seg til kvinnen som til enhver annen innbygger, og at hun har rettigheter som må tas hensyn til.

Les også: Banket opp nabo etter støy 

Kommunen skal nå ha et møte med kvinnen for å se hva de kan gjøre videre. Dato for møtet er ikke satt.

– Hvis vi ikke er i mål snart, vil vi ilegge et forelegg etter plan- og bygningsloven. Det er å anse som en rettskraftig dom, sier plan- og bygningssjefen.

Les om helt andre, men hyggelige naboforhold her: Lyckliga gata finnes

Artikkeltags